Italjanski del voznega parka by grega983

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lancia Delta 1.6 turbo
Alfa Romeo 33 1.7 16v Permanent 4
Lancia Thema 2.0 16v turbo LS

Volvo XC90
Kraj: Fram

Delta .....

Decembra nekje sem porihtal 33 in razkopal delto. Brez dvigala s zmernim tempom porabiš samo tri normalne popoldneve, da snameš menjalnik

Slika

Majster mehanik je potem potreboval samo 3 mesece, da je opravil revizijo. Njegovo opažanje je bilo, da je bilo nekaj zracnosti na ležajih in je zamenjal vse.

Nakar sem potreboval še kakšen mesec, da sem našel voljo, cas in pa zdravje, da sem ga vpasal nazaj v avto :lol:

Ko sem cakal na menjalnik, sem še malo šaril po avtu. V jeseni sem opazil, da se v leru med mestno vožnjo na števcu za temperaturo vode kažejo cudno visoke številke.
Ideja je bila, da zamenjam termostat, snamem vodni hladilnik in ga pregledam ter sporiti zamenjam še termostikalo ......
Slik ni, koncni rezultat pa je bil, da sem med odtegovanjem termostikala uspel prepricati plasticen rezervoar na strani jedra, da poci ...... :roll:

V normalnih okolišcinah na normalnem avtu je to samo nek strošek. Pri teh 35+ let starih damah pa je seveda težava s dobavljivostjo nadomestnih kosov in posledicno cenami.
Rešitev ?

Nabavil vodni hladilnik za Delto II. Jedro je kot se spomnim 100 mm širše, tako da sem moral nov hladilnik premikati v prostoru in izdelati vse nosilce na novo. Za blesav hladilnik na koncu porabil mnogo ur za montažo #-o 4

Slika

Se pa tolažim s tem, da se bi ne smela vec pregrevati.

V zahvalo sem delto in 33 po vsem tem opral znotraj in zunaj. Obe sta že bili potrebni nege sploh v notranjosti :)

Pa še sitni detajli. 33 je dobila BMC športni zracni filter, Delta pa K&N (ker sem ga dobil dokaj ugodno). Fora, filtra sta fizicno izmenljiva med avtoma, sta identicna.
Rezultat novih filtrov ?

33 je pridobila nekaj malega na zvoku, sedaj se dere kot žival nad 4k obrati. Pa na uc bi rekel, da se malenkost boljše premakne :D
Na Delti ni slišati in opaziti razlike. J.. ga.

Plani za naprej za Delto ?

Kot pri 33 zmenek s mojstrom za optiko pa nekje v kratkem bom pel j...t m...r majstru za obnovo felg. Od oktobra do sedaj še vedno ni koncal :evil:

Pa obljubil sem si, da si za letošnji RD poišcem dvigalo. Da bodo projekti v prihodnje vkljucevali manj bolecin v rokah, hrbtu, manj ležanja na tleh, manj preklinjanja :P
Vsi kosi, odpadli z mojih krip, so bili s ponosom izdelani v Italiji :)
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

pri dveh starinah res nujno rabiš dvigalo. leta niso problem samo pri avtih, tudi lastnika načenjajo… :) boš vzel škarjasto ali dvosteberno ?
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Verjetno kar škarjasto
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Še brcam.

Pred kratkim praznoval okroglo obletnico. Žena me je šaljivo oznacila za starega deda v srednjih letih :doubt:

Ocitno je nekaj na tem. Pa kriza srednjih let. Naslednji dan sem šel v LJ in nabavil .....

Slika

Blok motorja za 1.7 boxerja. Ker v kleti imam sedaj toliko krame, da z lahkoto sestavim še en 1.7 16v motor. Pa seveda bi želel tokrat to narediti sam :D

Na poti domov na tej poti sem nabavil še dvigalo za garažo :mrgreen:

Slika

Pa prosim lepo. Kriza srednjih let.
Nisem si uspel pomagati. Razum je rekel da še enega projektnega avta ne potrebujem, srce pa je kricalo po še vec. recimo 8.32 :mrgreen:
Na koncu je obveljal kompromis, zato sem k hiši privlekel sila zanimivo makino :)

Slika

Slika

Slika

Lancia Thema 16v Turbo LS (3. serija oz. po naše II. FL)

Gospa je bila narejena konec leta 92 in je recimo da temu v dokaj zadovoljivem stanju.

