Letne gume

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Danes so mi gume dostavili, DOT je 4814. Zadovoljen.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

jnz85 napisal/-a:
El Barto napisal/-a:A si siguren, da hočeš kupit 3 leta stare gume?

Model gum je star 3 leta, tako da če dobim gume dejansko nove (letnik 2014/2015) me to nič ne moti saj so gume baje zelo dobre.

Kaj pa je alternativa tem gumam? Obstaja AS3?

Hvala.
:lol: :lol:

PS: model gume je kar malce starejši, sicer pa dobra guma....ampak @ El Barto ima kar prav!!

Zmeraj več vulkanizerjev ugodno prodaja nove gume z dodatnimi oznakami D12 ali kaj podobnega....kar seveda pomeni, da je bila guma narejena 2012!!
Če ne verjameš dobro preglej cenik še enkrat in boš našel isto gumo ( enaka dimenzija in vse) samo da zraven ne bo naprimer D12 (ali kaj podobnega).....cena gume pa bo kar nekaj dražja!
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Guma se za novo smatra, če je nerabljena in stara največ 3 leta! Če je starejša pa pade tudi cena. In tudi po zakonu je dovoljeno tako.

Enako je pri avtih, kateri se lahko prodajajo kot novi do določene starosti in kilometrine.
jnz85
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Gricko napisal/-a:
jnz85 napisal/-a:
El Barto napisal/-a:A si siguren, da hočeš kupit 3 leta stare gume?

Model gum je star 3 leta, tako da če dobim gume dejansko nove (letnik 2014/2015) me to nič ne moti saj so gume baje zelo dobre.

Kaj pa je alternativa tem gumam? Obstaja AS3?

Hvala.
:lol: :lol:

PS: model gume je kar malce starejši, sicer pa dobra guma....ampak @ El Barto ima kar prav!!

Zmeraj več vulkanizerjev ugodno prodaja nove gume z dodatnimi oznakami D12 ali kaj podobnega....kar seveda pomeni, da je bila guma narejena 2012!!
Če ne verjameš dobro preglej cenik še enkrat in boš našel isto gumo ( enaka dimenzija in vse) samo da zraven ne bo naprimer D12 (ali kaj podobnega).....cena gume pa bo kar nekaj dražja!
No tega nisem vedel / opazil. Vsekakor hvala za info!

Kaj torej priporočate v rangu okoli 150€ za mojo 159ko (2.4 jtdm, 235/45/zr18)?

Hvala!
Uporabniški avatar
godlike
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: okolica MB

EAGLE F1 AS2
235/45 R17
Kupljene prejšnji teden DOT 0815.

Tak da so čisto friške.
Renault 4 GTL 1992
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2012
Ford Focus ST-Line karavan 1.5 (182) 2019
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Ok če je guma ok skladiščena in stara 3 leta naj bi bila kao kot nova? Pa je res? Ali je kdo tukaj to dejansko "stestiral"? Sam osebno bi kupil tako gume, če bi bil deležen ogromnega popusta.
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
proby
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: 2004 AR 156 2.4 jtd mjet
Kraj: Portorož

Guma moraa met usaj pol leta od tedna ko je bla narejena ker cene jo pozira dosti hitreje ,.. se mij e zgodilo na bravotu sem kupu contipremiumcontact 5 in sem naredu ene 7kkm in jo ni blo vec
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

A tista stara varjanta, ko so se morale gume par let doma valjat, preden so se zmontirale, da so bile že fino trde ...
Jaz jih zmontiram, pa če so še tople - čim novejše tem boljše.

Pravilno skladiščenje ... en skeden/skladišče kjer je grmada gum poleti na +50 in pozimi na -. Prav sigurno taka skladišča klimatizirajo in ogrevajo, sploh ko so enkrat gume pri prodajalcih ...
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
wolfyy
Administrator
Administrator
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair TCT
Kraj: Kanal

Ok če je guma ok skladiščena in stara 3 leta naj bi bila kao kot nova? Pa je res? Ali je kdo tukaj to dejansko "stestiral"?
gumo se kot novo lahko prodaja do 5 let starosti, nato mora pa na dodatne teste. Najbrž so se to zmislili in 99% ljudi pozna staranje materiala bolje od proizvajalcev....seveda da je bila zadeva testirana glede kemične sestave. Če je zadeva pravilno uskladiščena se material stara zelo zelo počasi. Sicer pa moraš kupit res neko xyz gumo, da dobiš 3 leta staro, ker danes se na zalogo ne dela nič več.
Svet bo boljši, ko se bodo ljudje začeli ukvarjati sami s seboj namesto z drugimi
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Saj zato pa vprašam ker ne vem :) delno je res, da se danes vse dela v just in time, ampak pri gumah pa to ne drži v celem. Če ne nebi bilo toliko govora o dotih in na netu je kr precej ponudbe z starejšimi. O skladiščnju, bi pa tudi lahko govorili.

