Poraba olja pri 33-ki

Tehnična teme o modelih 33, 75 in starejših

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Cyco
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni!

Imam Alfo 33 1.5 IE letnik 1993. Z avtom sem zelo zadovoljen. Neposrednost in odzivnost motorja in podvozja je izredna. Tudi poraba goriva ne izstopa preveč. Treba pa je priznati, da je to avto, ki je nastal pred 25 leti, zasnova pa sega 40 let nazaj. Predvsem pa je to avto, ki se razlikuje od ... (boxser in takšna zasnova v osnovi družinskega avta pač ni nekaj povsem običajnega).
Stroški vzdrževanja in uporabe so zaenkrat res majhni, res pa je, da sem dobil vozilo v zelo dobrem stanju in z zelo malo prevoženimi kilometri (sedaj ima 75kkm). Imam pa nekaj vprašanj na katera mi vozniki in mojstri morda lahko odgovorite. Za odgovore se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

1. Poraba olja. Čeprav je avto v zelo dobrem stanju in ni bil nikoli posebaj priganjan je poraba olja približno 1l olja na 4kkm. Uporabljam olje Selenia 20k in izvajam servise na 10kkm. Ali je to v mejah normalne porabe olja? Na servisu so mi zatrdili, da ni razloga za preplah, vendar ...

2. Glasna bencinska črpalka. Črpalka precej glasno brni. Ali je to pomeni, da je z njo nekaj narobe?

3. V zadnjem času pedal za sklopko ob pritisku in spuščanju poka. Pokljanje se tudi začuti. Je priporočljiv obisk pri serviserju?

4. Pokljanje med vožnjo po slabem terenu ko so kolesa zasukana, ki se prenaša preko volana. So to morda odsluženi končniki?

Še enkrat hvala za vse odgovore.
Uporabniški avatar
Q_4
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa GT
Kraj: MB-Okolica

DOBRODOŠEL NA FORUM!

1.) Poraba olja je na vrhuncu normale (še gre skozi)

2.) Glasna bencinska črpalka. Se dogaja men je tud bla glasna pa nič za to. Montirana je izven tanka zato se veliko bolj sliši.

3.) Poskusi z zamenjavo zavorne tečone in sevena ob tem tudi zamenjaj oni del tekočine med cilindrom za sklopko in potisnim cilindrom na menjalniku. Sklopka je namreš hidravlična.

4.) Morda je homogenetični zglob lahko pa sta tudi roka in končnik. Nevem kakšne vrste pokljanja je to zato ti ne morem povedat kaj je.

Upam da sem kaj pomagal.
...ko ne moreš dol iz znamke Alfa Romeo...
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0

poraba olja ni OK, meni na 10.000 km ni pila nič olja, pa je nisem vozil na nizkih obratih. Poskusi še z oljem agip sint 2000 za začetek, drugače pa priporočam menjavo batnih obročkov oz. teflonov, če teče ven kje drugje. Dobro bi bilo izmerit kompresijo.

Črpalko za gorivo kupi preden kje ostaneš, glasnost je znak da bo počasi umrla.

Pogosta okvara je napaka na cilindru, ki potiska sklopko, preveri če curlja. Lagko bi bilo eventuelno kaj še z samim pedalom ali pa potisnim ležajem, odvisno od kje pride pok.

Pokljanje ni normalno, lahko da so homokinetični zglobi, za kar bi slišal prvič. Bolj verjetno je kaj okrog ležajev amortizerjev. A poka ko sukaš volan ali potem, ko si ga že zasukal in se kolesa obračajo?

Za dele se obrni na uporabnika nuovolari aka. dare iz tomačevega.
156SW
Alfa Member
Alfa Member

poraba olja je OK. mislim da ma po knjigi do 0,8l/1000km, je pa res da ene ne pijejo nic druge so pa na meji.
Pedal sklopke:lahko da ti je suh prenos poskusi pomazati gibljive dele.
Za pokanje ti pa ne morem svetovati, lahko da je samo potrebno podmazati lezaje na amortizerjih...lahko je koncnik, lahko zglob.....

Lp
Uporabniški avatar
AlfaGTA
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Nova Gorica

[quote="AlfaSpider"]poraba olja ni OK, meni na 10.000 km ni pila nič olja, pa je nisem vozil na nizkih obratih. Poskusi še z oljem agip sint 2000 za začetek, drugače pa priporočam menjavo batnih obročkov oz. teflonov, če teče ven kje drugje. Dobro bi bilo izmerit kompresijo.

