Pridobitev certifikata za oldtimer-ja

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Malo sem zmeden glede tega certifikata, ker krožijo okoli različne verzije.

No do sedaj sem ugotovil tole :)

Avto mora biti star 25+ let, ampak tudi tu se govori, da že velja 30?
Obstaja tudi vmesna stopnja 20+?
Obstajajo začasni in trajni certifikati?
Postati moraš član kluba, kjer se spet govori,da moraš nekje biti celo leto prej?
Ko zaprosiš za papirje je sedaj treba plačati 300e?

No skratka, če je to kdo počel nedavno, bi bil hvaležen za vse informacije. So mi nekateri rekli,da se vse da zrihtat tudi čez noč.

p.s Vem, da me boste preusmerili na drug forum :)
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Najprej tole.

Do 31.12.2012 lahko dobi certifikat vozilo staro 25 let, od 1.1.2013 pa vozilo staro 30 let (že sedaj je možno dobiti certikat za mlajše vozilo, najbrž bo tako tudi potem, vendar AR v nobeni varianti ne bo spadala v to kategorijo).

Moraš biti član kluba (vsaj za pridobitev), certifikati so načeloma začasni, zopet za posebne kose se dobi stalne (raje jih dajejo za vozila stara dobrih trideset let).

Koliko je potrebno plačat preveri v SVAMZ ali SVZ (prva zveza je bolj šalabajzerska, druga pa resna).

20 let poznajo nemci z joungtimerjem, pri nas boš 20+ spravil skozi kakšno Lancio Delto Evo 2/3, od Alf bi šla mogoče skozi 164 Q4,....

Toliko da dobiš malo sliko na to temo.

Aja, zaradi zavarovanja se najdejo agenti, ki ti dajo 90% popusta brez certifikata, moraš pa imeti pri njih zavarovan prvi avto.
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Alfa je letnik 86, torej 25+ :) Sem pregledal malo na svazmu, niti ni tako težko,hehe.
Bolj me zanima, kako stvar spraviš hitreje skozi mline.
rogi
Alfa Freak
Alfa Freak

Roberth: Meni so na svamzu rekli da je do 31.12.2013 še 25 let. Tud na njihovi strani imajo tako napisano.

http://www.svamz.com/pogosta-vpra%C5%A1anja
Slika
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

A imam prav, da obstaja razlika med certifikatom in homologaciji,da je avto starodobnik? S prvim imaš popust pri zavarovalnicah, z drugim tudi pri cestnini?
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No izvedel nekaj podrobnosti. Če imaš homologacijo imaš to vpisano v prometno in imaš popust pri obeh stvareh. Problem je, da bodo homologirani avti dobili svoje tablice, mogoče tudi omejitev kilometrov,naloge in tako naprej. Če je avto uvožen in starejši kot 25 let, avtomatsko dobi vpis v prometno. In tega se ne bo dalo brisat. Kdor je to urejal pri nas, bo stvar lahko popravil.
Druga stvar pa je certifikat, ki pa omogoča popust samo pri zavarovanju. Cestnino plačaš normalno in nimaš nobenega sranja z bodočimi omejitvami.
*S@ndi*
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Sežana

Za pridobitev oz. veljavnost certifikata moraš bit član:
-zveze
ali
-kluba, ki je včlanjen v zvezo
ali
-celo obojega?

Citirano iz SVAMZ
Vsakoletna članarina (sodelovanje po pogodbi): 38,50 EUR
Vsakoletna članarina za člane klubov včlanjenih v SVAMZ (vsa vozila): 28,50 EUR
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Po moje obojega, vendar osebno bom verjetno izbral drugo zvezo-svs. Se pa govori,da zavarovalnice nočejo dati več popusta s samo certifikatom, ampak sedaj zahtevajo tudi homologacijo?
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
*S@ndi*
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Sežana

Pomoje, če maš še en avto pri isti zavarovalnici ni problem.

Sej tudi pri SVAMZ-u piše tako:
Zavarovalnice Vam ob predložitvi certifikata za starodobno vozilo in clanske izkaznice za tekoce leto ponudijo gotovinski popust v višini do 90%.

Izkoristite ugodnosti in popuste pri zavarovanju vašega vozila ali drugega premoženja ter se oglasite v pisarni SVAMZ ali pokličite na 041/989191!

Pomagali Vam bomo najti ugodno in kvalitetno zavarovanje! Ob sklenitvi zavarovanja v pisarni SVAMZ prejmete tudi priložnostno DARILO!

Zavarovanje lahko sklenete tudi tako, da nam pošljete staro zavarovalno polico po pošti. Novo vam pošljemo nazaj ali vam jo celo pripeljemo!
Tudi sam nevem še katero zvezo bi izbral, glede na očitke na Zvezo SVAMZ.
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sem poslal mail, mojemu agentu, ampak sedaj lenari nekje na kubi. Ko izvem kaj več poročam. No baje pridejo za avte z homologacijo starodobnika, oz vsak avto ki je uvožen in starejši kot 30 let, ki avtomatsko dobi vpis starodobnika plave oz zlate tablice. Za 1x naj omejitev in nalogov naj ne bi bilo. Pa kje mi živimo, da mi bodo še rekli kdaj se lahko vozim. Še koreja nima tako. Drek v celofan je zavita, ta naša svoboda. Do sedaj je bilo najboljše narediti certifikat starodobnika in si imel 90 posto popusta pri zavarovanju. Če si naredil še homologacijo pa še 80 pri cestnini. