Nenavadno pospeševanje... 1.9 jtdm(150km)

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Dery
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Pozdravljeni. Pri avtu sem opazil nenavadno težavo, o kateri pa nisem opazil sorodne teme na forumu.
Namreč vozim 159 SW 1.9 jtd-m 150km.
Pred kakih pol leta sem opazil da mi avto na avtocesti pri polem plinu pospešil normalno po 2-3 sekundah pa pritisk turbine pade na polovico in potem po dveh sekundah spet naraste skoraj na max. To se opazi tudi v praksi kjer avto občutno pojene in potem spet potegne, včasih se to zgodi tudi 2x, potem pa tako ne vozim več na polno. To se dogaja ves čas, ne samo vsake toliko.
Manj opazno oz. skoraj neopazno pa je zjutraj ko je ozračje bolj hladno.

Avto je sicer bil že na testerju in ni pokazalo nič, rekli so mi pa da bi lahko bil EGR, ampak sem ga razstavil in spucal pa je vseeno enako?!
Lepo bi prosil če mi lahko kdo svetuje kaj bi lahko bilo.

Pred približno pol leta sem tudi opazil da mi hladen avto med segrevanjem (vse dokler ne pride na delovno temperaturo) rahlo trese v prostem teku.Če dodam malo gasa, da dvignem obrate na 1000 pa spet nič ne trese?!
Ko pa je enkrat segret ne duha ne sluha o tresenju... P.S: šobe so merili in tudi ni nič pokazalo :S ?!

Že vnaprej hvala za vse odgovore!!

LP, Gregor
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Po mojih opažanjih ima veliko 159 ta problem... samo v večini sploh ni opazen, dokler ne čipaš, ali pa dokler zadeva ne postane zelo kritična, kot recimo pri tebi.

Po mojih izkušnjah je težava v krmiljenju turbine. Torej vakumski sistem ki krmili odpiranje lopatic turbine (vakumski ventil, vakumske cevke ali vakumski aktuator), ali pa je problem v samih lopaticah na turbini...
Na žalost ti za take simptome v računalniku ne bo pokazalo nobene napake, razen če bi bila zadeva tako kritična da bi prihajalo do "overboosta", ko pritisk naraste nad 1,8 bara in računalnik javi napako.

Kako se lotit reševanja tega problema težko rečem ker moraš najprej pogruntat kje leži problem. Začni pri najcenejši stvari, to so gumijaste vakumske cevke. Preglej da niso slučajno kje preperene, oziroma da bi kje puščal vakum...
Druga stvar je električni vakumski ventil, tukaj nimaš naredit kaj drugega kot da ga zamenjaš.
Tretja stvar pa je aktuator na turbini in lopatice na turbini. To sicer lahko pregledaš "na roko" da vidiš če se zadeve lepo premikajo brez prevelikega upora. Za kaj več pa bo treba turbino dol in pregledat... druge ni.

Avtu zmanjka moči zato ker pritisk pade, količina zraka ki jo vsrka cilinder se zmanjša in potem elektronika zabremza vbrizg, da avto nebi kadil... Zato tudi kadar je mrzlo in je zrak gostejši, se ta efekt ne pozna toliko...
seboss85
Alfa Member
Alfa Member

imam popolnoma enak problem in je zelo moteč.. tudi jaz sem očistil EGR.. in je bilo moogče malo boljše.. kak dan ali 2.. no nato so mi na servisu zagotovili da je za to kriv sesalni kolektor ki je bil zanič.. no tudi po menjavi tega ni nič boljše..
če boš zadevo kako uredil.. povej kako si jo da še jaz porihtam :)
razmišljal sem tudi na merilec pretoka zraka.. mogoče bi lahko bilo to??
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Problem je v kontroli pritiska turbine... tako da lahko menjaš vse ostalo, pa ne bo nič pomagalo...

Lepo pojdi po seznamu, ki sem ga napisal.

Lahko se za začetek tudi oglasiš pri meni, pa ti priklopim na računalnik, da boš točno videl kakšni so podatki s senzorjev med vožnjo...
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Samo ob predpostavki, da Tribesa ne odpelješ v graben :lol:
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mnja :doubt:

I'm getting too old for that s****...
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Kdo pa ne :mrgreen:
Dery
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

TribesMan napisal/-a:Problem je v kontroli pritiska turbine... tako da lahko menjaš vse ostalo, pa ne bo nič pomagalo...

Lepo pojdi po seznamu, ki sem ga napisal.

Lahko se za začetek tudi oglasiš pri meni, pa ti priklopim na računalnik, da boš točno videl kakšni so podatki s senzorjev med vožnjo...

Kje pa je ta lokacija kjer bi lahko zadevo skupaj pogledala? :)

Ker avto je dokaj ˝nov˝ 75000km in mi je hecno da bi bilo kaj glede turbine.
Ga pazim, ne tiščim hladnega, toplega po preganjanju pa nikoli takoj ne ugašam... Je pa hecno, da se to dogaja že cca 10000km, ampak se stanje nič ne izboljšuje niti ne poslabšuje??? Avto je drugače, kar se delovanja tiče brezhiben.

Lp, Gregor
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Med tednom v Ljubljani (8-15h), med tednom popoldan ali med vikendi pa na dolenjskem (40km iz ljubljane)...
Odgovori
  • Informacija