Olje na 20000?

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Lancia napisal/-a:Prvo odgovorim za ceno: Selenia Turbo Diesel je najcenejša v trgovini Samming in sicer 2850 SIT za 2 litra.
Kaj pa drugo? :D :D :D

Hec. Sliši se ugodno, mi zaupaš še kje je ta Samming (kraj, naslov, mogoče opis kje zavit)... :wink:
Lancia
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Nekaj malega o olju:

Pri ležajih je pomemben edino oljni klin, ki lahko nastane za zadostnim pretokom oz. natokom olja, zadostnim tlakom. Pri ležajih ni pomembno koliko olja ostane gor od prejšnjič, ampak kako hitro se vzpostavi željen tlak in pretok. Vsak štart je za ležaje določen del ribanja (oz. pogona na suho).
Na stenah valjev pa je stanje drugačno , tam pa je spet važno, da kaj olja ostane od prejšnjič. Problem nastane pri štartu in ugasnitvi motorja, ker batni obročki pri premajhnih hitrostih bata ne "splavajo" in podrgnejo ob steno valja.

Vlaga oz. kondenz olju niti ne škodi toliko, saj se pri delovnih temp. olja vsa vlaga upari in zapusti olje. Druge je, če bi res se zelo pogosto vozil z neogretim motorjem na kratke razdalje. V takih primerih bi bilo treba olje zamenjati tudi 3x prej kot predpisuje tovarna.

Problem pri bencinskih motorjih je predvsem spiranje olja z bencinom s sten valjev. Bencin je žal topilo za olje in tako spreminja viskoznost olja. To je glavna stvar, ki določa hitrost menjave olja. Bencinski motor v kompresijskem taktu stiskamo mešanico bencina in zraka in v tem času pač bencin dela svoje.

Pri dizlu je star drugačna. Stiska se samo zrak, tako da sipranja ni toliko. Pri dizlu je problematična le vsebnost žvepla v dizelskem gorivu, ker se ta tvori v nezaželeno žvepleno kislino, ki od vseh dejavnikov najbolj kvari olje pri dizlih. Kar vidite pri dizlih črno olje, ni to nič hudega (to so traztopljene saje), ki pa na lastnosti olja ne vplivajo negativno.
S tega stališča lahko pri dizelskih motorjih iterval menjave olja še malenkost podaljšamo kot pri bencinskih.
BMW stoji pred garažo, Alfa Romeo pa te čaka.
Lancia
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Scremer napisal/-a:
Lancia napisal/-a:Prvo odgovorim za ceno: Selenia Turbo Diesel je najcenejša v trgovini Samming in sicer 2850 SIT za 2 litra.

Hec. Sliši se ugodno, mi zaupaš še kje je ta Samming (kraj, naslov, mogoče opis kje zavit)... :wink:
En Samming je v BTC-ju hala A spodaj v kleti (vhod nasproti giga športa - greš spodaj kjer je vhod za dostavo v klet - skoz vrata levo, 3. trgovina na levi se mi zdi)

Drug samming je v kranju - kje se boš pa moral pozanimat.
BMW stoji pred garažo, Alfa Romeo pa te čaka.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Lancia ti si car. Tisto drugo je vidim prišlo in se seveda sliši logično... Bom verjetno kar jutri skoknu v BTC... hvala.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

Lancia napisal/-a:
Scremer napisal/-a:

En Samming je v BTC-ju hala A spodaj v kleti (vhod nasproti giga športa - greš spodaj kjer je vhod za dostavo v klet - skoz vrata levo, 3. trgovina na levi se mi zdi)

-če greš še par trgovin naprej na desni strani,je trg. z rez. deli in je tam selenia TD še 50 sit cenejša :wink:
-mimogrede,servis Petrovčič jo ima za jurja dražjo #-o
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

"Debest" :D . Kdo torej še ceneje :lol:
Cuore Sportivo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Lancia napisal/-a:
Scremer napisal/-a:

kok pa pride Selenia 20K?
jo imajo v Samingu btc?
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

uporabnik ABS v malih oglasih prodaja to olje (selenia 20k)
Cuore Sportivo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Selenia Racing:
ADVICE ON USE
5,000 Km for competition use.
Up to 20,000 Km on aspirated cars and up to 10,000 Km on cars with turbo-charged or multi-valve engines.
RECOMMENDET BY
Alfa Romeo and Maserati.
http://www.flpoland.pl/www_eng/oleje/engine_racing.htm

Selenia 20 K - ALFA ROMEO:
ADVICE ON USE
Oil changes should be made in accordance with the advised period by Fiat - up to 20,000 km on cars with naturally aspirated, turbocharged, or multi-valve engines.
RECOMMENDET BY
Alfa Romeo.
http://www.flpoland.pl/www_eng/oleje/engine_s20kaf.htm
:)
ABS
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Grosuplje

krucymucy napisal/-a:uporabnik ABS v malih oglasih prodaja to olje (selenia 20k)
Nič več, sem ga imel samo cca 100l in ste ga že pokupili :mrgreen:
AR 164 3.0Q l.92 NIČ VEČ :(, Audi A6 2.8 l.98, MB C 280 l.93

Slika
Odgovori
  • Informacija