Kot vidite sem nov na forumu in upam da bom na svoja vprašanja dobil prave odgovore ki jih iščem.
Zanimam se za nakup AR 156 2.4 SW. Obrnil sem se na ta forum zato ker ne prenesem drugih "slovenskih" fanatikov, ki mi bodo govorili stran od alfe kupi VW ali BMW. Ljudje imam smisel in okus in želim si alfo že veliko časa in me nemška jajca niti malo ne ganejo.
No vglavnem zanima me sicer predvsem problemi teh modelov kot so roke itd.
1. Je to resen problem ki se kaže na redni bazi cca 1 leto?
2. Gre za del roke ali celotne komplete rok?
3. Kako drago je dejansko popravilo?
Naj povem še to, da nisem ravno cestni dirkač. Raje uživam v neki zmerno hitri vožnji.
Če kupiš original roke, in ne kakih ponaredkov, ter so tvoji amortizerji v dobrem stanju, potem po mojih izkušnjah ni neke panike. Komot zdrži 3-4 leta in več kot 100kkm brez popravil.
Problem pa je, ker se špara in štuka na vse možne načine. Potem pa ja, lahko menjaš roke na 2 meseca.
No ker o tem se bral da so original par € dražje so pa veliko bolj vzdržljive. Potem najbolje da iščem eno ki je imela menjane roke pred kratkim...pri enim sem opazil da ji malce "cvili" volanska letev ob zadnjem zavoju v desno...je to lahko tudi problem?
Želim si pač avto vsaj 2003 letnik da pridobim vsaj nekaj let od prejšnjega avtomobila. Mi morda svetujete potem raje 1.9 140km? Se da vsaj približno dobiti tisti občutek kot pri 2.4 ?
Iščem pač nekaj kar me bo zadovoljilo za več časa. In najbolj od vseh povprečnih avtou kar sem se v njih vozil je bil dizel 3.0 in tega navora in prožnosti na AC nisem doživel nikjer v nobenem avtu. Želim si dizla ker sem precej na cesti morda ne ravno 25k km na leto toda če bi imel dizla bi bil precej več na cesti kot tako.
Nevem lahko tudi 1.9 predlagajte vi verjetno pri 1.9 so precej manj pod pritiskom roke in ostale stvari kot pri 2.4?
Nikdar nebi izbral 1.9 proti 2.4. Imam 2.4 20V že cca 7 let in se ne more primerjat z 1.9. Nikakor. 2.4 zmaga. Boljši zvok, trpežnejša mašina, poraba približno enaka. Roke in ostala potrošna roba gre enako na obeh variantah. Tudi roke, ki sem jih menjal pri 180.000 km, so bile spodnje še čisto dobre, zgornje so pa itak tok poceni, da je vseeno če na 3-4 leta daš 60 evrov za eno roko. Na vsake toliko časa gre kakšen končnik stabilizatorja. Bolj zna bit problem kaka sklopka/vztrajnik če še ni bilo menjano.
Potem je najbolje da se pozanimam če je bil menjan vztrajnik in kdaj?
Našel sem alfo ki je pravkar prišla v prodajalno rabljenih vozil. Ima zelo malo kilometrov (120k). Zgleda resnično dobro ohranjena volan je kot nov edino tipke na volanu so malo "sprane". Koliko je možno da ima avto res toliko KM glede na to da nima papirjev razen listek od servisa Januarja letos.?
Možnost je, da so kilometri realni, koliko velika pa ?? Avto je treba temeljito pregledat. Najbolš, da ga pelješ oz vzameš mehanika s sabo. Pri 120 kilometrih, je bilo na moji skoraj nič sledi obrabe, niti na tipkah volana. Vedno je pa varianta npr, da je bil avto karamboliran in se je volan zamenjal itd... Malo pazljivosti ni odveč. Je pa tko, da če najdeš poceni avto in ga zrihtaš, ga boš lahko še nekaj časa vozil... Ni pa poceni vzdrževanje kot npr clio. Ti avti so bli novi cca 30.000 evrov in so deli sorazmerno dragi.
So pokale glave pa tudi vijaki na izpušnem kolektorju.Ne narobe razumet.20V je dober motor...kot vsi JTD-ji samo je pa bolj občutljiv kot 10v,če ne že drugo je precej več periferije.