Pa da te izzovem direktno. Bi ti kupil gumo dot2015 za 100e, dot2010 pa za 90e?
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
Uporabniški avatar
wolfyy
Administrator
Administrator
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair TCT
Kraj: Kanal

Sem 2 meseca nazaj kupil gumi DOT2012 za na avto, ki bo delal letno par 100km in je popolnoma vseeno kaj je gor :)

sicer pa nihče ne pravi da moraš gumo ki je 5 let stara vzeti, pravico pa jo ima prodati kot novo, ti pa lahko pred nakupom preveriš DOT in zavrneš če ti ne ustreza.

da odgovorim direktno na tvoje vprašanje: ne zase za moj primarni avto je ne bi vzel.
Svet bo boljši, ko se bodo ljudje začeli ukvarjati sami s seboj namesto z drugimi
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Komot stopiš pri vulkanizerju v skladišče in se sam prepričaš kako so gume skladiščene. Če ti ne pusti pregledati, se zahvališ in greš. Ponudbe je ogromno, nihče nikomur nima pištole na čelu, da je treba vzeti robo tu in tu.

Pri spletni prodaji pa je drugače, se strinjam, ker gum ne moreš fizično pregledati pred nakupom. Vendar med pogoji prodaje morajo biti navedene tudi takšne stvari - torej starost gum. Če niso, pošlješ mejl ali pokličeš in vprašaš. Če ne vedo, če nočejo povedati ... se zahvališ in greš h drugemu, ki ti takšne stvari pove. Jaz sem preko spleta kupil že kar nekaj gum, vedno so bile stare par mesecev.

Morate upoštevati, da so Nemci pred par leti (zdaj ne vem če je bilo lani ali predlani) sprejeli zakon o obvezni uporabi zimskih gum pozimi, kar prej ni bilo potrebno in pred menjavo sezon je prodaja in povpraševanje močno poskočilo, zaloge so po celi Evropi praktično pošle, poskočile so tudi cene(lani pozimi si lahko le stežka v določenem trenutku dobil zimske gume po normalni ceni!). Posledično ni več velikih zalog starih pnevmatik, ker so praktično vse pošle in tako kot je nekdo že rekel, prodaja in proizvodnja sta skoraj simultani. Mogoče se najde kakšen eksot, ki se ne prodaja dobro in se nabira zaloga, toda kakšna akcija, razprodaja ali kaj podobnega zadevo hitro prodata. Saj če gledate ti. kitajske gume, jim je cena že tudi močno poskočila, Nankang je postal grozno drag, Nexen je šel gor za 20-30% (lani sem kupil 2 komada N8000 za okoli 100€, letos bi me prišla ista roba preko 120€), pojavila se je obširna ponudba nekih no-name licenčnih gum (plačanih licenc ali ne, to je zdaj vprašanje ...), ki tudi niso več poceni (razne Hifly, Soulfly, Sailun, kajpavem kaj še ne). Izbire je kar nekaj, 15 let pa tako ali tako nima več nihče gum, kot je bila to praksa pred desetletji, ko je avto z originalnimi letnimi gumami šel na odpad po 20 letih.
Uporabniški avatar
GORA
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa 75 1.6ie & Alfa 156 2.0TS
Kraj: Ljubljana

Moja 159 ima original 225/50R17.Kaj bi bilo narobe,če dam gor 225/45R17(pač večja izbira in nižja cena)?V homologaciji je vpisana višina 50.
Uporabniški avatar
Brlja
Alfist
Alfist
Vozilo: 159 SW 2.0 JTDm
Kraj: Koper

Nič. Samo avto ne bi bil "izpraven" in primeren za na cesto.
Senza cuore saremmo solo macchine
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Pa števec ti bo lagal. Pa avto bo nižje tlom.
Odgovori
  • Informacija