Črn dim, večja poraba, slabše gre - AR 159, 2.0 JTDm

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

Pozdravljeni, ima kdo morda kako idejo, ki bi mi pomagala najti problem. ?
Avto mi je začel črno kadit. Tud bolj len je, poraba povorecna slabe dva lotra višja, turbo ne gre cez 0.8 bara po štecvu. Kot nekje berem je črn dim posledica prevec nafte. Je 170.konjska , čipana na 200, tribesman.

Ker je zacela kadit nenadoma,sklepam da je nekje nek del crknil.
Filter zraka je zamenjan. Sem preventivno poskusil snet cev pred filtrom, pri lmm, ampak drugega kot check engine lucke , nisem zaznal.
Nameravam se preverit koliko vakuma ustvarja piereburg ventil, iz katerega gre vakum na turbino. Kot berem je lahko tudi Turbo actuator zaštekal.
Napake mi ni javilo, razen ko sm snel cev od zraka.
Cevi na interkuler sem razmastil, opral, pa vozil dva tedna, ni videt-slišat , da bi kje pušcale.
Kaj mi še svetujete, da rešim problem. hvala
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

Meni je črno kadilo zgolj v dveh primerih. Prvi je bil ta da mi je snelo cev od turbine, ker sem slabo privil objemko, posledica 20 km vožje je bila ta da se je zabasal DPF filter, "beyond forced regenaration" in ga je bilo potrebno na koncu snet dol in dobro oprat in predvsem posušit. Drugič mi je avto kadil ob pospeševanju, oz. vse kar ni bila konstantna vožnja, vzrok, zopet puščanje zraka, takrat skozi izrabljene puše swirl loputic. Črn dim je vsekakor preveč nafte, da turbina ne nabilje dovolj tlaka je lahko znak, da zrak nekje pušča ven, mogoče na cevi med intercoolerjem in sesalnim kolektorjem, mogoče na spojih, ne vem kako je pri 2.0, pri 1.9 včasih popiha tudi mimo oringa na cevi priključeni na zračno loputo in ga je dobro občasno menjat. Če je vzrok da turbina ne dela prav to da je zaradi povečanega dimljenja zabasalo rotor in vene je lahko kar problem. Kako pa je z injektorji oz. korekcijami? In nazadnje, prva stvar, zato sem jo prihranil za konec... EGR? dela lepo? Je čist? Se zapira? Da ni malo odprt in os blokirana. Najprej preveri to, šele nato vse ostalo.
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

hmm.
Cevi sem pregledal , ne deluje nobena počena. Dpf odstranjen in erg disejblan med čipanjem tribesmana.
A je imel kdo ze problem s turbo actuatorjem (westgate) ? ker. to zna bit razlog za overboost oz. lower boost, ali ne?

prilagam slike napak, ne vem ce so relevantne. Ker kot sem povedal, mi je lučko check engine prizgalo, ko sem cev na filter zraka snel in šel na test. Trenutno ne javlja napak.

4 cilineder , injektor, ima kar ostopanja, a bi lahko tudi to bilo?

Edit: pomoč pri možnosti ogleda slik ...
Priponke
IMG_20240526_151815.jpg
IMG_20240526_153426.jpg
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member

Ne, korekcije niso problematične, 1-4 in 2-3 so dokaj "uparjene" in tudi med seboj ne odstopajo veliko. Manjka mu zraka. čeprav naj bi se turbina matrala da ga proizvede. Najcenejša varianta bi bila da pogledaš, če so vakuum cevke vse cele. Meni so na moji enkrat kune nagrizle cevi in avto je bil zelo len, tlak pa pol tega kar bi moral bit pa tudi tistih 99% na aktuatorju ne vem če je ravno OK tako da bi bilo za pregledat če je vakum prisoten da ti slučajno kje ne pušča.
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ko spremlajm naprej.. pregledal sem cevi vakuma, tesnijo. Cevi na intercooler in iz njega delujejo vredu, kolkr sem preveril, nič mastne. nič piha.
ko pobrišem napako, gre avto solidno, še vedno sicer kadi črno, dokler ga ne pohodim v višje obrate. Potem vrže v limp mode, check engiine, sklopi turbo do ponovnega zagona in javi error P0238 Turbo Pressure.
Bom probal šćisiti MAP in MAF senzor, pa vzel dol boost solenoid, in ga stestiral, pa da vidmo. Na enem forumu sem zasledil da je mojster vse te senzorje zamenjal, snel celo turbino celo, pa na koncu bi kriv termostat in senzor temperature na njem. https://www.alfaowner.com/threads/error-p0238.1204567/
rock n' roll
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Če kadi črno, pomeni da je premalo zraka...

99% to pomeni da nekje pušča zrak. Ni nujno da so cevi krive, lahko je tudi sesalni kolektor počil, tesnila okoli loput, težava okoli EGR ventila ali kaj podobnega.
Seveda ni pa to nujno vzrok... lahko je tudi kombinacija več drugih problemov...

Glede senzorjev, senzor pritiska se preveri tako da motor ugasneš in spremljaš "boost pressure". Ta mora biti čimbolj enak atmosferskemu pritisku.
Če je senzor fuč večinoma kaže previsok tlak (če recimo vidiš 1100mbar ko je motor ugasnjen je jasno da je senzor za zamenjat).

