Prvi na seznamu je bila delovna temperatura, ki po mnenju ostalih, ki sem jih vprašal, ni bila na ustreznem nivoju. Ta težava se že vleče od časa nakupa se pravi že 6 let
Temperatura na odprti cesti nekje aprila, ko so temperature že prijetne. Ko je zunaj pod 10 stopinj je bil cager še bližje spodnji črti.
Cene boxer termostatov so kot veste na eBayu zelo visoke. Grega mi je sicer posredoval zelo koristne informacije glede predelave obstoječega ampak sem se odločil, da bom prvo preizkusil dva iz domače zaloge. Mi je lažje kot predelava.
Levi iz ene dirkalno predelane 145, ki jo je @mitjaz kupil zase za rezervne dele, ko je imel še 146 1.7 16v, desni pa iz motorja pred kratkim pripeljanega iz Italija. Zraven še par cevi, če se mi slučajno kakšna strga ob demontaži.
Sledila je doma narejena simulacija naraščanja temperature s kotlom in plinom
Rezultat me je v bistvu presenetil, saj je na zunaj ''grd'' termostat deloval bistveno boljše od lepega.
Grd je odpiral pri 88°C, zapiral pri 80°C.
Lep je odpiral že pri 80°C, zapiral pa šele pri 72°C
Jasno, na avto gre tisti, ki pravilneje deluje. Ker sem pa vseeno malo esteta sem ga očistil kolikor sem ga lahko.
Montaža za avto mi je vzela dobri dve uri. Na tej točki se lahko zahvalim vulkanizerstvu Skiro, da sem si lahko sposodil orodje in delavnico.
Nedelujoči ven, delujoči not. Ob priložnosti se malo olepšam nosilec cevk, ki tako bode v oči na fotografiji
Zamenjal sem tudi objemke, ki so bile slabe/zarjavele in dostopne. Nalila se je nova hladilna tekočina (G11).
Et voila, temperatura sedaj strogo okoli 80°C ob normalni vožnji, tudi pri zunanji temperaturi 2˝C.
Ob priložnosti bom še skuhal tega, ki sem ga vzel ven. Iz firbca me zanima, kdaj je odpiral-zapiral. Pa verjetno si bom po Gregovih navodilih ta dva predelal in shranil na zalogo, ko bo tale crknil