AR 1.9jtd 105KM motor problem!!!

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Mene zanima, kako veš, da je motor fuč.
Kupil sem AR 156 1.9jtd 2000 105KM z 147000km, pri prodajalcu avtomobilov.
Avto izgleda optično super, notranjost ohranjena.

Motor pa imam občutek, da nekaj ne štima. Avto sicer vleče, ampak ko dvignem šipko za olje ven piha. Ko odvijem pokrov za olje šprica olje iz motorja. Pri dizlih je bil ta simptom za slab motor.

Avto je stal čez zimo pri prodajalcu na parkirišču (ni šel bil narejen servis, imam ga šele 1 dan). Zvedel sem od prejšnjega lastnika, da ni imel težav, da je motor vžigal brez problemov in da ni žrl olja.

Z alfami nimam izkušenj, moj prejšnji avto ford mondeo 1.8td ´94 ni imel teh simptomov, motor je bil odličen. Imel je 250000km po števcu.
Sedaj pa sprašujem, kako preveriti in ali ima kdo izkušnje.

Ali lahko avto vrnem v osmih dneh če z njim nisem zadovoljen, tako sem namreč slišal.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0

saj se me ne tiče ampak a nisi mogel tega preveriti preden si avto kupil? Če se ti ne zdi da gre avto v redu ga pelji nazaj in se poskušaj dogovoriti s prodajalcem, ampak vedi da te čaka gora komplikacij.
Lancia
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Če se to dogaja je lahko zelo preprosta fora... zamašen oddušek olja. Hlapi oljni tako se ne morejo vračati skozi dovodni zrak nazaj v valje. To je najbolj verjetna zadeva.

Druga zadeva pa je (to si ne želet), da motor nima kompresije (ni tenenja med batom in steno valja) in zato eksplozije tolčejo v karter.
Če je prejšnji lastnik zagotovil, da je bil motor OK, je to manj verjetno.
Predlagam, da greš kak servis in ti obe možnosti pregledajo, potem se pa lahko odločiš kaj naredit.
BMW stoji pred garažo, Alfa Romeo pa te čaka.
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Alfa spider, sem prej pogledal, ampak teh znakov ni kazal mrzel. Avto se je dolgo grel, ker je nekaj časa stal. Šele po vožnji domov je bil segret in takrat sem pogledal in sem bil zgrožen, ker avto drugače izgleda super in prejšnjega lastnika sem kontaktiral prej kot sem kupil avtomobil. Nima potrebe, da bi lagal o stanju vozila, saj ni več v njegovi lasti. Zato sem bil toliko bolj presenečen. Drugače pa avto dobro gre in tudi odziven je.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Isti motor isto skozi odprtino za šipko piha zrak... Bojda je bil ponavadi to znak, da je z motorjem nekaj narobe (golfi in slična muzejska jajca), ampak mislim, da to dandanes ni več pravi pokazatelj... Fora je v tem, da sem, ko sem probal na svoji in zagnal paniko, isto probral na novi Toyoti 2.0d4d (stara leto dni ter 40.000 km za seboj) in me je prasec japonski celo pošprical z oljem ko sem potegnil šipko iz ležišča. Glede na to, da avto dela kot švicarska ura brez kakoršnihkoli težav (toyota in moj) in da sem bil na servisih, ter, da vsi pravijo kako lepo "laufa", domnevam da s tem ni nič narobe. Lahko, da se motim...

Je pa res, da vse kaže, da pri moji alfi pušča "dihtenga" pokrava ventilov, ker mi narahlo solzi olje na spodnji strani cevi za zrak (debela cev, ki se nahaja na vrhu motorja in se potem spusti do zračnega filtra). Rahlo mastni so tudi kabli pod cevjo... Bom kmalu videl kaj bo povedal mehankar, če je pa kdo že imel podobno izkušnjo in ve kaj več se pa priporočam za kak nasvet.

lp
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Aja... No to, da bi mi pa špricalo olje skozi odprtino za dolivanje olja pa nisem opazil. Je pa povsem normalno, da olje brizga skozi to luknjo če se malček povečajo obrati. Enkrat je moj bratec pozabil zapret dotično luknjo, da ne razlagam kašne je bil moto in pokrov motorja po nekaj kilometrih. Pri sebi na, moji stari R5, sem ga pa premalo privil, ampak sem še pravi čas opazil, ko je skozi prednjo režo za zrak začelo kapljati olje (po haubi, ki nima tepiha je pricurljal do prednjega dela). :roll:

