Menjava zavornih diskov (na koliko Km)?

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

@damijan, nekateri proizvajalci tudi samo vrtajo luknje v diske.

Drugače pa resno katerega proizvajalca diskov izbrati??'
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
MG
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@damijan: sigurno da ni disk sam ulit tako, ampak tut povrtan. zdj da cist naknadno zvrtajo lukne ne bom trdil, ampak sigurno jih pa potem tut povrtajo. poglej recimo diske pr motorjih, ce ti nardis tak odlitek...

glede pokanja diskov... disk ti bo poknu al tk al pa drugac. do zdj so mi in tarox in sparco pocli po luknjah - na vsaki najbol zunanji lukni.

sigurno se material drugac oblikuje, ce ga ze vlijes v tako obliko, ampak silnice se pa itak spreminjajo ob spremembi materiala. ce mas tako lukno, bojo pac silnice sle okol, pa ni vazno na kak nacin si jo naredu.

@teo: 18ke feltne, pa 330ke keramicne, pa bo ziher fajn grablo :D
drugac pa mislim da so vsaki "navadni" diski uredu. pa ce das gor se ploscie od sinterja, bo super grablo. drugac mas pa dost poceni brembo diske tuki v lj, pr potokarju.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

MG napisal/-a:@damijan: sigurno da ni disk sam ulit tako, ampak tut povrtan. zdj da cist naknadno zvrtajo lukne ne bom trdil, ampak sigurno jih pa potem tut povrtajo. poglej recimo diske pr motorjih, ce ti nardis tak odlitek...

glede pokanja diskov... disk ti bo poknu al tk al pa drugac. do zdj so mi in tarox in sparco pocli po luknjah - na vsaki najbol zunanji lukni.

sigurno se material drugac oblikuje, ce ga ze vlijes v tako obliko, ampak silnice se pa itak spreminjajo ob spremembi materiala. ce mas tako lukno, bojo pac silnice sle okol, pa ni vazno na kak nacin si jo naredu.

@teo: 18ke feltne, pa 330ke keramicne, pa bo ziher fajn grablo :D
drugac pa mislim da so vsaki "navadni" diski uredu. pa ce das gor se ploscie od sinterja, bo super grablo. drugac mas pa dost poceni brembo diske tuki v lj, pr potokarju.

Jaz rabim samo nekaj normalnega, ki bo grablo kakšnih 10% bolj kot je do zdaj.

Nič drugega 8)
Merlin
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Koseze

@Teo kako se pa kej obnesejo uni k sm ti jih prnesu (a so evolution ?)
Enyoj your ride! Drive Alfa!

Slika
MG
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@Teo: ja sj, navadne brembo das gor, pa ploscice kake ferodo racing, al pa sinter, ker ferrodo se tezko dobijo. pa mas super ce mene uprasas.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Merlin napisal/-a:@Teo kako se pa kej obnesejo uni k sm ti jih prnesu (a so evolution ?)
So še v omari zaenkrat. :wink:
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

MG napisal/-a:@damijan: sigurno da ni disk sam ulit tako, ampak tut povrtan. zdj da cist naknadno zvrtajo lukne ne bom trdil, ampak sigurno jih pa potem tut povrtajo. poglej recimo diske pr motorjih, ce ti nardis tak odlitek...
Če so luknje ulite, najlažje vidiš pri sredinsko hlajenih diskih. Luknje so med seboj povezane s "cevkami"!
To se pozna tudi pri ceni.
Motorji imajo pa plavajoče diske. Nesmiselno je to tudi primerjat motor z avtom, ker je motor tudi neprimerno lažji od avta in pri zaviranju zaradi majhne teže ni takšne vztrajnosti, ki sili motor naprej. Zato je tudi disk manj obremenjen s pregrevanjem.
MG napisal/-a:...
sigurno se material drugac oblikuje, ce ga ze vlijes v tako obliko, ampak silnice se pa itak spreminjajo ob spremembi materiala. ce mas tako lukno, bojo pac silnice sle okol, pa ni vazno na kak nacin si jo naredu...
Silnice se prilagajajo neglede na obliko ulitka. Zato so silnice pri ulitku še vedno zvezne, pri naknadnem vrtanju se jih pa prekine, kar je bistvenega pomena.

To je moje mnenje, odločitev je pa še vedno stvar posameznika.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Damijan imaš popolnoma prav, gre samo za to, da mnogi vrtajo diske, kar je seveda cenejše in tudi slabše kot, če so luknje ulite.

Slika
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

zakaj bi sploh vrtal diske? a mas probleme z pregrevanjem? jz mam cist navadne ATE diske in se mi na poti od morja do ljubljane po stari cesti niso niti enkrat tok segrel da bi obcutu razliko med mrzlimi ter vrocimi zavorami.
MareA
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: KP-LJ

sleby napisal/-a:zakaj bi sploh vrtal diske? a mas probleme z pregrevanjem? jz mam cist navadne ATE diske in se mi na poti od morja do ljubljane po stari cesti niso niti enkrat tok segrel da bi obcutu razliko med mrzlimi ter vrocimi zavorami.
Eh, sem hotel napisat isto, pa si me prehitel. Čemu preluknjani diski?!? A se vam pregrevajo? Jaz imam brembo (AR166) in ni panike, kar se tiče pregrevanja (so polni...). Če se vam pregrevajo, bo treba šaltat na keramiko od Sinterja in ne packat z zlitinami za "navadne smrtnike".

Kar se tiče vrtanja lukenj, je Damijan povedal vse...
Sad me ima...vroooooooooooooooooom...sad me nema
Uporabniški avatar
Q_4
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa GT
Kraj: MB-Okolica

Diski spredaj/zadaj Brembo in Brembo ploščice (ko bi le dalje ržale) in sem na nuli za tren oka!
Zavoore kr piknejo. in se lahko zaneseš na njih.
Kolega ko mi zavida Alfo vedno reče: "Alfa bremze" ko ga pas zategne čez prsni koš. =D>
...ko ne moreš dol iz znamke Alfa Romeo...
Uporabniški avatar
smoljo
Alfa Member
Alfa Member

ate diskistanejo 28000sit,ploscice pa 11000sit.to je pa tudi prva vgradnja.meni so diski zdrzali 160000km.disk ploscice pa sem menjal na cca 45000km.pa ne vozim glih pocasi.sicer pa jih zamenjas ko vidis da ti pri dolgih ustavlanjih oz veckratnimi slabse primejo ker se prevec segrejejo in nimajo dovol materjala za odvajanje temp.
Uporabniški avatar
Italjan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

MareA napisal/-a:
sleby napisal/-a:zakaj bi sploh vrtal diske? a mas probleme z pregrevanjem? jz mam cist navadne ATE diske in se mi na poti od morja do ljubljane po stari cesti niso niti enkrat tok segrel da bi obcutu razliko med mrzlimi ter vrocimi zavorami.
Eh, sem hotel napisat isto, pa si me prehitel. Čemu preluknjani diski?!? A se vam pregrevajo? Jaz imam brembo (AR166) in ni panike, kar se tiče pregrevanja (so polni...). Če se vam pregrevajo, bo treba šaltat na keramiko od Sinterja in ne packat z zlitinami za "navadne smrtnike".

Kar se tiče vrtanja lukenj, je Damijan povedal vse...
Diski majo narejene luknje ali zareze, iz razloga, da se čistijo, se pravi zažgane koščke ploščic zmeče ven. To pride v upoštev z ala racing zavornimi ploščicami. Seveda to le v kombinacije prave ploščice na prave diske.
Jaz tega ne rabim.
andrejk
Alfist
Alfist

Je možno, da so originalni diski (AR 156) izrabljeni (stanjšani pod minimum) že pri cca. 90 000 km? Vprašanje velja za normalno (povprečno) vožnjo.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Je možno seveda. ker noramlno vožnjo je zelo težko definirat skozi zaviranje. Nekdo morda vozi dosti počasneje, a je navajen zavirat bolj gorob ali pa recimo se vsak dan vozi na avtocesti in močno zavira na izhodih.

Vsekakor je možno, meni jih pobere že pri pol manjših kilometrih.
Odgovori
  • Informacija