Senzor pretoka je na teh motorjih malo težje testirat, ker ima motor v prostem teku priprto loputo in podtlak v kolektorju.
Ampak ponavadi bi pričakoval da bo v prostem teku v sesalnem kolektorju nekje 800mBar tlaka in pretok zraka pri zaprtem EGRu okoli 350-400mg/inj.
Pod polnim gasom pri 2700-2800mbar tlaka pa bi moral senzor pretoka kazati kakih 1300-1400mg pretoka zraka.
Je pa kot sem rekel tukaj težje ocenit stanje MAFa, kot pri starejših motorjih.

Napaka turbine, ki jo dobivaš je povezana s previsokim tlakom turbine.
To je lahko povezano tudi z napačnimi meritvami senzorjev, ali puščanjem zraka.
Največkrat pa je vzrok slab overboost ventil.
Možnost pa je tudi nabiranje saj okoli VNTja in posledično zaštekane lopatice.

Žal pa se na daljavo težko oceni kaj bi bil problem...
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

Malo diagnostike če kaj pomaga.

Boost pressure semzor, MAP . Ko je ugasnjen avto, je skoraj enak atmosferskemu pristisku. Sem ga ščistil z namenskim sprejem, je bil kar močno zapacan in masten .

MAF, senzor pretoka zraka, sem ga tudi spucal s sprejem.

Zamenjal sem nov Boost solenoid , ta ki odpira vakum , kateri odpre westgate ventil, ker starega se ne da šćisiti. Od stilota jtd sem ga nekoč ščistil (kovinski del nekako snemljiv), in še sedaj dela.

Turbino lahko s prstom vrtim, ko snamem cev na njej.

Turbo wastegate actuator (westgate )giba, palčka ima kar neki hoda za videti. Tam med 10 in 15 mm na oko. To probam tako , da prikljucim večjo injekcijo pri solenoidu, in fizićno naredim vakum.

V leru in med počasno vožnjo dela OK, še vedno pa mi tam nekje pri 3000 obratih, ko pospešujem, začne kadit, nima prave moči,, cca 100 konjev od 200. Pa vrže v limp mode, check engine lučka in napaka je P0238 - Turbo Pressure.

Moram še enkrat pregledati vse cevi. Sneti tisto trdo cev k gre iz interkulerja na throtle valve. Tud intercooler hladilnik bi verjetno moral prgledat..

"Možnost pa je tudi nabiranje saj okoli VNTja in posledično zaštekane lopatice." kaj je ta VNT ventil Tribesman? Westgate ?

kot vidim ima westgate actuator ventil za mojo 159 tudi elektriko na njem. A bi moral kako napako javit, če je fuč?

prilagam screene iz multiecuscana

hvala
Priponke
Zajeta slika.JPG
Zajeta slika.JPG (18.64 KiB) Pogledano 8115 krat
Capturex2.PNG
Capturefuel.PNG
Captureboost.PNG
Capture3.PNG
Capture1.PNG
rock n' roll
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Nekje ti zrak pušča in to konkretno...

Boost ne pride niti blizu željenih vrednosti... pretok zraka pa je bistveno previsok za tak tlak.
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

Ja, res je, klkub temu da sem cevi od turbota veckrat rpegledal, razmastil, opral in cakal da bom kje videl mastno, da pušča.. nisem opazil razpoke na gumi cevi iz intercoolerja na tršo cev, ki gre v motor.
Potem sem naredil DIY Smoker,pol urce dela, da je dimilo v filter zraka, poklical ženo, da mi drži gas cež 3000rpm in takoj videl kje pušća dim , poćena cev.
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member

No, pa sem le zadel s cevjo, ki gre iz intercoolerja v sesalni kolektor. :) Če bi lahko ugibal, bi rekel, da je počla na vrhu pod objemko na zadnji strani, kjer jo lahko kvečjemu zatipaš. Sam da je diagnosticirana napaka, menjat ne bi smel bit problem, ne pozabit pri montaži objemk zatisnit. Srečno!
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ja točno kjer si opisal je počla. Sem jo zasilo zaflikal z gorila lepilomki ekspandira cez sm dal en večji kos druge cevi pa vse skup pretisnil prevezal z žico da je ne širi. Ker e mrabil avto.
Sem pa naročil novo na autodoc. Neka leva firma za 28 evrov. Me res zanima koliko bo zdržala.
Namreč v Italiji- sprintauto je hotel 75 evrov za konkurenčno pri nas pa so v KA3 hoteli 115 evrov.
Z autodoc in deli v spodnjem cenovnem rangu imam kar slabe izkušnje a za cev bom riskiral ker jo takoj zamenjam in me avto zaradi nje ne pusti na cesti.
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member

Jaz sem jo dal gor od Gates prav tako na autodoc sam na ebayu, ker je imel poštnino kake 3 EUR dve leti nazaj. Edino, kar ni šlo 100 je poravnava utorov na cevi, ampak malo torzije in potem je objemka rešila da je ostalo na mestu. Je pa res, da meni ni puščala ampak je bila odkrita še pravočasno. S popravilom ne bi priganjal avta nad bar tlaka, nova bi po mojem morala štimat dokler bo avto v pogonu, če le ni iz papirja.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

Samo v opozorilo

Sicer je v cevi nadtlak ( turbina fila) ampak ko spustiš gas nastane podtlak .... da ti ne bo česa trdega potegnilo notri, ker bos imel sranje..... in stvar se tudi segreva- kaksen lepilni trak- lepilo ti začne notri vlečt ali mehčat......
Tako, da je treba paziti, s cim in kako se "flika" in vse skupaj mora biti res le začasno....
Odgovori
  • Informacija