Števec pravi, da ima za sabo 247 000 km, do sedaj pa presenetljivo še nisem našel rje na karoseriji, ki je vecinoma še v prvi barvi 8)
Avto je bil zadnjic na TP leta 17, od tedaj pa skrit v raznih garažah. Kljub temu, da je prejšnji lastnik zanj lepo skrbel, se kilometrina že opazi, še bolj pa se opazi ta neuporaba, tako da je od mehanike in elektrike za porihtati kup majhnih in vecjih sitnic. O lepotnih napakah bi še ne pisal, ker mnogo sem jih že našel, domnevam pa da se kakšna še skriva pod vso to umazanijo, ker kot zgleda se avto od zadnje registracije ni kaj veliko cistil :mrgreen:

Generalno pa srecen z nakupom :mrgreen:

Plani ?
Veliko jih je :lol:
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Čedna darilca si si izbral za obletnico :D
Čestitke obenem!!
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Se nazadnje nisem kaj prida razpisal o Themi.

V roku enega tedna se že dogaja nekaj okoli nje.

Ob nakupu nisem rabil imeti doktorata, da sem porajtal, da so voznikova vrata prav kvalitetno zaklenjena. Ni je bilo sile, ki bi odprla vrata brez poškodb. Tako sem obral alternativo in s zaprtih vrat demontiral vratni panel, da sem se prebil do mehanizma za zaklep. Hitro sem našel krivca ...

Slika

Motorcek CZ na voznikovih vratih se je zapekel v zaklenjeno pozicijo, posledicno ni šlo odpret vrat.

Ko je bil avto odprt, sem lahko mirne vesti pobral ven vse sorte rezervnih delov, ki so prišli v paketu s avtom :)

Slika

V paketu vse sorte luci, smerokazov, obrobic, kosov mehanike, .... kurbnvela .....
Paket rezervnih delov je na žalost manjši kot pred leti, ko sem kupil 33 :(

Enihu.

Prtljažni prostor na tem avtu je 2. najvecji pri trenutnem voznem parku, tako da tu sem srecen :)
Slika

Barva notranjosti je bež in je v celoti v alkantari.

Slika

Kljub starosti je z izjemo umazanije skoraj celotna notranjost v zadovoljivem stanju :D
Pred nakupom sem predvideval, da bom iskal leder 8.32/LX notranjost, sedaj pa mi je ta notranjost prav prirasla k srcu in bo vecinoma predvidoma ostala.

Na žalost je leva bocna opora voznikovega sedeža že videla lepše dni

Slika

Na avtu se pa lokalno pojavljajo šalabajzije

Slika

Na sreco tega ni veliko :)

Ker besede ne napolnijo trebuha, sem se takoj lotil manjših sitnic in cišcenja :mrgreen:

Slika

Kot se spodobi sem pritrdil sprednji del levega praga, ker je le ta med nalaganjem na avtovleko odpadel. Vsi plasticni cepi so bili poonegavljeni ali pa celo manjkajoci. Ostanki drobnarij od Delte in Permanentke so mi prilši še kako prav :D

Desni sprednji smerokaz je bil konkretno rabljenega izgleda, tako da sem iz novega kupa rezervnih delov našel NOS kos in ga seveda vpasal :mrgreen:

Slika

Slika

Levega bo še potrebno spolirati ali pa zamenjati

Slika

Ker so voznikova vrata bila razstavljena, na sovoznikovih CZ prav tako ni delalo, za elektricen pomik stekel pa sta delala samo 2 od 5 gumbov, sem odprl še ostala vrata.
Pa ker je notranjost ekstra umazana in elektricen pomik voznikovega sedeža dela samo delno (pomik po višini je problem), sem demontiral celotno notranjost :mrgreen:

Slika

Slika

Slika

To je to trenutno od slik.

V kratkem dobim ves material, da se bo zgodilo sledece
- menjava glavnega in pomožnega cilindra za sklopko, ker eden od teh dveh je zahinavil
- menjava vseh zavornih diskov, plošcic, tesnil in prašnih gumic ter gumi zavornih cevi - zavore so na bolj rabljeni strani, ni pa nek strošek menjava vsega naštetega v celoti
- menjava avtomata na zaganjacu, ker sedaj dela kot se mu zahoce

Poleg vsega tega se bo zgodilo kompletno cišcenje tepiha, sedežev, klopi, stropa, vratnih panelov. Pa seveda montaža vsega tega.
Voznikov sedež gre do majstra, da se zamenja bocna opora. K sreci sem med rezervnimi deli našel ravno dovolj alkantare, da se bo lahko sedež uredi.

Ker pa življenje niso samo rožice, mi manjka sledece:
- eden motorcek CZ sprednjih vrat - tile so kr veselje za najti. Identicni so za Themo in Cromo. Jih pa ni ravno za najt na vsakem vogalu
- motor s pogonom za pomik levega sedeža po višini. Kakor vidim je enak v Cromi in 164. Tako da mogoce bo to nekaj lažje najti

Od ostalih sitnic. Motor naceloma dela solidno, bo pa smiselno opraviti velik in mali servis, polepšati in porihtati pa bo potrebno vse sorte lepot.
Pa verjetno bi bilo smiselno potipati generalno stanje motorja v smislu zdelanosti ležajev in kompresije. Ker avto le ima solidno kilometrino.

To je to kar je planov za letos.

Leto 2024 je rezervirano za lepoto. Po celotnem avtu je neverjetna kolicina bušk s parkirišc in toce. Tu še debatiram s sabo v kolikšni kolicini bo vkljucen licar in koliko se bo dalo rešiti s PDR majstrom. Pa felge tudi kricijo po barvanju, ker je barva v sila slabem stanju. Bodo pa verjetno felge ostale :)

Žena pa vsak dan pripomni, kako bi Thema zgledala lepo v enaki barvi kot Delta. .......

Sam s sabo pa med drugim na veliko debatiram, ce bi se vrgel v stroške in poiskal 8.32/LX leder volan brez airbag-a

Slika

Pa seveda je ideja, da bi mogoce zamenjal sredinski del armature in vgradil lesen sredinski del iz 8.32/LX

Slika

Tu moram namudriti predvsem kako je kompatibilnostjo drugih števcev, konektorjev in senzorjev.

To je to. Nekaj dela bo. Vmes pa seveda Permanentka in Delta tudi potrebujeta pozornosti na manjših in vecjih sitnicah :mrgreen:
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Prekrasno!!! =D> =D> =D>

Za Themo sem te pa že hotel vprašati, če ima 8.32 armaturo. Pa sem potem videl, da tudi odbijač ni pravi za to. :D Zanimivo, da se pri nas še najdejo takšni primerki.

Glede šalabajzinga na akumulatorju. Priporočam, da porežeš stran originalne priključke in nadomestiš s kakimi boljšimi, kot sem naredil jaz. Problem pri originalu je, ko boš prerazal priključe, boš v notranjosti našel, sploh pri negativnem priključku, samo zeleno oksidacijsko sranje. Ni mi jasno, kako so se spravili skupaj zliti 2 čisto različni barvni kovini, baker in svinec, ki nista medsebojno kompatibilni.

Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Klemi prideta novi, brez skrbi :D

Drugače pa ja, tudi če bi kupil 8.32 prve ali druge serije, bi vpasal odbijača s 3 serije skupaj s masko in lučmi. Ker tole je pa meni erste klase dizajn 8)

Tole themo sem pred leti že zasledil pri nas, ko še ni bila tako zanemarjena. Nisem pa hudiča aktivno iskal, bolj sanjal. Potem pa me je žena prepričala, da si k hiši še en avto zvlečem :mrgreen:
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Žena te je prepričala? Potem mi je jasno, zakaj je žena :D
Drugače pa super, ne bo ti dolgčas =D>
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Da ne bom samo Lanc šlatal .... :D

Pri delu v garaži imam pogosto majhnega pomocnika. Nazadnje sem na švedu menjal eno žarnico spredaj, mladi mož pa je istocasno takoj okupiral dvigalko in je hotel šraufati 33.

