Kdaj se pokvari akumulator ?

kar vam pade na pamet
Odgovori

Kdaj se po vašem mnenju pokvari akumulator?

Poleti.
4
20%
Pozimi.
16
80%

Skupaj glasov: 20
Uporabniški avatar
medhotman
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: CE
Kontakt:

Torej kdaj se NAJVEČKRAT pokvari, ko je mrzlo ali ko je vroče?
Zadnjič spremenil medhotman, dne Pe Feb 06, 2015 1:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Akumulator se ne pokvari kar tako, ampak se izrablja s časom...

Izrablja se tudi kadar je daljše obdobje nad 40°C, pa kadar je pod 0°C... Zelo se izrablja če ga redno prazniš pod 50% napolnjenosti (recimo če imaš kake porabnike ki cuzajo akumulator ko je avto ugasnjen). Zelo se izrablja če ga dlje časa pustiš praznega...
Zelo se izrablja ko ga matraš z užiganjem motorja pri -10°C...

Na koncu pa vse to sešteješ in dobiš življensko dobo akumulatorja, ki je nekje ene 5 let.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Izrabljenost akumulatorja običajno opaziš ko pritisne prvi zimski mraz.

"Pokvari", torej da se v max. nekaj vžigih iz normalnega akumulator prelevi v invalidnega (po domače, akumulator zadane kap, kar naenkrat še komaj vžge, naslednjič pa ne vžge več ali pa kar zlepa nič več), pa se zgodi ne glede na temperature in letni čas.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
medhotman
Alfa Freak
Alfa Freak
Kontakt:

Ja ja to vsi lepo razumemo :) kako poteka praznenje akumulatorja. Mene je predvsem zanimal , ker mi je nekdo trdil d
a pozimi akumulator ne crkne tudi če je izpraznjen ampak samo poleti , ker ga napihne ? Sicer sam imam izkušnjo da ko je bolj toplo bolje kresne , če je alumolator izpraznjen, če pa je mrzlo pa težje iz po tem sklepam da pozimi , ker se akumulator bolj muči da užge.

Lp
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Nizka temperatura ima dvakratno negativni vpliv:
1. pade kapaciteta akumulatorju
2. zaradi viskoznejšega olja je potrebno še več energije za zagon motorja.

Trdi lahko vsak po svoje, komu verjet je pa druga stvar.
Rahla težava nastane, ko nekdo na osnovi zgolj ene lastne izkušnje najglasneje posplošuje in prepričuje vse okrog sebe.

Kaj pravzaprav sploh tebe matra?
Če bi rad statistiko, si anketo zastavil čisto zgrešeno...
Ako pa te zanima v katerem mesecu se proda največ akumulatorjev, pa z lepo besedo marsikaj izveš pri prodajalcih.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Jaz sem imel letos poleti na obeh mojih avtih problem z akumulatorjem ravno lani poleti, ko je bilo prvič nad 30°C. Akumulatorja v obeh avtih sta mi počepnila v razamaku 1ega tedna.

Eden je počasi zgubil kapaciteto, tako da sem še za čas kupil drugega. V drugem avtu je pa čez noč umrl, prišla v stik celica in razen stropne lučke ni blo od njega nič več. Bila sta stara 7 in 11 let, tako da jima je oproščeno. :mrgreen:

Po tem dogodku sem se malo pozanimal kako je s tem in dobil odgovor, da največji problem za akumulator so temperaturne razlike (recimo minus pozimi in visoke poleti).

LP.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Trenutek kdaj se zgodi odpoved ni merodajen, ker gre v ozadju za proces ki se je odvijal par let, staranje in izrabljanje materiala počasi privedeta do tega da ena celica ne zdrži več, in gre adijo.

Seveda navzven zgleda kot da akumulator crkne "instantno" ampka to še zdaleč ni res. Zadeve se nabirajo dolgo časa preden crkne.
Uporabniški avatar
Killergame17
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2 1990 in Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 2005
Kraj: Brežice
Kontakt:

Ko sem delal v trgovini z avtodeli je blo januarja-februar 2012 prodanih na teden po 20 akumulatorjev in včasih tudi več. Vsak dan jih je blo potrebno naročit kak hitro so šli.

Meni sta pa prejšnje leto 2 crknila poleti :doubt: Ampak Bosch 74Ah je bil star 6 let (bi še zdržal sam je bil večinoma zadnje 2 leti skos prazen ker se avto vže 1× na tedn mogoče), drugi 100Ah pa bog ve kolko ko sem avto kupo. Še Twingota sem pozabo štet. Topla 55Ah 6-7 let star tudi poleti crkno.
Alfa 164 3.0 V6 12V QV Q2
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16V 2005

Spletna trgovina z avtodeli Alfa R
http://www.alfa-parts.net
http://www.facebook.com/shop.alfar
http://www.facebook.com/Italianengineworkshop
zan8
Alfa Junior
Alfa Junior

Ker delam v trgovini z avtodeli se že dalj časa ukvarjam sem vprašanjem.Pri nas vzamemo rabljen akumulator v račun in zato jih imam možnost tudi testirati.Moje ugotovitve so sledeče:

Pozimi je več akumulatorjev izpraznjenih, kar je logično saj jim z minus temperturo pada kapaciteta.Torej če je že pri plusu na 50% je pri minus no go.Nekaj pa je tudi "crknjenih" vendar bolj malo.

Naslednji naval na akumulatorje je če so velike temp. razlike. npr.zjutraj okoli 0 čez dan 20.

Skoraj bi si upal pa trditi da jih največ prodamo ob prvih temperaturah 30 in več.Seveda pa gre tukaj za daljše časovno obdobje tako da ni občutka tistga navala.V tem obobju pa prevladujejo "crknjeni" akumulatorji.
Uporabniški avatar
medhotman
Alfa Freak
Alfa Freak
Kontakt:

To to to je odgovor :) takšno mnenje imam tudi sam nihanja temperatur, ker se mi zdi da ,če je konstantno 30 nebi smel mrknit vsaj , če so razdalje vožnje dovolj dolge. Saj naj bi ga toplota ohrajala pri življenju malo bolj kot temperature pozimi.

Lp
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Visoka temperaturna nihanja ...
Torej bi morali tisti akumlatorji, ki domujejo pad haubo zraven mašine prej odpovedati kot tisti, ki domujejo kje drugje v avtu (prtlažnik, pod sedežem). Saj se prvi kamot pogrejejo čez 80 stopinj, dočim drugi nimajo take"sreče". No meni je tisti, ki domuje v prtlažniku prej crknil, kot drugi ki domuje zraven mašine. V obeh primerih sta crknila poleti a obakrat na isti način, par ur pred mrkom dela normalno, potem ko ga pa spet rabiš, pa še klik ne spravi s sebe.

Samo tako za v razmislek.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Odgovori
  • Informacija