Nakup AR 159 (SW) - Vprašanja o motorizaciji, opremi,...

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
hunt3r1
Alfist
Alfist

200€? Kaj boš pa dal namesto DPF-ja, cev s swarowski kristali? :)
Nevem točno koliko Tribesman računa za izklop DPF-ja, ampak sama cev je okrog 40-50€ - z že narejenimi nosilci, objemko in narejenim navojem za senzor...
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Ne vem zakaj pišete bedarije.
Dizel ni primeren za kratke relacije in pika, pa naj ima dpf, ali pa filter za norost.
Kaj so pa kratke relacije je pa možna debata, toda vsekakor, če se nekdo večinoma vozi 2-3 km je bolje uporabljati bencinarja ali pa bicikel.
Imeti alfo 159 dizel samo zato, da jo imaš in se z njo voziti po parkirišču je za mojo pamet vse prej kot znak človeškega razuma.

Avtorju teme priporočam, naj se pelje s sodelavčevo 159ko, da bo sploh videl, če mu avto ustreza. Če na vsak način želiš imeti alfo 159 smo ti že priporočili, da razmisli o 2.0 jtd, ker ima na žalost zanič bencinarje in ti na žalost ostane samo dizel. Vsekakor je mnogo boljša odločitev gullieta bencinar, zato ti predlagam, da pogledaš malo po avtonetu in se s kakšno zapelješ. Starejše bencinske alfe (147, 156, 155, 146 itd) ti pa ne priporočam. Preprosto zato, ker so premalo zanesljive, omenil pa si, če se prav spomnim, da želiš imeti bolj zanesljiv avto kot ga imaš sedaj, ko "vsak teden" kaj crkne.

Ko boš naredil testni krog pa se ponovno oglasi na forumu in opiši občutke.
Uporabniški avatar
legenda1979
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: AR 159 2.0 jtdm

Iskreno povedano, če bi jaz iskal avto po teh kriterijih kot ti torej limuzino, bencinarja, v razredu 159-ke in za 10k €, bi iskal v drugih znamkah.
159 2.0 jtdm
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor

alfasan napisal/-a:Ne vem zakaj pišete bedarije.
Dizel ni primeren za kratke relacije in pika, pa naj ima dpf, ali pa filter za norost.
Kaj so pa kratke relacije je pa možna debata, toda vsekakor, če se nekdo večinoma vozi 2-3 km je bolje uporabljati bencinarja ali pa bicikel.
Imeti alfo 159 dizel samo zato, da jo imaš in se z njo voziti po parkirišču je za mojo pamet vse prej kot znak človeškega razuma.
Vrjetno se nebo vozil nonstop samo kratke relacije, pride tut kak vikend kadar naredis vec kilometrine.
Sam če pogledas alfe vsaj modele 147,156,gt,159 so po vecini sami disli, da ne gledamo vw, audi itd prevladujejo 80% disli. Pa ne vrjamem da se ti ljudje z tem rangom avtov vsi vozijo najmanj 20km v sluzbo.
Tak da poznam ogromno ljudi z disli ki delajo ratke relacije pa nima zaradi tega noben tezav, in noben ne razmislja o bencinarju.
Uporabniški avatar
alfistaV6
Alfist
Alfist

Kaj v tej naši prelepi sloveniji vsi mislijo, da bojo kaj prišparali, če bojo kakšno stvar odstranili z avta? Raje nam povejte kako na legalen način prideti do več denarja!

Morda še eno v razmislek. Če mora biti alfa 159 na vsak način, potem lahko tudi kupiš eno z slabim motorjem, odstrani motor in vso napeljavo, vgradiš elektro motor, vgradiš baterije, greš na homologacijo, pokasiraš subvencijo in se boš še dosti let vozil praktično zastonj. To je moje mnenje o vozilih, ki delajo kratke relacije.
Še hitri izračun:
- avto; 2000
- elektro sklop; 5000
- baterije; 5000-20000 (odvisno kakšen doseg želiš imeti)
- delo; ???
- subvencija; +4000

Prosim, če ne svetujete, da je vse ok, če dizla voziš ~5km. V tem času se niti olje ne segreje (poleti morda). Ti razni filtri, katalizatorji pa itak začnejo delati šele ko so segreti. Sedaj ko je pa še mrzlo, pa avto itak dela bolj bogato mešanico. Ker vsi tako vestno skrbite, da ne vrtite hladnega motorja v višje obrate, pa se potem "počasi" vozite v nižjih obratih, kar pa spet ni naj boljše. Tako proizvajate VEČ škodljivih plinov in za vami "smrdi"! In še tole za vse pikčarje in vejcarje, avto, ki ni v skladu z homologacijo, ne more biti registriran oz je tehnično neizpraven. Morda bo prišel čas, ko bojo začele zavarovalnice ob primeru nesreče iskati tudi tele "predelave" in JA, takrat pa boste ZARES prišparali!
Ah, nč ni važn, sam da je alfa zravn:)
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lancia Delta 1.6 turbo
Alfa Romeo 33 1.7 16v Permanent 4
Lancia Thema 2.0 16v turbo LS

Volvo XC90
Kraj: Fram

Električna 159 ...... ne vem no, malo pretežko rit ima oz. bi zaradi te težke riti imel konkretno višje stroške za baterije/elektromotorje. Mojih 5 centov :lol:
Vsi kosi, odpadli z mojih krip, so bili s ponosom izdelani v Italiji :)
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor

Ne si komplicirat živlenja.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

159 je fail za predelavo v elektriko, ker je že v osnovi mnogo pretežka...

