Adrenalinski šus

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
MatejG
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

včeraj sem imel zelo adrenalinsko vožnjo iz Krka.

Vsi tožite o nizkih delovnih temperaturah in zato menjate termostat.

Meni pa se je zgodilo kontra - na poti iz Krka, v gornje jelenje (kdor ne ve, klanec z nešteto ovinki), 4 osebe+prtljaga, je kar naenkrat je začel kazalec temperature zelo hitro napredovati proti rdečem polju, v rdečem polju pa v trenutku dosegel zadnjo črtico, prižgala se je tudi lučka (vse to se je zgodilo v manj kot 30 sekundah!!!).
Avto sem takoj ugasnil, zapeljal h kraju in minutko počakal.
Ko sem dal kontakt, je kazalec stal na 90 stopinj?!?
Mislil sem si, da je nekaj narobe z elektriko, saj se motor ne more tako hitro ohladiti.
V nekaj kilometrih se je situacija ponovila, zato sem ustavil in naredil daljšo pavzo.
Logično sem sklepal, da se termostat mogoče ne odpre in moram odvajati vroč zrak.
Zato sem dal gretje do konca (pri 32 stopinjah zunaj...) in počasi krenil.
Začuda sem se komot pripeljal do doma, razen na dveh klancih se je kazalec začel dvigovati, ampak takoj na ravnini se je postavil na 90.
Torej - po ravnini vse normalno, v klanec pa se temperatura dviguje.
Zdaj mi pa naj nekdo razloži, kaj se/je dogaja/lo.

Je mogoče tipalo?
Termostat?
Kiler?
Pred kratkim je bil menjan ventilator, je lahko to vzrok?

V kakšnem vrstnem redu naj pregledam oz. odpravljam napako.

Gre za Alfa Romeo 166 2.0 TB V6

Hvala
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kontakt:

lahko bi bilo karkoli od tega, ampak pomoje termostat ni.
sam sem imel podobno tezavo na 145ki, ko je bil zanic kiler. preglej ga, ce je satovje se v dobrem stanju.
Slika
Uporabniški avatar
superleggera
Alfist
Alfist
Kraj: Jauerburg

Pred dobrim tednom imel podoben primer-kiler čist fuč.
Senza cuore saremmo solo macchine
Uporabniški avatar
FuManchu
Alfist
Alfist
Kraj: Celje

Imel poplnoma identično situacijo na moji 2.5 V6. Pri Stepančiču so mi zamenjali hladilnik (ki je bil v razsulu) in preventivno še vodno črpalko (morali bi jo že na velikem servisu, ki sem ga delal drugje. Cena novega hladilnika je okrog 350 evrov.
Pepo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Verjetno je šel res hladilnik k vragu. Šestvaljniki imajo zares slabe hladilnike, saj razpadejo že po šestih do osmih letih. :(

Jaz sem bil eden tistih, ki je pred letom kupil nov hladilnik po ceni 380 EUR, medtem ko je uporabnik Shatzi prodajal novega po pol nižji ceni. Uvoznik tega neoriginalnega, ki pa gotovo ni slabši od originala (j... original, če gre po 6 letih po gobe!), je menda neka firma v Trbovljah, vprašaj Shatzija, katera. Menda tudi neka firma v Škofji Loki (poglej po spletu) prodaja te zadeve po okrog 200 EUR.
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zagorje

Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
dromly
Alfist
Alfist
Kraj: Šmarje-sap

Z mojo 166ko nimam teh iskušenj ampak prejšnji avtomobili pa so radi nagajali v tej smeri. Zgodili se mi je že da se mi je termostat zataknil(motor se je podhlajal in pri drugih avtih zakuhal(skoraj) in mi je razneslo star hladilnik. Razlog za prvo nepriliko je bil vodni kamen in avto sem pustil pri -20 zunaj(Bloke) mehanik je vztrajal pri vodnem kamnu. V drugem primeru sem spustili antifriz in natočili vodo da bi bolj hladilo ampak tudi do konca vasi nisem prišel in mi je prej odprlo varjeni hladilnik. Pa poslušaj če ti vrti ventilator mogoče je termostikalo :evil: to preveri tako da snami dol konektor(ki ne vem kje se nahaja) naredi stik z žico pa poslušaj če zavrti :?: Če ne dela vsaj veš kje začet :? Z kompresorjem spihaj satje ze prvo silo in preveri da se slučajno ne skriva od zime pozabljen karton, ki je bil dan
z namenom da se motor čim prej segreje.
Hm kača je šla ostal mi je samo še križ in težave... bed carma:) (PIŠI KAKO PRIĆAŠ) JTD POWER!!!!!!!
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zabasan hladilnik, odtrgana lopatica na vodni črpalki ali pa termostatski ventil, ki se je zataknil v zaprtem položaju. Eventuelno morda še termostikalo ali pa kakšni konektorji do ventilatorja, če se ta ne vklaplja.
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Bojči
Alfa Member
Alfa Member

