Bistvo je obseg. Kilogrami +/-1 ni nič. Govora je o strojih ki tehtajo 1 tono, potem pa komplikacije o felgah. Itak da je neka razlika, logika pa ti pove da so tu razmerja 250:1 (grobo recimo).
Glavni v tej stvari je občutek. Če imaš npr. gume z večjim obsegom gor, ti števec kaže manj - in če avto voziš že kar nekaj časa, točno veš koliko časa avto rabi do neke hitrosti. Po števcu torej dlje. Bistvene razlike med 90 in 100km/h pa tvoje oko ne opazi tako očitno, kot pa kazalca na števcu in je kar hitro tvoj um v zmoti.
Naslednje - kar se mi zdi še očitnejše, je dejstvo da z ožjimi ter morda tudi manjšimi (obseg) gumami hitreje lahko zavrtiš v prazno. Avtomatično imaš občutek da s temi gumami avto bolj potegne.
Sam imam ekstremen primer in sem rabil kar nekaj km da sem se navadil. Zimske gume imam total minimum (196/65/15), letne pa 225/45/17. Razlika je očitna, še bolj pa občutna. Na poti v službo imam nekaj nehvaležnih ostrih ovinkov, katere včasih bolj za sprostitev zvozim v 2. prestavi. Zimske gume lahko hitro preforsiram - samo sunkovito pohodim in sprednji konec mi dobesedno zaplava skozi ovinek. Cesta je lahko čisto suha - bistvo je, da so gume ožje in posledično oprijem slabši. Mašina se zadere, sprednji konec pa podivja... pri 17 colskih gumah tega ni. Mašina se že "zadere" - bolj globoko zastoka, učinka pa slušno ali vidno vseeno ni tako registrirat. Avto vseeno dosti dobro potegne - le moje dojemanje tega ni tako "zdivjano". Bistvo je, da lahko to naredim z letnimi gumami tudi takrat, ko mi po nasprotnem pasu vozijo avti in me ni strah, da me bo zdaj zdaj odneslo čez.
Moje mnenje - širše gume = večja tekalna površina = boljši oprijem (seveda ob predpostavki dobre gume in ne takšni za 3 jurje) = večja varnost. Alfisti smo itak znani po tem, da kdaj pa kdaj radi bolj stisnemo. In takrat ko "priletiš" v ovinek, je zame bistveno da z nečim "grabim" podlago. Veste... poraba +1 liter ni nič v primerjavi že z samo rahlo opraskanim bokom... pa tudi s samim nakupom gum ne.
Torej: kdor se z avtom misli samo ob nedeljah (po možnosti še babico zraven) vozit v cerkev - ne rabi valjarjev gor. Ostali pa vsak sam zese veste kako vozite in kako se vaš avto obnaša na cesti.
Pretiravanje pa tudi ne vodi nikamor - in nekje obstaja meja, ko tudi valjarji postanejo bedarija (le pretiravan - tudi nemogoč - primer: 255 široke gume na 33-ki za vsakdanjo uporabo). S širino obremeniš tudi sam "kolesni" sestav (ležaji ipd.), zato si je dobro pogledat modele svojega avta in tako sklepati kaj lahko gor vržeš. Za 156 1.6 bi gledal kaj lahko ima gor 2.0 varzija... višje je totalna bedarija.
Je še čas... 2 tedna