ćure napisal/-a:Če že noben noče opisat postopka menjave termostata, bi vas prosu, da mi gdo opiše kako najlažje odzračiš sistem, po menjavi termostata.
Večina to dela na servisih ali mehanikih in se ne lotevajo takih stvari sami doma. Tako da boš težko dobil obgovor.
Kar se tiče manjeve termostata je pa enostavno. Odklopiš spodnjo cev na kilerju da steče antifriz ven (v posodo OBVEZNO!). Potem odviješ objemke na ceveh termostata, odklopiš konektorček, odviješ matice termostata ter ga odstraniš. Zlagaš nazaj po obratnem vrstnem redu.
Če sam nemorereš ugotovit kako bi to naredil, potem raje prepusti delo mehaniku.
L.P.
Prezrači se samo. Avto zažene, pustiš nekaj časa prižganega, vmes ti bo v ekspanzijski posodi zmanjkalo hladilne tekočine, zato avto ugasneš in doliješ hladilno tekočino. Postopek po potrebi ponoviš.
Sicer pa menjava termostata ni posebej zahtevna stvar. Na blok je privijačen z dvema vijakoma. Predenj ju odviješ iztakneš vse cevi in izpustiš hladilno tekočino, katero ujameš v posodo. Nato odviješ vijaka, odstraniš termostat, namestiš novega in natakneš vse cevi nazaj. Ponavadi je dobro pri roki imeti nove objemke.
Nato doliješ hladilno tekočine in se držiš zgoraj omenjenega postopka.
Foggy napisal/-a:Prezrači se samo. Avto zažene, pustiš nekaj časa prižganega, vmes ti bo v ekspanzijski posodi zmanjkalo hladilne tekočine, zato avto ugasneš in doliješ hladilno tekočino. Postopek po potrebi ponoviš.
Sicer pa menjava termostata ni posebej zahtevna stvar. Na blok je privijačen z dvema vijakoma. Predenj ju odviješ iztakneš vse cevi in izpustiš hladilno tekočino, katero ujameš v posodo. Nato odviješ vijaka, odstraniš termostat, namestiš novega in natakneš vse cevi nazaj. Ponavadi je dobro pri roki imeti nove objemke.
Nato doliješ hladilno tekočine in se držiš zgoraj omenjenega postopka.
Toliko na hitro.
Lp
Nujno, ker so tiste original, bolj, kot ne za enkrano uporabo.
Še ena pomembna zadeva.
Obstajata dve vrsti termostata (en ima še dodaten priključek) in naj se dobro pogleda, kater je vgrajen v avto.
Termostat sem zamenjal za kopijo, saj je bila za polovico cenejša od originala. Original 80€, kopija 40€, kupil pa sem ga na pooblaščenem servisu. Zamenjal sem ga sam in zaenkrat deluje brezhibno.
Tebi se avto ni hotel segreti na 90C ? Jaz imam isti problem, ampak ko je toplo se hitreje zagreje na temparaturo, redkodaj je 90C, mestne vožnje je, izven mestne pa nikoli 90.. krepko pod. Zdaj nevem ali je termostat al ne... pravijo stručkoti po forumih da imajo alfe hibo pozimi z segrevanjem?
Ker če termostat zašteka, zašteka zaprt, in posledično se avto pregreva, težko da bi termostat ostal odprt?
Men se avto ni hotu segret na 90. Poleti se je segrel največ do 85 in še to le občasno, sedaj pozimi pa je bil kazalec večinoma na podnu, občasno se je dvignil, vendar ne več kot do 80. Po zamenjavi deluje normalno, večinoma je na 90 (malenkost čez ali malenkost pod). Motor lepše teče na 90 kot pa prej ko je bil števec na podnu.
Ziga. napisal/-a:Tebi se avto ni hotel segreti na 90C ? Jaz imam isti problem, ampak ko je toplo se hitreje zagreje na temparaturo, redkodaj je 90C, mestne vožnje je, izven mestne pa nikoli 90.. krepko pod. Zdaj nevem ali je termostat al ne... pravijo stručkoti po forumih da imajo alfe hibo pozimi z segrevanjem?
Ker če termostat zašteka, zašteka zaprt, in posledično se avto pregreva, težko da bi termostat ostal odprt?
Mislim da ko pride do tega je varovalo, da avtomatsko ostane odprt na polno.
Poleti se ogreje do 90 stopinj malo manj zalavfa ventilator malo pade in potem pride do 90 stopinj in tam tudi ostane.Pozimi pa res rabi , dolgo da se segreje.Oziroma pa 25km sploh ne pride do 90 stopinj.