Kam gre hladilna tekočina??

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Vrtojba
Kontakt:

Pozdrav!!

Imam AR 145 1,6 boxer. Problem pa je v tem da izginja hldilna tekočina. Z avtom naredim letno približno 7000km kar je zelo malo. Večino mi čez teden stoji, razen za vikend grem k punci. Edino če je dež grem tudi delat z njim ker se mi ne da močit. Službo imam namreč slaba 2km stran.

Danes sem ostal res presenečen, ker se malček šaril okrog avta (sesla, čistil...) olje pogledal in videl tudi da imam ekspanzijsko posodo prazon!!!!!!!!!!!!

Nikjer ni videt da bi voda puščala, ko sem odpru pokrovček za dolivanje olja je bilo veliko kondeza, ampak tisto sem že pisal na forumu in so mi večglasno odgovorili da je zaradi kratkih relaciji.
Zanima me če je še kakšne sistem za ugotovit če pušča v glavo oziroma cilindre. Če pušča ven me niti ne tolko skrbi ampak če pušča pa navznoter...
Ekspanzijska posoda je čista nima nobenih sledi kakršne koli umazanije. In sedaj ko sem dolil vodo in antifriz mi je vsega skupaj šlo noter približno 2 litra. Koliko sploh drži sistem?

Hvala!
INCREDIBILE MA VERO!!!!!

BOXER SOUND
mentol
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: novo mesto

lahko da kje čisto malo pušča, kar boš teško ugovil kje.če gre pa voda v motor in se meša z oljem, potem ti bo belo kadil.če je to, potem veš kaj sledi:lahko je samo tesnilo glave ali pa je počena glava motorja.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Sicer ugibam, vendar verjetno nekje okoli 6l. Če imaš navodila od avta poglej notri, je razpredelnica kjer piše točno koliko gre vsake tekočine v avto.
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Glede belega dima je tako.
Ko je hladen kadi ko hudič. Potem ko se segreje pa ne več. Če stoji na mestu še malček ampak ko se sgreje načeloma ne kadi več.
Puščat mora počasi, ker v zadnje sem odpru haubo pred 2-3 meseci (recimo 1000- 1200km) nazaj in je blo use ok. Malček olja in vode se spomnem da sem dolil. Potem pa nisem nič več gledal do danes. Če pa bi se vozil dalj časa brez vode pa bi sigurno videl med vožnjo da se pregreva.
INCREDIBILE MA VERO!!!!!

BOXER SOUND
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Še to naj povem če mogoče sploh kaj pomaga. Tudi če ga ne tikam cel teden od nedelje do sobote (če je lepo vreme) v soboto ko grem k puci vžge zmeraj v prvo. Nikakršnega čudnega delovanja ali kakšnega čudnega zvoka li bilo česar drugega.
Zdaj ne vem kakšne efekte na delovanje ima voda v ogregatu, da bi lahko bil siguren da pušča v motor. Ne vem poraba se mi je malo zvišala, ampak to pripisujem mrazu in ekstrmno kratkim relacijam.
INCREDIBILE MA VERO!!!!!

BOXER SOUND
mentol
Alfa Member
Alfa Member

mrzel vsak kadi, sploh ko je zima.jaz sem imel prej astro diesel pa mi je počila glava motorja.je belo kadil tudi ko je bil motor segret.očitno ti nekje čisto malo pušča.to boš pa težko uotovil, sploh če ni "lužice"pod avtom.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Če še ni bil menjan hladilnik, je velika verjetnost, da pušča. Nalij do max, pojdi do punce, razgrej motor, parkiraj pri njej, ugasni motor, počakaj, da se malo ohladi, počasi odpri ekspanzijsko, da spustiš ven odvečen pritisk in prekontroliraj nivo. Če ti je konkretno padel nivo hladilne tekočine je skoraj zagotovo kriv dotrajan in naluknjan hladilnik.

Za silo lahko nabaviš tekoče tesnilo, ki ga vliješ v sistem, a POZOR!
Vzemi razgradljivega, da ti ne zapaca sistema (mala prozorna plastenkica, notri je temno rjava tekočina z zrnci-briketki, ki se stopijo ob visoki temperaturi in zatesnijo sistem, dobiš v BTC - Saming halaA v kleti). Večina teh tesnilcev je svinjarija za sistem in je bolje vsake 2km dolivat kot tisto noter zlit.
A to je le ZAČASNA rešitev, vsekakor pa k mehaniku.
Če si iz LJ ti na ZS priporočim enega, ki je ravno meni zamenjal hladilnik po ugodni ceni.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

lahko da ti pecka pusca za ogrevanje kabine-snemi plastike pri konceh dol, in poglej ce je kje voda oziroma antifriz ali sledi tega

ce bi sla dihtnga na glavi, ponavadi ko vzges, ne gre po vseh cilindrih, cez nekaj casa sele vsi primejo
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
mentol
Alfa Member
Alfa Member

če ti pa pečka pušča in če imaš notri antifriz(najverjetneje ga imaš), potem bi v avtu smrdelo ko bi imel vključeno gretje.
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

lej c se ti notr rosi, potegn s prstom po sipi in probaj-ce so sipe sladke, potem pecka pusca
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Pravkar sem se vrnil od punce. V bistvu se mi šipe res stalno rosijo!
Mislil sem da možno zato ker je zunaj veliko vlage in potem ko v avtu zakuriš se vse skupaj navlaži. Bom poskusil "polizat" šipo. :)
INCREDIBILE MA VERO!!!!!

BOXER SOUND
mentol
Alfa Member
Alfa Member

a tista rosa malo bolj na modro barvo potegne?
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nimamo vsi modrega antifriza. :mrgreen:
P.S.: Če se modro kadi se žge olje, kar se tudi voha. :lol:
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
mentol
Alfa Member
Alfa Member

bass, si bolj slabo prebral.modra rosa v avtu(ne glede na antifriz), kar se pa kajenja tiče-če se meša olje+voda kadi belo, kar že piše v tej temi.
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

sj zdele pozim se itak sipe rosijo(mam tut jst 145 in je treba pac gretje na ful da se odrosi-ampak ce pecka pusca, se tudi odrosi ne, ker sprot vlago notr sopa
Odgovori
  • Informacija