Možno je da je vzrok ventilator, če so ti ga pred kratkim menjali in prej teh problemov ni bilo. Možno je da vrti prepočasi,
BOLJ možno pa je da ima KONTRA stran vrtenja in zaradi tega ne hladi niti približno, kot bi bilo treba, to se je že dogajalo pri menjavah ventilatorjev, čeprav je bila kat. št za del prava, a se je zgodilo recimo da so pri pakiranju narobe del dajali notri v škatle.
Lahko da so samo kraki vetrnice drugače obrnjeni.
Potem možno je, glede na to da imaš težek že avto, malo manj kubičen motor, polno otovorjen avto, da ga je to malo matralo (ne poznam toliko te kombinacije motor - avto), sploh če si ga ful priganjal v klanec gor, čeprav lučka se skoraj ne bi smela prižgat. Ravno zaradi tega mislilm da je zelo možna prva kombinacija,
Jaz bi prvo našel Alfico istega tipa, z istim motorjem in pogledal, preveril smer vrtenja. obliko vetrnice, moč motorja vent.(čeprav ta verjetno je prava, ampak vseeno)
Potem bi šel na kak termostat, če bi slučajno zaštekal, ta ni ne vem kako veliko denarja
Za sam hladilnik bi pa jaz rekel da težko če je kaj narobe, ker se mu na ravnini ko piha malo bolj in hitreje vanj od zunaj, avto hladi kot je treba, vsaj mislim, da če bi bil zabit hldilnik, da bi se mu tudi na ravnini pregreval, v klanec gor pa tega dotoka zraka ni toliko in bi moral bolj pomagati ventilator (domnevam)
Uporabniški avatar
divja kripca
Alfa Member
Alfa Member

Predlagam da si enkrat vzameš čas, ko prideš domov iz kakšne vožnje, lepo počakaš da se temperatura dvigne in opazuješ ventilator (če se vklopi, pri kateri temperaturi se vklošpi, kam piha).

Se strinjam z Bojčijem, da je najbolj ločino vzrok v ventiatorju.
Kako hudiča naj se navežem na avto, kjer vse deluje brezhibno tja v tri dni ?
MatejG
Alfa Junior
Alfa Junior

Računalnik ne pokaže nič (prosti tek, ventilator vklopi nekaj čez 90 stopinj, ventilator se vrti v pravo smer).
Še vedno mi ni jasen pojav - iz 90 na 130 stopinj v nekaj sekundah, kot da bi odtekla voda.
Če pol minute samo s kontaktom preverim, koliko stopinj kaže - 90?!?!?
To je tisto, ko mi ne gre iz glave. Motor se ob takratnih pogojih hladi zelo slabih 10 stopinj/ura. Ko sem se peljal na servis, sem ga kar priganjal, pa se temperatura od grosuplje do Ivančne gorice (vmes hrib) ni premaknil nad 90. To je bilo ob 10.30.
Iz servisa na koncu višnjegorskega klanca pa se zgodba ponovi. Vklopim gretje in kazalec pade.
Še kak nasvet, preden dam 230EUR za kiler? Da ne računam dela...

LP

Matej
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

MatejG napisal/-a:Računalnik ne pokaže nič (prosti tek, ventilator vklopi nekaj čez 90 stopinj, ventilator se vrti v pravo smer).
Še vedno mi ni jasen pojav - iz 90 na 130 stopinj v nekaj sekundah, kot da bi odtekla voda.
Če pol minute samo s kontaktom preverim, koliko stopinj kaže - 90?!?!?
To je tisto, ko mi ne gre iz glave. Motor se ob takratnih pogojih hladi zelo slabih 10 stopinj/ura. Ko sem se peljal na servis, sem ga kar priganjal, pa se temperatura od grosuplje do Ivančne gorice (vmes hrib) ni premaknil nad 90. To je bilo ob 10.30.
Iz servisa na koncu višnjegorskega klanca pa se zgodba ponovi. Vklopim gretje in kazalec pade.
Še kak nasvet, preden dam 230EUR za kiler? Da ne računam dela...

LP

Matej
Podobne znake lahko kaže avto s pokvarjenim termostatom, ki se le občasno zatakne v zaprtem položaju. Recimo, da se avto ogreva na delavno temperaturo, termostat se zatakne v zaprtem položaju, in notranji tokokrog vode se začne pregrevati, v določenem trenutku se zaradi večje napetosti bimetala termostat odpre in v dokaj hitrem času, se voda v ohišju termostat zamenja z vodo iz zunanjega tokokroga, ki je praktično hladna, od tu tudi nenaden padec temperature.

To je sicer le ena od teorij, ampak, mogoče bi se jo pa le splačalo preveriti.
Emperor of The Dark Realm
Bojči
Alfa Member
Alfa Member

Potem bi tudi jaz šel prvo menjat termostat, kot je malo prej napisano, lahko, da se res samo občasno zatika, pa tudi če ga greš menjat je precej manjši strošek kot kak hladilnik, pa tudi mnejava je enostavnejša.
MatejG
Alfa Junior
Alfa Junior

Kdaj pa termostat ve, kdaj se začne klanec :? ?
Ker simptomi se vedno ponovijo pri vožnji v klanec.
Avto je takrat bolj obremenjen, pa skozi hladilnik ne steče dovolj vode :?:

LP

matej
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

Skozi hladilnik vedno stece enaka kolicina vode, ker je zaprt tokokrog.
Pri pocasnejsi voznji v klanec se posledicno ponavadi pregreva zaradi manjsega pretoka zraka. Ce je hladilnik "slab", se pravi ce ima majhne hladilne povrsine zaradi razpadanja satja, se toliko bolj pozna.

Ceprav mi ni napacna niti teorija SHadowX-a. Mogoce bi le dodal da je pri voznji v klanec termostat postavljen pod drugacnim kotom in se mogoce zatika.
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Odgovori
  • Informacija