Čiščenje motorja

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

SyGorg
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Živ alfisti, eno veliko vprašanje ... je kdo med "nami", ki ma orodje in znanje ter z veseljem šraufa mašine in bi jaz lahko bil zraven, delal in gledal, ko bi se srce moje 1.9 jtd 8v malo osvežilo(dihtunga glave, sesalni del, glava, ...)? Nabavim vse potrebne dele in dam za kosilo in mal dobre muske :) (no, in neko simbolično plačilo). Je kej takega v praksi?

Pa srečno!
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Ne popravljaj, če ni pokvarjeno.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member

Ja, sej nebi, če bi mislu, da ni potrebno ... ampak mislim, da bi bilo na mestu, ker mi je enkrat šla do rdeče lučke temp. in ker vem, da je zapacana ... sej bi šlo za le za čiščenje. Al tud to ni praksa?
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Za čistit sesalni kolektor imaš namenski sprej. Ampak prej se je treba vprašat, kaj je narobe da je treba čistit? Način vožnje, EGR, ...?
Me prav zanima, kdo bi cel dan intenzivno šraufal zgolj za kosilo, ko bi šlo pa še kaj narobe bi pa še plačeval iz svojega žepa :-k
Če je šlo enkrat na rdeče, še tudi ni konec sveta. Če je pa zvilo glavo, bo treba pa še rezkat. Spet, za kosilo? Takoj, ta isti trenutek ko boš pogruntal da je treba?
Sesalni kolektor stakneš in očistiš če moraš spotoma še z loputami (novejši 16V) kaj naredit, ne pa ker misliš da je tako prav.

Jaz mislim, da imaš zgolj preveč časa, preveč idej in dobro delujočo domišljijo. Pa mislim tudi da imaš preveč denarja.
Ampak to samo jaz tako mislim, sploh ni rečeno da imam prav.
Tako kot ti misliš, da je treba pol motorja podret iz dolgcajta :-)(

Ampak ni vrag, da ne najdeš zanesenjaka, ki ti bo ugodil :wink:
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Na servisu ti bodo več kot z veseljem ustregli pri vseh kapricah okoli menjav, čiščenj in vsega ostalega. Da pa nekomu ponujaš "simbolično plačilo, kosilo in muziko" za porihtat polovico motorja, je pa tudi kar precej mimo. Predlagam, da se malo spustiš nazaj na realna tla, ker nihče ni pripravljen razmetat pol avta samo zato, da bo zabil 2 popoldneva s tabo za simboličnih recimo 20€.

Če hočeš konkretno delo in konkretno storitev, potem človeka tudi konkretno in dostojno plačaj.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

moje skromno mnenje ti pravi, da raje denar zapravi za nafto in se malo vozi okrog.
Avto ti služi in daje užitek samo takrat, ko ga voziš.
Ko je parkiran in ko ga gledaš ti prav nič ne služi.
to je isti kot bi imel kravo, ki n e daje mleka. Zakaj bi jo futral.

alfe imamo zato, da jih vozimo. Dolgčas - ob alfi nikoli !!!

če pa že imaš potrebo po čiščenju pa si raje vsak dan spucaj vse šipe in luči, to je veliko bolj pomembno in varno, kot pa po sajah rint.
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

Glede na to da ti je sel v rdece naredi naslednje korake.
1.vizualni pregled hladilnika (ampak res pregled kako izgleda satje, ker je rado dobesedno odpadalo na dotik ko je star)
2.priklop na racunalnik in pogledat realno temperaturo motorja(stevci pri 156 zelo radi prikazujejo napacno temperaturo)
3.zastekal termostat
4.impeler na vodni crpalki razpadel

Nekaj od tega bo verjetno, ker da bi se zapacal sistem ce vse dobro dihta nekako recimo nemogoce.