Slika

Cisto zagret si nabere šmir za nohte, da potem gospa samo zavija z ocmi :D

Kakorkoli, za Permanentko sem na ebayu zvohal eprom za recimo da sitne pare :)

Slika

Zamenjati cip v ECU na teh starih kripah je sila enostavno, zato sem hudica nabavil in sam vpasal.
Rezultat ?
Še malo vec volje do vrtenja in še malo vec odzivnosti v spodnjih in srednjih obratih. Ni da bi se sedaj avto peljal kot novodobni turbo brncinar, je pa opazna razlika. Tako da lahko recem da dobro porabljen denar :)

Od ostalih bedarij.
Lani sem že opazil, da se poslavlja zadnji levi kolesni ležaj. Mislim da je bil še originalen.
Hitri pogled na zaloge autodoca je pokazal, da bo veselje s dobavljivostjo teh ležajev, tako da sem spet švorljal po ebayu in našel set ležajev za 4x4 33 skupaj s maticami. Cisto srecen narocil ob predpostavki, da permanent 4 in 4x4 ziher imata enake ležaje .......
Predpostavke so mame vseh zajebkov al kako že pravijo :mrgreen:

Slika
Slika

Vmesnih slik nimam, rezultat pa je bil tak, da so 4x4 ležaji ožji in s manjšim notranjim premerom. S vaškim strugarjem sva podrejala obe aksi na pravi premer in ofset ležajev, zaradi razlicne širine pa je bilo potrebno za pesti izdelati še namenske distancnike, ki napacna ležaja držijo na pravi poziciji. Slik pa ni .....

Sproti sem reševal še zajebek s sila staro brado. Ko sem sestavljal avto, sem uporabil vecino originalnih kosov zadnjega dela podvozja, vkljucno s zadnjim diferencialom. Potem pa sem vgradil 1.3 menjalnik. Kar se ne sliši cudno, dokler ne ugotoviš, da imajo 1.7 in 1.5 krajši diferencial od 1.3 verzij. Tako da sta bila sedaj na avtu diferenciala s razlicnim razmerjem, kar pri uporabi 4 kolesnega pogona nebi prineslo nic dobrega.
Zaradi tega sem v kleti poiskal 1.3 diferencial in ga razstavil in ocistil ter pretesnil. Najvec težav je bilo s matico na prirobnici za kardan, ki je sila cudna.

Slika

Na FLAR servisih je nekoc sigurno obstajalo namensko orodje, ki ga pac nisem imel pri roki, tako da sem žrtvoval 36 nastavek za gedoro in ga odfleksal v željene dimenzije in obliko.

Slika

Vse to samo da sem zamenjal semering pod to prirobnico, ki sila rad pušca.

Koncni rezultat pa je tak

Slika

Jbg, diferencial, ocišcen zunaj in znotraj ter predihtan :)

Aja, menjava diferenciala na dvigalu je zmaga :mrgreen:

Pred tem podvigom s ležaji in diferenciali pa je gospa šla na TP. V casu od prejšnjega pregleda je opravila slabih 2400 km.
Vse super, bremze delajo ko šus, ni zracnosti na podvozju, še s plini so bili srecni majstri. Da pa sreca bi ne bila popolna, je za dramo poskrbela gospa sama. Na stezi ni vec hotela kresnit. Nic od zaganjaca.
Pa smo gospo probali oživeti s kabli, ker smo mislili da se je akumulatorju spet poslabšalo. Pa kabli niso pomagali. Po par minutah stanja se je zaganjac odlocil sodelovati. In se mi je posvetilo kaj muci avto ....
Avtomat je na odhodu #-o

Ta situacija se mi je v zadnjem letu zgodila ene 3x in sem do sedaj vedno domneval, da ima elektrika skrivnega porabnika, ki unicuje akumulatorje. Ker sedaj je v avtu že 3. aku v treh letih. No, enega sem zamenjal pod garancijo. In vedno je bilo, ko je bil avto vroc.

No in ker zaganjac na tem motorju ni tako lepo dostopen za razna popravila in preizkuse, sem se vrgel v stroške in nabavil nov zaganjac, da bo ja en cas mir in da bo mir v prvo :mrgreen:

Slika

Nov zaganjac sedaj tako vrti, da se vcasih kar ustrašim te hitrosti 8)

To mislim da bo sedaj s 33 za en cas mir. imam pa sedaj za urediti ene 3 sitnice na Delti, ki me že en cas jezijo #-o
Uporabniški avatar
Zhagar
Moderator
Moderator
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2011 & Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995
Kraj: Ljubljana

Ta čip je od Squadre?
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Domnevam da ne. Našel na ebayu pri enem majstru s Sicilije
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Mali update za Delto

Slika

Da ne bom samo Theme šlatal pozimi :D

Majster za felge je potreboval samo dobro leto, da je poravnal felge, postružil robove, uredil barvo in lak. Mislim da se bom tega majstra ognil za Themine felge :mrgreen:
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Thema ....... Poznane dogodivšcine iz prejšnjih dveh projektov in nekaj novih. V dobrem in slabem :mrgreen:

Od avgusta do sedaj se dogajalo sledece:

Na zaganjacu zamenjal avtomat, ker se je avtomat aktiviral random mogoce vsakih tretjic

Slika

Avtomat ni pomagal.

