Cukanje Alfa 33

Tehnična teme o modelih 33, 75 in starejših

Moderator: Tehnika moderatorji

*sem*
Alfa Junior
Alfa Junior

Prosim za nasvet v zvezi s cukanjem pri Alfi 33, ki se pojavlja pri hladnem vremenu (minus nekaj, kot zadnje dni). Občutek je podoben kot pri sunkih burje, ko hočeš načeloma s stalno hitrostjo vozit po ravni cesti, le da tu nekaj duši motor. Včasih ga ob zaviranju s stisnjeno sklopko tudi ugasne. Ugašanje se včasih (redko) na ta način zgodi tudi pri hladnem motorju, medtem ko se cukanje dogaja pri ogretem (kazalec malo pod 80). Ker se to dogaja le pri zelo mrzlem vremenu in še to ne vedno in neprekinjeno, je za mehanika težko določit vzrok, še nobenkrat se problema ni dalo pokazat v živo. Doslej so bili že enkrat pregledane svečke in zamenjani vžigalni kabli, drugič zamenjan regulator hladilnika, tretjič čiščeni injektorji, večkrat vmes čiščen in nastavljan injection in še kaj, no danes se mi je to zimo prvič spet dogajalo.
Motor je 1.7ie 1993 brez kat. (da ne bo kdo okrivil lambda sonde).
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

Ponavad se za takimi pizd***** skriva čist kak beden razlog... npr kakšna voda v filtru za bencin itd... smo mel en tak primer lansko leto pri Subaruju, k je tud cukal in ugašal...

Ko odkriješ sporoč, k me mal firbec matra...
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor
Kontakt:

Imam tocno ta problem, vendar se zadnje case pojavlja bolj poredko. Se pa dogaja cukanje pri ogretem motorju in samo nad 5000 RPM. Vcasih je blo tak, da si stisno sklopko in gas do konca, pa ni slo cez 5000-6000 RPM. Zdaj se je malo pomirlo, ceprav se vedno ni ok. Ce ti bo uspelo resit vsekakor povej.

Thanx :)

D.
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Pa to mi se povej. Mas konstanten stantgas ? Meni se kr vcasih odloci da bo na 1500 RPM in pol tam je nekaj cajta.
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

Pri meni tud včasih mal "cuka" ampak to samo takrat kadar je mrzla mašina, pa je zunaj zelo mraz. Pa to je samo na začetku, če takoj speljem ko prižgem avto (samo v prvi prestavi, naprej pa je vredu).
Glede štant gasa pa je ob mrzli mašini okol 1200 rpm, vendar po kakšni minuti pade na 900 rpm ko se mašina malo segreje.
*sem*
Alfa Junior
Alfa Junior

DaviiD napisal/-a:Pa to mi se povej. Mas konstanten stantgas ? Meni se kr vcasih odloci da bo na 1500 RPM in pol tam je nekaj cajta.

Ja, nekaj pod 1000. Ne skače gor. Edino kadar se dogaja tole, upade (včasih do 0, včasih pa ne, ampak tolk da posveti lučka od akumulatorja ker pade napetost). Pa malo upade tudi npr. če volan porineš v skrajni položaj in se servo muči.
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Dobro, to za servo tak pri vsakem avtu. Torej mam jaz se zraven potenciometer gasa hin. Thanx :)

Drugace pa...ce bos reso vsekakor napisi :)

D.
tom
Alfist
Alfist

Meni se je tudi nekaj podobnega dogajalo na 33 1.5ie l 92-brez katalizatorja. Ko sem vozil z enakomerno hitrostjo se mi je kakih 3.krat zgodlo, da mi je motor enostavno ugasnil in zabremzal avto, potem pa spet normalno krenil. To je blo lani in pol nikoli več. Nimam pojma kaj je bil vzrok, mogoče kaka smet v bencinu.
*sem*
Alfa Junior
Alfa Junior

So pogledali pri Nord in dali na tester. Našel nič, pač ni tak dan, sej tudi cuka zdaj ne. Zato tudi ni predlagal nobene amputacije ipd (seznam osumljenih organov predolg), ampak eksperiment s tekočino za odstranit morebitno vodo iz rezervoarja. Kao da če je notri bi mogoče lahko zmrzovala in takrat delala težave... no, je poceni, škodit ne more, bomo videli če kaj pomaga, če bo še kaj mraza.
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

