Pozdravljeni.
Imam problem na Stelviu 2.2 letnik 2019 in sicer: avto kadar je segret v prostem teku zelo nihajo obrati, ko je hladen ni problemov. Je imel kdo podobno težavo? Avto se večinoma vozi na krstke relacije, občutek pa imsm da zdaj ko je zunaj vse bolj hladno, je tudi nihanje vse bolj izrazito...
Cenil bi vsak nasvet kaj bi lahko bilo narobe..?
Zdravo. Glede na to, da je dizel malo vožen, obstaja verjetnost, da je EGR ventil umazan od mešanice saj in oljnih hlapov (DPF ne uspe delati regeneracije). Stelvio ima res zelo nizke obrtljaje pri mestni vožnji (jaz prestavim v ročno in raje držim obrtljaje malenkost višje). Hladen motor EGR skoraj ne uporablja, zato ima normalne obrate, dokler je motor hladen.
Lahko je tudi kaj drugega, ampak EGR problem je verjetno bolj pri vrhu, kot potencialni vzrok.
Ja, to je preventiva, ne kurativa. Veliko ljudi to dela po tem, ko se že pojavijo problemi. Tako noro nizke obrate pa imajo samo zaradi nižje porabe, posledično nižjih izpustov, kar pa narekuje EU (saj nisem proti nižjim izpustom in vse to, ampak avti se pospešeno uničujejo s stop/start in prenizkimi obrati). Alfa bi že itak propadla, če pred časom (še pred Stellantisom) ne bi kupili 0 emission certifikate od Tesle.
Potem bi tudi hladen motor nihal z obrati. Pa slabše vleče motor in tudi dimi se iz izpuha. To se pogosto vidi pri starih, nevzdrževanih dizlih... Je*o vse tiste gl**e ljudi, ko smrdijo po cesti z njimi.
EDIT: Če je avto vožen bolj ali manj na kratkih relacijah, se bodo problemi samo kopičili. Vsaj 1x na teden ga pelji z obrtljaji čez 2.000 za obdobje 20 minut. Še vedno ceneje, kot potem reševati cel kup problemov, bo pa to definitivno pomagalo pri ohranjanju motorja in vsega, kar spada zraven.
Po vsej verjetnosti, se je že marsikomu dogodilo, da se je plastični gumb na prestavni ročici, ki se ga po navadi uporablja pri prestavljanju, polomil ali se je odlomil plastični tečaj tega gumba. Ko se to dogodi in kot izgleda še kar pogosto, potem si očitno pomagamo z različnimi pripravki, od lepilnega traka so raznih elastik. Tisti, ki so že imeli podobno izkušnjo, ali se da dobiti samo ta plastični gumb in ga potem vgraditi nazaj v prestavno ročico ali so lahko težave s prestavno ročico avtomatskega menjalnika še večje...tako, da je na koncu potrebno zaradi počenja tečaja gumba, menjati celo prestavno ročico?
Na forumu je bila objavljena ena od rešitev te težave, nabaviti kovinsko osovino 2mmx20mm in jo po obrušenju notranjosti plastičnega gumba, kovinsko osovino zalepiti v plastični gumb ter kasneje zmontirati v ohišje na prestavni ročici menjalnika...
Hmmm zanimivo, pa kot vidim vezano na FL notranjost.
Razmišljal sem, da bi enkrat imel še to ročko oblečeno v usnje, hval za tole, bo ostala plastična.
Tudi jaz sem opazil, da se to dogaja samo pri FL prestavnih ročicah.
Ampak bi jo vseeno rad imel, ker je dizajnersko veliko lepša in prikladna notranjosti.
Toronto napisal/-a: ↑Pe Nov 14, 2025 2:28 am
Pozdravljeni.
Imam problem na Stelviu 2.2 letnik 2019 in sicer: avto kadar je segret v prostem teku zelo nihajo obrati, ko je hladen ni problemov. Je imel kdo podobno težavo? Avto se večinoma vozi na krstke relacije, občutek pa imsm da zdaj ko je zunaj vse bolj hladno, je tudi nihanje vse bolj izrazito...
Cenil bi vsak nasvet kaj bi lahko bilo narobe..?
No, glih danes sem bral, da je zapacan EGR, kot sem ti omeil, celo dobro znan in zelo pogost vzrok za nihanje obratov pri mrzlem motorju. Javi, ko rešiš in kaj je bil vzrok.
Nisem še rešil zaradi zdravstvenih razlogov..
Naredil sem samo to da sem egr odklopil in pustil v zaprtem položaju, maf in map senzorja sem samo očistil. Še vedno je enako. Sumim na enega od teh senzorjev. Avto se trenutno ne uporablja in bo počakal...
Ja kar trobim ze dolgo po fb, cimvec temperature pa obratov pa servise na krajsi interval da ostane multiair cist. Zanimivo da nisem imel 1x tezave, in da vsi ki pridejo s tezavo so tisti ki furajo te avte v n ali a mode in se lepo vozijo. Sem ze tudi na podoben nacin resil dva avta.
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;