vceraj sem sprobal novega passata z 2.0tdi motorjem. ker vozim tudi sam podobno zadevco (156 m-jet), me je prav zanimalo kaj zmore ta zverca. avto je dizajnersko kar vsecen in ce bi alfi 159 dodelil 9,5 tock od 10, potem bi passatu dal 8,5 (bravo lesnik). prostornosti je v notranjosti kar nekaj vec od 156-ke, se pozna teh 30cm, bomo vidli kako bo, ko bo prisla ven 159.
sedaj pa masina: 2.0 tdi proti 1,9 m-jet. do 1800 obratov mi deluje passat kar prozen, potem pa kakor da ga zmanjka. pa ne mislim, da ne vlece. le obcutek je taksen, kot da to ni to. alfa pa se tukaj sele razzivi. OK, pozna se tudi vecja teza passata, kljub malo vecjemu navoru, vsaj na papirju. moti me pa prevec dieselski zvok motorja v notranjosti passata. tisti, ki ste vozili alfo z dieselskim motorjem veste o cem govorim. pohvalna za oba pa sta dobra 6-stopenjska menjalnika, ceprav moram priznati, da ima passat krajsi hot, alfin pa se mi zdi hitrejsi, vendar bi za bolj konkretno oceno potreboval vec casa (vozil sem ga le dobre pol ure).
ne gre pa spregledati izredno dobrega ozvocenja, ki ga tale passat premore. tega v alfi kljub doplacilu (bose) ne boste doziveli. ne recem, da je bose slab, samo tale v WV je pa zakon. za audiofile vec kot pohvalno.
tukaj tudi ne gre spregledati novih kljucev passata (ne vem ali je bil za doplacilo ali je v osnovni opremi), rocne zavore z gumbom na pritistk (na srednji konzoli nam na mestu rocen ostane vec prostora za druge stvari), ter dosti majhnih in zanimivih dodatkov.
Lega se mi zdi pri obeh zelo dobra, vendar passata nisem vozil tako na noz, da bi o tem lahko povedal kaj vec. je pa volan v alfi bolj direkten in med voznjo imas vec informacij o cestiscu. ustavljata se oba odlicno.
drugace pa, pocakajmo na 159, pa bomo lahko kaksno rekli se o prostornosti.
ce odmislim to, za koga mi bije srce, lahko zatrdim, de je tale novi passat zelo vsecna zadeva, ki bi se ga lahko cisto mirno navadil, ce bi mi nekdo dal teh 6800k sit za tole testno zadevco (osnovna je verjetno dosti cenejsa, se nisem preverjal). seveda svoje alfice kljub temu ne bi prodal.
recem lahko le: BRAVO LESNIK!!!!!!!!!!!!! in tako dalje.

ce so ti alfe tako vsec, se kaj oglasi. te zapeljem malo naokoli.