*sem* napisal/-a:So pogledali pri Nord in dali na tester. Našel nič, pač ni tak dan, sej tudi cuka zdaj ne. Zato tudi ni predlagal nobene amputacije ipd (seznam osumljenih organov predolg), ampak eksperiment s tekočino za odstranit morebitno vodo iz rezervoarja. Kao da če je notri bi mogoče lahko zmrzovala in takrat delala težave... no, je poceni, škodit ne more, bomo videli če kaj pomaga, če bo še kaj mraza.
Nord podobno razmišlja kot jst :) Se strinajm da se splača poskusit...
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Poglej kontakte na injektorjih... (spucaj, ...)

D.
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Meni se je danes spet nekaj podobnega zgodlo.

Ce sem pospeseval konstantno z malim gasom je blo ok. Ce pa sem v prvi pri 1500-2000 RPM pohodil gas do konca pa ga je zacelo dusit. Ni pa trokiralo al pa da kaki cilinder nebi delal. Pol ko pa je prislo cez dolocene obrate pa je naenkrat prekloplo in avto je zacel it. Je crknil tudi, ce nisi dal gasa pri stisnjeni sklopki.

Posumil sem tudi VAF (meri pretok lufta), da bi lahko zastekal (ker je ena loputa - potenciometer). Pol ko sem prisel domov in zmeril ce dela ok vec avto ni tega delal, VAF pa je kazal kot da dela normalno. Sej pol tudi ocitno je. Mozno to mogoce ? Ker ce je to pol racunalnik nebo nic pokazal, ker je mozno da se pac loputa ni odprla dovolj, kar pa je mehanski problem. Pa se to. Ce VAF odklopis dobi avto iste simptome kot takrat ko se to dogaja...

Druga stvar ki me pa zanima je pa TPS (potenciometer gasa). Jaz sem enega razstavil in pricakoval sem da bo notri kak potenciometer. Sta pa notri samo dva stikala (eno se vklopi pri kakih 1/4 gasa, drugo pa pri polnem gasu). Ni tam not potenciometra naceloma ? Ni pa bil direktno od alfe, je pa bil bosche, pa zgledal je enako.
don1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Gora

Mal poglejte bencinsko pumpo
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Kak pa naj pogledam bencinsko pumpo ? Ce je ta kriva vecino casa dela ok. Je na 33ki kaki ventil ki meri pritisk bencina ? Da bi lahko mogoce na njemu mero ?

Thanx :)

D.
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Ce se mogoce koga to zeza. Pri meni je tudi (med drugim) hin to stikalo:

http://www.zrcalo.si/~david/slike/sola/ ... C00121.JPG

Gre za belo stikalo na levi strani. Je pa v potenciometru gasa (sploh nevem zakaj se tak rece, ker (vsaj na 33ki), nima nic skupnega z potenciometrom).
Torej, ko spustis gas ona kovinska ploscica stisne stikalo in to da elektroniki signal, da naj zmanjsa obrate (dela enako kot omejevalec obratov) na 800-900. Pri meni je celo tako hin, da zna casih ko ona rockica ni niti blizu njega dajat kontakte kar tak na random. Pa tudi da ne preklopi do konca, ampak samo napol. Najlazje je to zmeriti tak:

http://www.zrcalo.si/~david/slike/sola/ ... C00127.JPG

da si napelas zicke od skrajnih dveh polov (cisto levega in cisto desnega na prvem linku.) Potem pa more bit na enem od teh dveh pri zaprtem gasu ce meris napetost proti masi 0, ce pa je gas vsaj malo odprt pa 5V. Ce je tak je ok :)

Grem jutri iskat taksno stikalo, v upanju da ga bojo meli :)

Sem pa probal ce se v turah to stikalo sprozi isto naredi tak obcutek cukanja, kot se nam dogaja. Bom povedal ce je kaj boljse, ko ga bom menjal :)

D.
Odgovori
  • Informacija