Sploh pa nevem zakaj bi šel to predelovat. Naštel si 20.000€ stroškov s predelavo, pa zelo verjetno bi na koncu dobil kup dreka...
Ekonomske računice ni.
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 159 2.4 Q4
Kraj: Logatec

1.6 jtdm z dpfjem se dal pri nas 5 km u eno smer usak dan pa občasno ac. pa ni nobenih težav samo redni servisi in to je to.
Uporabniški avatar
alfistaV6
Alfist
Alfist

Zanimivo, da tukaj "vsi" pišete, da poznajo avto, ki ima še vgrajen dpf in delajo brez problemov kratke relacije in verjetni vsi vi vozite brez njega...
TribesMan pa bi lahko kar napisal, katerim vse je že to uredil.

Na elektriko pa so že predelali dosti težje avte in po do sedaj prebranemu, imamo v sloveniji kar nekaj mojstrov, ki verjetno nebi naredili en kup dreka.

Avtorju pa se opravičujem in upam da je razumel moj namen.
Ah, nč ni važn, sam da je alfa zravn:)
Uporabniški avatar
muttley
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Radenci

10kE je max v skrajnem primeru da bi dobil res solodno 159 da bi avto vozil 5 let minimalno. Ker avtov ne prodajam ampak se zvozijo do konca.
Kar se opreme tice sem ze spustil kriterije.
Poanta je v tem: razumem redne servise tu ni debate to se dela redno obvezno. Gre se zato da nebi jaz si domov pripeljal 159 pol bi pa vsake tri mesece sraufali nekej. Tako kot zdaj vsake tri mesece me avto pusti. V glavem ni zanesliv. Ob nakupu se razume da ce je kaj kriticnega se menja pa velki servis da se naredi samo pol pa da se nebi vec nekaj na veliko sraufalo, ker ce bo isto kot zdaj na fiatu nisem nic na bolsem. Lastnik vozila sem 5 let pa v teh petih letih je blo svasta na avtu.

Lahko pa date nekaj primerkov z avto neta za katere menite da so solidni lahko je tudi sw.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Zdaj si pa že malo kontradiktoren.
Če želiš zanesljiv avto oz. avto, ki ne bo vsake 3 mesece pri mehaniku potem kupi nekaj bolj zanesljivega kot je alfa 159.
Če že vztrajaš pri alfi 159 potem imaš zelo malo izbire motorizacije, če želiš solidno zanesljivost. 2.0 jtdm 170 KM in to je to.
Dovolj poskočna, dizel je, nima felerjev z dpfjem, ima solidno porabo. Samo je pa zeloooo težko dobiti limuzino s tem motorjem, skoraj nemogoče.
Mi ti je ne bomo kupovali, pojdi na avtonet poglej, pokliči prodajalce in se zapelji.
Če te je pa že v naprej strah stroškov vzdrževanja pa resnično razmisli o nekih bolj zanesljivih majhnih bencinarjih drugih znamk.
Pada ne bo vse tako črnogledo. Saj pri alfi ne crkuje vse po spisku, dejstvo je, da alfisti to zelo s ponosom vsakemu razlagamo.
hunt3r1
Alfist
Alfist

Nevem zakaj naj bi bila 159 nezanesljiva, ampak jaz osebno do 10k € v razredu limuzin/karavanov 100x izberem 159 (pogojno Citroen C5). Pri 16V so problemi z lopaticami, pri VW so glave, pri Renaultu spet nekaj drugega.. Imamo pri hiši že 6. 159 (trenutno so 3), pa za nobeno nebi rekel, da je nezanesljiva. Sosed ima tudi 159, najboljši prijatelj ima 159, in se oba strinjata z mano.
Vse naštete Alfe so dizli, in glej ga zlomka, nobeni ni počila glava, nobeni ni utrgalo lopatic sesalnega kolektorja, nobeni ni zabasalo DPF-ja, imamo pa res srečo :-)
Uporabniški avatar
muttley
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Radenci

Se opravicujem. Nisem oz nisem htel biti kontradiktoren. Pac obrnil sem se na vas kateri vozite alfe in mi lahko iz prve roke poveste kako pa kaj je z alfami. Ce pricakujem prevec sem zasanjan itd... priznam pa da me je strah se spustiti v nakup...
hunt3r1
Alfist
Alfist

Če povzamemo odgovore, si dobil predloge:
- dizel na kratke relacije je OK z odstranjenim DPF
- predelava na elektriko
- giulieta 1.4
- Busso V6 (torej modeli 166, 164, GTV)
- 2.0 JTDm

Kaj se ti zdi? :)
Odgovori
  • Informacija