Turbo luknja - AR 159, 1.9 JTDm 16V

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

kot kaže s tem avtomobilom nimam sreče. Danes sem ga pripeljal iz popravila in me zanima, če ima kdo podobne probleme?

Pokvaril se mi je EGR in mi avtomobil ni vlekel nikamor, ker se je zamašil filter trdih delcev. Avto nasploh ni delal dobro. Zamenjal sem EGR, senzor temperature motorja,...skratka vse kar je kazalo, da je slabo ali gre proti koncu. In kaj se dogaja? Opazil sem, da dokler avto ne pride malo na obrate oz.dokler turbine ne uklopi je mrtev, še posebej, ko je mrzel. Kot ne bi mel navora. Mehanik mi je dejal (predvideva), da to je t.i. turbo luknja, ki se jo da odpraviti pri človeku/firmi, ki se s tuningom ukvarja. Resda avta nimam dolgo časa in sem morebiti šele zdaj to napako opazil.
Prebral sem tudi, da 150km Alfe imajo to izrazito turbo luknjo.

Kdo je imel že take izkušnje in kaj mi lahko svetujete?

Lp, A
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če se ti je zamašil filter trdih delcev so ti ga na servisu vsaj prisilno regenerirali ali pa je bil filter preveč zamašen za prisilno regeneracijo?

Kaj misliš s tem, da je bilo zamenjano vse kar je kazalo, da je slabo? Je bil avto priklopljen na računalnik in je pokazal določene napake vi ste pa šli menjat vse povezano s to napako?

V bistvu je tudi vsakič ko se menja olje torej dela mali servis, pametno sprožit regeneracijo filtra trdih delcev z računalnikom, ker se med avtomatskimi regeneracijami med vožjo odstranijo samo saje, žvepleni delci pa ostanejo. Pa olje mora biti primerno za filtre trdih delcev, kakopak.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

"Menjano" v smislu, da sem želel poštimati stvari, kot morejo biti (beri; končnike, vol.letev (je bila originalna z napako), plin klime, olje, gume, ipd..).
Regeneracijo pa se je delala ob glavnem servisu (leto nazaj) in vmes še 2X in vedni je javljalo napako na egr-ju, tko da sem (so) ga menjali. In sedaj, ko bi rekel, da ne sme biti nič narobe, sem opazil tole napako; turbo luknjo. Zato tudi sprašujem, če je kdo že imel problem in kje ga odpravim?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

In kolk je te turbo luknje? Mislim ker to ima vsak avto, samo vprašanje do katerih obratov se turbina popolnoma zbudi? Je to pred 2000 obrati ali kasneje?
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

Za 2000 obrati
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Potem tvojega EGRja niso pravilno popravili... 100%

EGR je glavni krivec za veliko turbo luknjo.
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

Popravili? Saj je čisto nov! Mogoče misliš montirali?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Si siguren da so ti montirali nov EGR? Ali so ti mogoče samo starega spucali in "prodali" novega"?

Ta avto mora drugače dosežt poln pritisk turbine pri ~1800rpm če je vse OK. In glavni krivec za povečano turbo luknjo je EGR. Seveda lahko so tudi kaj pri montaži zasrali, pozabili kakšno tesnilo, ali pa slabo zategnili. Ampak v tem primeru bi se slišalo glasno žvižganje zraka.
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

Hm, potem bo najbolje, da mi še 1x pregledajo in morebiti popravijo?
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

imel sem podoben problem na ford mondeo 2.0 tdci. avto je bil do 2000rpm len. Za test sem odklopil LMM in avto je iz nizkih obratov zopet delal normalno, poraba je pa padla za 1L/100km ( kar mi je bilo malo smesno ker naj bi se poraba zvisala ) . Po menjavi LMMja ima avto zopet porabo 5.7-6.5 L/100km. in veselo pospesuje iz nizkih in visokih obratov.
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: ljubljana

pri meni je v 1 in 2 prestavi res malce "turbo luknje" ampak to do cca 1700 obratov...pri višjih prestavah pa se to skoraj da ne opazi....
\°/
helmet
Alfa Junior
Alfa Junior

Diagnoza potrjena; res je LMM!! Zdaj pa v akcijo, kje ga dobiti najceneje! Mogoče kakšen nasvet?

Še eno ("skromno") podvprašanje: na tem forumu sem prebral, da če ga računalnik ne zazna kot napako med diagnozo, je dovolj, da se ga ščisti, ali je bolje, da ga kar zamenjam? Vem, da vas je par takih na tem forumu, ko obvladate stvari v nulo in imate izkušnje s tem in znate dobro svetovati takim neznalcem kot sem jaz, tako da bi vas prosil za nasvet?

Hvala in lp
A
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pojdi v Avtoelektroniko Črnuče in kupi samo senzor (torej brez ohišja) - je najcenejša varjanta.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pri 159 ne moreš kupiti samo senzorja brez ohišja, ker je senzor zaliman v ohišje...
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Uf točno, sem že malo pozabil... Se opravičujem.
Odgovori
  • Informacija