Pa še del projekta Thema, ki je slabo slikovno dokumentiran, zgodil pa se je in ima neke posledice
Konec septembra sem še vedno cakal na tapetnika in voznikov sedež. Ker je bilo vecino drugega dela koncanega, sem snel dekl za zobat jermen. Jermeni so bili menjani nekih 7, 8 let nazaj, prevoženih km pa sila sila malo. Jermeni vizualno v odlicnem stanju. Plan je bil, da naredim kakšen km v jeseni in potem pozimi v miru naredim velik servis in še nekaj sitnic tam okoli.
Pa ker tapetnik še kar ni dokoncal sedeža, sem se lotil pranja hladilnega sistema. Ne moreš verjeti kakšne tekocine so brizgale iz hladilnika, motorja in raztezne posode......
Ampak avto pa potem ni vec vžgal
Verglal je, ce je bil aku do konca napolnjen, ob tem pa je poprdeval v izpušni sistem. Jop, tam med pranjem hladilnega sistema se zgodilo nekaj, kar bi se ne smelo.
Po nekaj urah raziskovanja sem namudril, da s elektriko ni težav, ker iskra je. Bencin je tudi bil. Preostal je še pregled zadnjega pogoja za zagon. Kompresija
Jop. Zgodilo se je. Po moji krivdi....
Nadajlno raziskovanje je pokazalo, da je zobati jermen preskocil na glavni jermenici. Ocitno tista pujsarija iz hladilnega sistema ni storila nic dobrega zobatemu jermenu, saj je guma na jermenu postala cudno mehka in je jermen pac preskocil.
Še kakšno uro ali dve kasneje sem motor spravil v fazo in izmeril kompresijo. Slabega 1,5 bara jo je bil motor v stanju spraviti skupaj.
Džizs ........
Par ur kasneje in po mnogo kletvicah sem snel glavo.
Jaaaaa, izpušni in sesalni ventili so bili tepeni sodec po odtisih na batih
Slik ni, izpušni ventili so že na prvi pogled zelo nesrecni, bi rekel pa da sesalni tudi niso popolni.
Pa ker tisti dan še nisem bil dovolj nesrecen, sem snel pokrov ventilov .....
Ni mi potrebno poudarjat, da sem potreboval kakšen dan, da sem se potolažil.
Se pravi, ventili so zviti vsi po spisku, za ziher pa sta obe odmicni in vecina drocnikov zbrušeni do neuporabnosti.
Jop.
Spet bo veselja in stroškov......
Posvet s majstrom, ki mi je sestavil motorja za 33.....
Splacalo bi se v celoti demontirati motor in odpreti še spodnji del.
Torej imam spet opravka z generalko.
Ah ja.
Pa grem v akcijo iskanja ventilov in odmicnih.
Nekako se mi je svitalo, da to bo financno veselje in pa da bo veselje zbrati na kup vso kramo.
Poslastica
Moja Thema je 3. serija (2. FL), kar ima za posledico, da so v 18 mesecih proizvodnje izdelali samo nekaj tisoc kosov tega avta. Ki ima cisto samosvojo glavo. Spodnji del motorja je identicen kot za Integrale in ostale 2.0 turbo italjane iz tega obdobja. Ne pa glava.
Glave na tej zadnji seriji imajo enake sesalne ventile kot natur in turbo 2.0 16v in natur 1.8 16v fiati, lancie, alfe. Izpušni ventili so pa nestandardna kombinacija s premerom 29.5 mm in so tako vecji od sesalnih.
In po Eper-u so ti ventili bili uporabljeni samo za teh nekaj tisoc glav.
Dobro, odmicni in sesalne ventile bi ugodno dobil pri Sablacu, izpušni ventili pa .......
3 sem našel na ebayu za skromnih 70 eur/kos. Pa zagnjavim Filipa za manjkajocih 5. Pa mi majster javi, da ima en njegov dobavitelj zalogo. Z razlogom. Skromnih 100 eur/kos
Cene kot da bi si šel nek motošport.
Pa me Filip osreci s sliko ene glave, ki jo ima en njegov kolega na zalogi.
Majster niti ni vedel, da ima na zalogi brezhibno glavo za Themo tretje serije......
Pi..a, letel sem na Gorenjsko po to glavo. Zraven odcolal še za kot nove rabljene bate in ojnice. Ker krame ni nikoli prevec pa nikoli ne veš kdaj kaj rabiš
Doma se vrgel v delo in v celoti demontiral pogon s Theme
Družinski šved je spet bil tovorna mula, ko sem celoten motor, rezervno glavo, bate s ojnicami in rezervno kurbnwelo iz zalogovnice spravil k majstru, ki bo cez zimo sestavil nekaj užitnega
Pa preden se bo kdo vsajal, da sem zaklal motor.
Pred leti sem na drugem forumu naletel na temo o tej konkretni Themi, kjer je bilo omenjeno, da je prejšnjemu lastniku skurilo en izpušni ventil in so zgornji del motorja sestavili na novo. Sam avto je bil pa pred tem in zlasti po tem cedalje bolj len v spodnjih obratih, poraba pa je postajala sila neprijazna denarnici.
Kot kaže je mnogo let nazaj nekdo šlatal nastavitve ventilov, prejšnji lastnik (mehanik) pa ni opazil problema s odmicno in je verjetno ventile nastavil še bolj na tesno.
Ob nakupu sem glede na prevožene kilometre sklepal, da bo v neki dogledni prihodnosti potrebno odpreti motor in zamenjati kakšen obrocek in ležaj.
In kot kaže ni slabo, da se je zgodilo to z jermenom sedaj ko je pravi cas. In se motor posanira v celoti.
Upam da naslednjic bom imel za objaviti kaj bolj vzpodbudnega