Detajlni pregled klem akumulatorja je pokazal, da sta obe klemi pretegnjeni, tako da je sledil manjši poseg

Slika

Avto sedaj kresnil kot je treba (zacasno stanje)

Zamenjal sem strgani manšeti na levi polosovini, brez da bi snel polos :mrgreen:

Slika

Iz zaloge delov sem potegnil enega od sprednjih motorckov CZ, drugega sprednjega sem moral poiskati v Franciji. Nekak te šare ni za dobiti na vsakem vogalu

Slika

Centralno zaklepanje sedaj dela v celoti :)

Slik bolj malo ampak zamenjal sem še pomožni cilinder sklopke (ni luštno delo), vse zavorne diske, vse plošcice, vsa tesnila na zavornih celjustih, na eni od zadnjih celjustih je bil bat hin in sem vgradil novega, vse celjusti pa sem ocistil rje in obdelal s barvo. Pa vse gibljive gumi cevi sproti vgradil nove, ker stare so bile na odhodu

Slika

Slika

Na voznikovih vratih se je ob odpiranju in zapiranju pojavljalo pokanje, znacilno za defekten omejevalec vrat. V italiji našer rabljenega drugega in razstavil vrata ....

Slika

Ni ga novega omejevalca vrat, ki bi preprecil pokanje .......

3 mm plocevina mislim da je mocnejša od te fabriške žalosti

Slika

Ni najlepše, je pa res da se te površine v normalnih okolišcinah ne vidi.

Na desnem pragu in boku pod odbijacem zadaj desno sem našel nekaj rje ..

Slika

Slika

Nekaj slik saniranega stanja nimam tako da pardon za to.

Za ziher sem oba praga nato zalil s staro zalogo krowna

Slika

Slika

Tesnilo zadnjih desnih vrat in pa tesnilo pokrova prtljažnika sta oddelala svoje ....

Slika

V zalogovnici delov našel kot nova nadomestka

Slika

Slika

Dobro, kup zadev porihtanih. Strošek materiala niti ni bil hud, dela je bilo pa nezanemarljivo

Sproti sem ocistil in sestavil celotno notranjost z izjemo voznikovega sedeža, ki sem ga dal v obdelavo k mojstru tapetniku ...
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Pa še del projekta Thema, ki je slabo slikovno dokumentiran, zgodil pa se je in ima neke posledice :?

Konec septembra sem še vedno cakal na tapetnika in voznikov sedež. Ker je bilo vecino drugega dela koncanega, sem snel dekl za zobat jermen. Jermeni so bili menjani nekih 7, 8 let nazaj, prevoženih km pa sila sila malo. Jermeni vizualno v odlicnem stanju. Plan je bil, da naredim kakšen km v jeseni in potem pozimi v miru naredim velik servis in še nekaj sitnic tam okoli.

Pa ker tapetnik še kar ni dokoncal sedeža, sem se lotil pranja hladilnega sistema. Ne moreš verjeti kakšne tekocine so brizgale iz hladilnika, motorja in raztezne posode......

Ampak avto pa potem ni vec vžgal :?

Verglal je, ce je bil aku do konca napolnjen, ob tem pa je poprdeval v izpušni sistem. Jop, tam med pranjem hladilnega sistema se zgodilo nekaj, kar bi se ne smelo.

Po nekaj urah raziskovanja sem namudril, da s elektriko ni težav, ker iskra je. Bencin je tudi bil. Preostal je še pregled zadnjega pogoja za zagon. Kompresija

Slika

Jop. Zgodilo se je. Po moji krivdi....

Nadajlno raziskovanje je pokazalo, da je zobati jermen preskocil na glavni jermenici. Ocitno tista pujsarija iz hladilnega sistema ni storila nic dobrega zobatemu jermenu, saj je guma na jermenu postala cudno mehka in je jermen pac preskocil.