KAR SE BOXER MOTORJA TIČE JE PO MOJE SUPER..... KER TEJ MOTORJI, SO ITAK VEDNO IMELI PROBLEM Z PORABO OLJA.
ČE JE PA TEBI RES PILA NIČ NA 10000KM SI IMEL LOTERIJO...
JAZ IMAM ZDEJ ČETRTO ALFO, NIKOLI NISEM IMEL SICER BOXERJA...VSE SO BILE Z LINIJSKIMI MOTORJI....IN VSE SO VEČ ALI MAJN PILE OLJE......RAZEN TE ZADNJE ZAENKRAT.
SEM IMEL ENO 1.8 16V MOTOR....PA MI JE NEKJE NA 6000KM SPILA 1 LITER OLJA....
SE PRAVI DA UNI BOXER JE PROW GOOD.
black
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Lož

Nimam nobenih izkušenj z porabo olja.Za črpalko ti pa svetujem da jo čim prej zamenjaš.Pri mojmu Tipotu je bila glasna le kakšen teden dokler se ni ustavila,tako da bolš zamenat :wink:
Pri sklopki je mogoče problem v potisnem ležaju.
Za pokanje med zavijanjem pa skor sigurno homokinetiči zglob.

lp
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Kontaktiraj Nuovolarija za crpalko....
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

1. poraba olja je mal previsoka probaj zamenjat olje daj kak silenia gold notr

2. Glasna bencinska pumpa je pri useh.

3. nevem :)

4. ponavadi so ležaji na amortizerjih (so plastični) lahko je pa tud končnik

LP!

BOXER POWA :)
Robert
Alfa Member
Alfa Member

Kar se črpalke tiče ti lahko crkne jutri ali pa čez pol leta.
Glde olja pa:
pri prejšnji 1.5 sem ga dolil vsaj pol litra na 1.000 km, pri zdajšnji 17. 16V pa ga na 10.000 km ne dolijem niti kapljice.
Glede ostalega ti ne vem povedati.
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

imam motor 1.7 16V boxer in na 11k km mi je popil;a celih 3dl olja :)
uporabljal sem AGIP sint 2000.
ABS
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Grosuplje

Sem imel najmanj deset boxerc in se poraba olja od avta do avta razlikuje. Ti sam glej, da ti ga ne zmanjka. Bencinsko pumpo rajši zamenjaj, da te ne pusti avto kje na cesti, sploh pa sedaj ko je čas dopustov. Pokanje pa so skoraj 100% ležaji na amortizerjih.
AlfaL
Alfa Junior
Alfa Junior

Glede pumpe ni panike, meni tudi poje. Če pa misliš da to ni normalno pa jo lahko zamenjaš, vendar ti odsvetujem.
Glede olja pa mislim, da je poraba malo prevelika.
Moja ga skoraj nič ne cuza.
Ampak, priporočam ti ga da ga malce bolj kontroliraš in po potrebi dolivaš.
Uporabniški avatar
Q_4
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa GT
Kraj: MB-Okolica

Ovi AlfaSpider pa me tak dol pohodi ko da pojma nimam ne...Preberi si zaj poste dalje...kdo ma več prav...jeo te...

Jaz sem mel TOTALNO glasno benz pumpo pa ni crknila celo leto pa je dost delala...naredil sem 40K km v enem letu pa je blo vse OK
Spila mi je na 3K km pol litra to je vredu, njegova je na meji tolernce. Prva mi je na 1000km pol litra druga pa na 3K 1L za tretjo pa sem itak napisal že. Pokanje res ja pozabil na ležaj na amortizerju...samo vseeno je treba slišat pokanje.
...ko ne moreš dol iz znamke Alfa Romeo...
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

jz mam prav tak motor kot ti pa mi olja ne pije skoraj nic. na 10kkm jo vozim na redni servis in mi olje dolije po potrebi vendar se na sipki komaj opazi da je slo kaj olja.

kar se pumpe tice nevem kako je, vendar meni ze odkar imam avto (2 leti) brenci, pa vrjamem, da je tudi ze prejsnjemu lastniku, vendar avto dela brez problema.

tudi meni je pokalo pri levem kolesu, ko pa sem sel obnovit amortizerje je pokanje prenehalo. ocitno je blo neki z amortizerjem, kar pa ni nujno, da je tudi pri tebi tako!
Uporabniški avatar
AlfaGTA
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Nova Gorica

ej folk.....ma ste sigurni, da imate Alfe doma ??? :wink:
Meni so vse pile olje...
Edini avto, ki mi ga ni pil in je na 15000km porabil nič....je bil Fiat Tipo 1.4 i.e. SX :lol:

in še neki mimogrede: Ko Alfa ne pije nič olja.....je neki narobe z njo !!!!
Odgovori
  • Informacija