Če motor lepo enakomerno škljocka, če potegne normalno (mislim, da je po moči nekak primerljiv z fordom, oziroma nekoliko bolj poskočen in pa višje se zavrti predno mu zmanjka sape) in če se olje ne cedi še kot drugot, te nima kaj skrbet.
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala za odgovor. Saj sem tudi jaz slišal isto za te nove motorje.
Jutri grem na servis, ker me zadeva vseeno preveč muči, da mi zmerijo kompresijo. Upam, da je res vse O.K.
Lancia
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Lej, če odpreš čep od olja je normalno da ven šprica, saj ima olje kar 3-6 barov. Odvisno je tudi kako je izvedeno tesnenje pod čepom, ali samo na čepu. Odvisno od motorja.

V kolikor avto normalno gre, ne kadi sumljivo (črno ni problem) potem se ne sekiraj preveč.

Preveri pa oddušek.
BMW stoji pred garažo, Alfa Romeo pa te čaka.
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Lahko na to vpliva staro olje, oziroma to, da avto od oktobra ni bil vožen, olje pa je bilo zamenjano julija?

Scremer, bom preveril oddušek.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Se strinjam z Lancio... Mislim, da se čisto preveč sikiraš in kar me še bolj skrbi, da se boš po obisku servisa še bolj sikiral. Iskanje dobrega servisa za Alfo je podobno iskanju popolne ženske, s katero se želiš poročit. Ni nemogoče je pa težko in dolgotrajno.

Vso srečo :)
don1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Gora

Če mrzel dizel normalno prižge pri takšnih temperaturah kot so v tem času ni razloga za preplah, je kompresije še dovolj. Čez luknjo od zamaška ga lahko ven meče ker je pod njim odmična gred.
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Lancia napisal/-a:Lej, če odpreš čep od olja je normalno da ven šprica, saj ima olje kar 3-6 barov. Odvisno je tudi kako je izvedeno tesnenje pod čepom, ali samo na čepu. Odvisno od motorja.

V kolikor avto normalno gre, ne kadi sumljivo (črno ni problem) potem se ne sekiraj preveč.

Preveri pa oddušek.
Olje sicer ima 3-6 barov, ampak ne tam kamor vodi odprtina za nalivanje. To s tresenjem pa imas prav :)
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Ja, ne vem, kako vžge pri nizkih temperaturah. Danes ponoči je bil v garaži. Saj to je tudi problem. Avto drugače ne bo garažiran in bo pozimi moral zmrzovati, zjutraj pa vžgati, ker se punca dnevno vozi v službo.
S fordom ni bilo problemov niti pri minus 20 lani, ko je bilo tako mrzlo. Za tega pa ne dam roke v ogenj. Sedaj grem na merjenje kompresije.
Sporočim, kako je šlo.
Glock
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: MB

Brundo, kot vidiš tudi iz prejšnjih odgovorov, za to malo kapljic iz teh odprtin ni potrebno imeti skrbi.
To da bo Alfa pozimi zmrzovala in hladna vžigala tudi nebi smel biti problem, kajti takšna zima kot je za nami ni bila problem za moj 2,4 jtd ki do konca zime ni imel novih grelnih svečk. Tako Alfe kot tudi ostali avtomobili so narejeni da kljubujejo takšnemu okolju, je pa potem odvisno od voznika/ce da hladen avto malo lepše vozi, dolker ne doseže zmerne temerature.

Kolikor sem jaz seznanjen JTD motorji zdržijo veliko več kilometov kot pa tvoj prejšnji Ford. Seveda ne zanemarjat vzdrževanja.

In veliko užitkov v vožnji.

LP
"Caution:
Nitroglycerin has the capacity to sense when a stupid or clumsy person is around and, if given a chance, it will try to kill him."
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala za vse odgovore

Zaenkrat sem nad avtomobilom navdušen, upam da bo tudi tako ostalo.
Odgovori
  • Informacija