Še kakšno uro ali dve kasneje sem motor spravil v fazo in izmeril kompresijo. Slabega 1,5 bara jo je bil motor v stanju spraviti skupaj.

Džizs ........

Par ur kasneje in po mnogo kletvicah sem snel glavo.

Slika

Slika

Jaaaaa, izpušni in sesalni ventili so bili tepeni sodec po odtisih na batih :evil:

Slik ni, izpušni ventili so že na prvi pogled zelo nesrecni, bi rekel pa da sesalni tudi niso popolni.

Pa ker tisti dan še nisem bil dovolj nesrecen, sem snel pokrov ventilov .....

Slika

Slika

Slika

Ni mi potrebno poudarjat, da sem potreboval kakšen dan, da sem se potolažil.

Se pravi, ventili so zviti vsi po spisku, za ziher pa sta obe odmicni in vecina drocnikov zbrušeni do neuporabnosti.

Jop.

Spet bo veselja in stroškov......

Posvet s majstrom, ki mi je sestavil motorja za 33.....

Splacalo bi se v celoti demontirati motor in odpreti še spodnji del.

Torej imam spet opravka z generalko.

Ah ja.

Pa grem v akcijo iskanja ventilov in odmicnih.
Nekako se mi je svitalo, da to bo financno veselje in pa da bo veselje zbrati na kup vso kramo.

Poslastica

Moja Thema je 3. serija (2. FL), kar ima za posledico, da so v 18 mesecih proizvodnje izdelali samo nekaj tisoc kosov tega avta. Ki ima cisto samosvojo glavo. Spodnji del motorja je identicen kot za Integrale in ostale 2.0 turbo italjane iz tega obdobja. Ne pa glava.
Glave na tej zadnji seriji imajo enake sesalne ventile kot natur in turbo 2.0 16v in natur 1.8 16v fiati, lancie, alfe. Izpušni ventili so pa nestandardna kombinacija s premerom 29.5 mm in so tako vecji od sesalnih.
In po Eper-u so ti ventili bili uporabljeni samo za teh nekaj tisoc glav.

Dobro, odmicni in sesalne ventile bi ugodno dobil pri Sablacu, izpušni ventili pa .......
3 sem našel na ebayu za skromnih 70 eur/kos. Pa zagnjavim Filipa za manjkajocih 5. Pa mi majster javi, da ima en njegov dobavitelj zalogo. Z razlogom. Skromnih 100 eur/kos :mrgreen:

Cene kot da bi si šel nek motošport.

Pa me Filip osreci s sliko ene glave, ki jo ima en njegov kolega na zalogi.
Majster niti ni vedel, da ima na zalogi brezhibno glavo za Themo tretje serije......

Pi..a, letel sem na Gorenjsko po to glavo. Zraven odcolal še za kot nove rabljene bate in ojnice. Ker krame ni nikoli prevec pa nikoli ne veš kdaj kaj rabiš :mrgreen:

Doma se vrgel v delo in v celoti demontiral pogon s Theme

Slika

Slika

Družinski šved je spet bil tovorna mula, ko sem celoten motor, rezervno glavo, bate s ojnicami in rezervno kurbnwelo iz zalogovnice spravil k majstru, ki bo cez zimo sestavil nekaj užitnega :mrgreen:

Slika

Pa preden se bo kdo vsajal, da sem zaklal motor.

Pred leti sem na drugem forumu naletel na temo o tej konkretni Themi, kjer je bilo omenjeno, da je prejšnjemu lastniku skurilo en izpušni ventil in so zgornji del motorja sestavili na novo. Sam avto je bil pa pred tem in zlasti po tem cedalje bolj len v spodnjih obratih, poraba pa je postajala sila neprijazna denarnici.
Kot kaže je mnogo let nazaj nekdo šlatal nastavitve ventilov, prejšnji lastnik (mehanik) pa ni opazil problema s odmicno in je verjetno ventile nastavil še bolj na tesno.

Ob nakupu sem glede na prevožene kilometre sklepal, da bo v neki dogledni prihodnosti potrebno odpreti motor in zamenjati kakšen obrocek in ležaj.
In kot kaže ni slabo, da se je zgodilo to z jermenom sedaj ko je pravi cas. In se motor posanira v celoti.

Upam da naslednjic bom imel za objaviti kaj bolj vzpodbudnega :?
Odgovori
  • Informacija