lp
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member

Jah, končno en konstruktiven odgovor, thx. No, saj ste ostali tudi prispevali ampak:
- rabim kake izkušnje iz prve roke, od nekoga, ki je kaj probal in so mu stvari, v teoriji, kot tudi v praksi, večinoma jasne
- glede mojega "popoldneva šraufanja" motorja, sem pričakoval mogoče kak predlog s ceno, ne pa, da se zaključuje, da sem hotel za 20 eur cel remont mašine od nekoga in bi ga na koncu še česa obtožil ](*,) ... sej se le v to spuščamo zaradi moje želje, če že koga zanima sem imel v mislih, 50-100 eur, za recimo 5-10, no, nekaj ur šraufanja/čiščenja med vikendom, in seveda jaz prinesem vse dele in čistila
- alfa je res zato, da se vozi, ampak pride čas, ko je dobro kaj zamenjati, obnoviti, očistiti, pregledati, ... zgolj zato, da bom lahko še napej vozil in vozil in vozil, pač do sedaj mi res ni bilo treba delati kaj drugega kot menjat puše na rokah in zamenjat kako cev, nafilat klimo, menjat olje in kako žarnico, obožujem ta avto, saj zato bi se tega lotil, zraven pa se kaj še naučim, in mam "žešče muški vikend" :steering:
- verjamem, da sigurno obstaja kaka varianta v tem morju aditivov/čistil/pralcev, ki deluje ... sigurno ni enako kot če bi razstavil motor ampak pomaga pa, le lotiti se je treba stvari z andahtjo in po navodilih ali še bolj previdno, zato pa se mi zdi, da je dele, ki jih ni težko razstaviti, ločiti od motorja, ni slabo razstaviti, očistiti in pregledati, če je kaj za zamenjati(če je denar), daš nove dihtunge in podobno
- to delam zato, ker bi rad še malo bolj razumel kaj se dogaja z avtom, in če je komu to "hobi", mi lahko "pomaga" v zamenjvo za neko finančno korist, ki je obema ok, in kako hudo avtomobilistično zgodbo o menjavi žarnice v pepelniku, ali ko sem se odločil za kromane, kovinske ventilčke, v glavem hard core gearhead stuff pa to 8)
- upam, da se spomnem kako sliko narest in pokazat kaj mislim
- ja, sem pa ravno menjal puše/roke spredaj in amortizerje spredaj ter ekspanzijsko posodo in obloge prednjih bremz ... odlično, ko nova :-({|=
- za zmenjat še spodnje roke s časom, gumica na končnikih al nekje drugje, še preostali, dve svečki, ker mu jih tokrat zaradi časa, ni uspelo, no, niso hotele ven v doglednem času

Jp, to bo to za zdej.

Uživejte v vožnji! ... pa po pamet.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Lahko pobrskaš po moji temi v galeriji in vidiš kako se očisti hladilnik - treba ga je dobit iz Alfice. Torej bo to kar zanimiv poseg, če bi ga hotel kar tako mimogrede izvajat. Čiščenje rorov in intercoolerja, bi moralo it brez problema. Žal ne vem kakšen je postopek demontaže intercoolerja, ki bi lahko kar precej zapletel stvari.
Če je problem vodna črpalka, je pa praktično enak postopek kot pri menjavi zobatega jermena. Če je problem termostat, pa menjava nebi smela bit nek problem.
Čiščenje motorja ... ker je traktor, potem je sesalni kolektor zabit s sajami, očisti se ga pa tako da se ga sname in bolj ali manj fizično očisti ... posledično to ni ravno delo, ki bi bilo za mimogrede.

Povzetek - rabiš garažo z nekaj opreme, pa kar nekaj(beri precej) časa.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
didi
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta QV

Kot so ti ze prej svetovali,ne cackaj po avtu ce ni nujno potrebno,zadevo priklopi na tester in poglej parametre. Ne vidm pomena neki razderat in cistit ce nimas potrebe za tem. Kar se tice aditivov in cistil za motorje tega ne nalivaj v motor ker lahko naredis vec skode kot koristi motorju;)

Lp,

D
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Mogoče je pa človek tak kot jaz in mora drezat v stvari, ki delajo. :P

PS
Lahko si snameš eLearn za 147, kjer imaš uradna servisna navodila, kako kako stvar razdreš in nazaj sestaviš in se zadeve sam polotiš.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member

na hit vprašanje ... je tole http://www.panthera.si/products-page/or ... ika-vozil/" onclick="window.open(this.href);return false; zadosti za osnovne podatke iz OBDja dobit? alternativa? tole http://www.lincos.si/diagnostika-obd/ob ... apak-nt300" onclick="window.open(this.href);return false; ? Kdo kej pozna?

Bom še kej odpisu, zdeje rabm sam ta odgovor.

živ!
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

MultiEcuScan (demo verzija ti bo dovolj) in elm326 kabel (nekaj cez 10 eur) :)
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: maribor

Te zadeve delajo na bencincih na dislih bolj tako pa še to novejsih od 2004 oz 2005. Pogledas lahko parametre in pogledaš kakšne napake. Kaj konkretnega ne mores. Tisto z prvega linka dobis na ebayu ze za 10e naprej. No konkretno tak je na moji 147 jtd 2003 delala delno. Kazala mi je kakšnih 20% realne vrednosti npr obratov, temperature... Našlo pa mi je napako zakaj mi ni tempomat deloval.
didi
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta QV

SyGorg napisal/-a:na hit vprašanje ... je tole http://www.panthera.si/products-page/or ... ika-vozil/" onclick="window.open(this.href);return false; zadosti za osnovne podatke iz OBDja dobit? alternativa? tole http://www.lincos.si/diagnostika-obd/ob ... apak-nt300" onclick="window.open(this.href);return false; ? Kdo kej pozna?

Bom še kej odpisu, zdeje rabm sam ta odgovor.

živ!
Ce se zanimas za nakup imam js enega za prodat,uporabljen je biu ene 4krat,napake pokaze za motor in lahko jih brises. Je pa za vsa vozila. Je bil pa s popustom okol 300€ tko da ni nek cunga lunga varjanta.

Lp
Odgovori
  • Informacija