Rahel hrup pri vožnji - AR147

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
bush81
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Nova Gorica

Pozdravljeni, prosim za mnenje oziroma pomoč.
Opazil sem, da se je pojavil rahel hrup pri vožnji, ki zgleda kot da prihaja iz pnevmatik (tako iz zimskih kot iz letnih). Hrup je zelo rahel in skoraj ne moteč, toda zdi se mi, da ne bi smel biti prisoten - podoben je kot da bi se vozil s "kros" gumami na avtu, pri višji hitrosti je malo močnejši hrup. Na sumu imam kak ležaj koles, ali kaj podobnega, saj je hrup prisoten tudi ko se pelješ v "fole"(ni v prestavi). Zanima me, kaj mi svetujete da pogledam? Kako preveriti ležaje? Ali je morda lahko še kaj drugega kot ležaj. Kako približno ugotoviti iz katerega dela prihaja (iz katerega kolesa)?
Hvala in LP
T
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Vrhnika

Kolesni lezaj se ponavadi bolj sliši v ovinku.
Lahko tudi da imas obrabljene gume (pri meni je tako).

Ušesa na peclje pa boš ugotovil od kje prihaja.
bush81
Alfa Member
Alfa Member

Ja, sej se mi zdi, da ne more biti ležaj, ker je ta hrup ponavadi višji, pa še ponavadi se razlikuje od levih/desnih ovinkov. Nekej mora biti, ko bo vreme in čas bomo stvar pogledali.
Sprednje gume so popolnoma nove, zadnje stare, vendar z dovolj profila. Sej pravil, lahko da izhaja hrup tudi iz gum.
Me je samo zanimalo mnenje, če je kdo imel podobno težavo.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Če se zvok spreminja v ovinkih je definitivno kriv ležaj. Kateri ležaj je zanič ugotoviš tako, da poslušaš v katerih ovinkih se oglaša. Ležaj se oglaša takrat, ko je obremenjen. Sam ležaj stane med 80-100 EUR odvisno kje ga kupiš, dela je pa za kakih 15-20 min.

Zamenjaj ga pa čimprej, da ti ne bo posledično odpovedala še kaka roka :wink:
bush81
Alfa Member
Alfa Member

Ja, toda pri meni se ne spreminja hrup v odvisnosti od smeri ovinka!!
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

Pripelji se mimo, dvignemo Alfo in probamo zavrtet vsako kolo posebej :mrgreen: . Če praviš, da je slišat tudi če greš v "fole", bo slišat tudi tako.
Slika
bush81
Alfa Member
Alfa Member

Hvala za ponudbo pomoči. Najprej bom sam dvignu avto in ga pregledal, če slučajno ne bom "slišal" od kje hrup, pridem res mimo, da to zaznajo boljša ušesa. :)
tomaz.xt
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Novo mesto-Škocjan

Foggy napisal/-a:Če se zvok spreminja v ovinkih je definitivno kriv ležaj. Kateri ležaj je zanič ugotoviš tako, da poslušaš v katerih ovinkih se oglaša. Ležaj se oglaša takrat, ko je obremenjen. Sam ležaj stane med 80-100 EUR odvisno kje ga kupiš, dela je pa za kakih 15-20 min.

Zamenjaj ga pa čimprej, da ti ne bo posledično odpovedala še kaka roka :wink:
Kje se ga pa dobi za ta dener? Jst sem za prednjega dal 150eur #-o
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zadnji je se drazji, ker ne dobis samo lezaja.

LP
tomaz.xt
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Novo mesto-Škocjan

Saj sem moral tud pri tem kompleten "kit" kupit (pesto)
Za zadnjega sem dal okrog 90eur.
Uporabniški avatar
punkfan
Alfist
Alfist
Kraj: prestolnica

bush: Katere gume pa so na avtu? Ce so kaksne s "smrekica" profilom bi znalo biti to to.

Meni so npr. SP9000 ratale svinjsko glasne, prav motece, F1 so bile bistveno boljse, vendar se jih je vseeno slisalo, Potenze s klasicnim profilom pa popolnoma neproblematicne...
bush81
Alfa Member
Alfa Member

Prednje gume so SP Sport 01, ki imajo na eni strani "smrečast" profil, zadnje pa so Michelin Pilot. Verjetno je kar se tiče hrupa to slabo, kombinacija gum? A dobrih gum ne bom metal v smeti.
Sem pogledal stvar in ugotovil, da na prednjem desnem zavornem disku rahlo drsajo ploščice. Nisem še imel časa podret in pogledat kaj točno je narobe....mislim, da ni hudega.
Odgovori
  • Informacija