Žvižganje/ Kadi/ Mastna cev: Turbina ali...? - 2.4 JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Udovč
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Breg ob Bistrici

Zdravo,

mislim,da moja turbina spušča dušo in sicer ugotavljam po naslednjih znakih:
-mastna cev,ki pride iz turbine
-močno pokadi pri naglem pospeševanju
-turbina se sliši močneje kot ponavadi
-pokuri mi nekaj več olja

Upam,da se motim vendar mislim,da se ne.
Zanima me,če ima kdo kaj izkušenj s temi stvarmi in kaj mi lahko svetujete.

Tako ali tako pa imam ogledano že 159-ko tako,da se bo verjetno zgodil predčasni nakup,ne vem pa ali naj menjam turbino ali ne pred prodajo.

Hvala za odgovore in LP :wave:
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Lahko, da je samo cev iz turbine počena
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Če je cev ki pride iz turbine mastna od zunaj, potem je skoraj zagotovo počena, če je mastna od znotraj, to ni nič ekstremno kritičnega (razen če seveda govorimo o ogromni količini olja, ampak mastna bo pa vedno od znotraj)...

Koliko olja ti pokuri?

Počena cev bi razložila zakaj avto kadi ter glasnejše oglašanje turbine (lahko je res mikromajhna razpoka pod 1mm)...

Če bi bilo res kaj narobe s turbino, se bi to kazalo kot zmanjšana zmogljivost in kakšna napaka na računalniku, kajenje pa skoraj sigurno ne bi bilo povečano, ker količino kajenja določa MAF (in če cev pušča MAF izmeri večjo količino zraka kot jo dejansko pride v mašino, kar povzroča kajenje...)
Alfie18
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Kranj

Zdravo,

imam podoben problem. Pri AR 156 1.9JTD (2004 ) opažam, da mi nekako pri 1500 obratih navzgor, močno kadi. Dim je črn, precej gost. Zanimivo je to, da mi ne kadi ob pospeševanju, ampak ko vozim npr. 80 in ne dodajam plina ampak samo držim nogo na stopalki za plin. Turbina se mi zdi da je OK, čeprav se mi zgodi, da mi moja Alfa na čase popolnoma zamori ( ob speljevanju ). Ko se vozim na daljši relaciji - avtocesta; imam občutek, da mi ob enakomerni vožnji nekako sam motor bremza in dodaja plin, kot nek interval motorja.

Je morda kdo imel podobnje izkušnje? Vemo kaj bi to lahko bilo narobe?

Imam tako ali tako servis za menjavo olja, filtrov ipd.

Lp vsem,

D
Uporabniški avatar
Udovč
Alfist
Alfist
Kraj: Breg ob Bistrici

TribesMan napisal/-a:Če je cev ki pride iz turbine mastna od zunaj, potem je skoraj zagotovo počena, če je mastna od znotraj, to ni nič ekstremno kritičnega (razen če seveda govorimo o ogromni količini olja, ampak mastna bo pa vedno od znotraj)...

Koliko olja ti pokuri?

Počena cev bi razložila zakaj avto kadi ter glasnejše oglašanje turbine (lahko je res mikromajhna razpoka pod 1mm)...

Če bi bilo res kaj narobe s turbino, se bi to kazalo kot zmanjšana zmogljivost in kakšna napaka na računalniku, kajenje pa skoraj sigurno ne bi bilo povečano, ker količino kajenja določa MAF (in če cev pušča MAF izmeri večjo količino zraka kot jo dejansko pride v mašino, kar povzroča kajenje...)

Ja pokuri mi približno deci olja na 1000 km.Ni nevem kako veliko,vendar prej tega ni počel.

Kar se pa cevi tiče sem jo demontiral očistil in celo vizualno pregledal pa ni videti kakšne luknjice...
theLman
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Pri meni in moji bivši 166ki so bili znaki enaki in mi je serviser spucal šobe...od takrat naprej ne duha ne sluha o črnem dimu, poraba se je močno zmanjšala pa pospeški so bili občutno boljši...
Alfie18
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Kranj

Približno koliko pa znaša čiščenje šob?
Omche
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Koper

Isto sem imel na svoji 156 2.4 jtd. To NI turbina.

Prva stvar je bila ERG ventil. Ta ventil se začisti in potem ti avto kadi nenormalno. Včasih je len in pri pospeških zakadi.

Druga je pa cev intercoolerja. Če je samo malo počena, se turbina sliši.
In tudi pospeški so slabši pa kadi.

Sam sem imel težavo pri obeh. In erg ventil in cev. Popravil in alfica dela kot nova.
Cuore sportivo
turbozob
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

Men ko prižgem avto prvih 100m zacvili turbina, al karkoli že cvili, če grem čez 2000 obratov, potem ne več, kokr da se namaže v tem času, ne glede na to a je mrzel ali ogret ... Ni mi jasn, bojim se da ni turbina, čeprav deluje vse normalno
prosim za mnenja oz. če ma kdo isto zadevo itd
Evo še filmček kako to zgleda

Video
Uporabniški avatar
man&alfa
Alfist
Alfist
Kraj: žlebe

pri meni je blo tud mastno okoli turbine, pa avto je zelo močno kadil, pa ni mel moči, pa se je poj izkazalo, da je bila počena cev turbine
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Zob ne cvili ti turbina ker turbina ne cvili ampak piska, in bi jo slisal z narascanjem obratov. Verjetno ti kak jermen pocvili...
turbozob
Alfist
Alfist

Miholl mislš? To mi dela že cel mesec, sj se izogibam kuj med 2000 obrati,sam včasih pozabm pa zacvili- Če si gledov filmček ne leti tole na jermen ...Pol bi skoz cvilu kadarkol potegnem ...
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Aha....no tole pa disi na dihtungo na kolektorju -ker so bili zelo podobni zvoki! Bila je menjana,prav tako so bili menjani sraufi. Probi it do enga mehanika ki se spozna na 2.4mjet (to je pogosta napaka) in ugotovita ce je to to. Ce je to to, imas to krito v garanciji...
turbozob
Alfist
Alfist

Šraufi ki držijo kolektor? Kdaj pa je blo to menjano in kje? zarad garancije ...
Uporabniški avatar
Niko
Alfist
Alfist
Kontakt:

Kolega, mislim, da je turbina, skoraj stoodstotno sem prepričan! Sam sem imel podoben zvok na svoji 156 2,4 JTD, ki se je pojavljal pod omenjenimi obrati, sicer so bili pospeški normalni, le zvok je bil moteč in vedno prisoten. Jaz imam staro turbino še doma, odkrušil se je le delček ene lopatice. Turbino so mi menjali v Ptuju - Korenjak, po menjavi, seveda, zvoka ni bilo več. Je pa bil poseg občutno drag, ker je šlo za novo in ne obnovljeno turbino.
Priporočam ti obnovo, ker je ceneje, vendar jo pošlji v Avstrijo.
Odgovori
  • Informacija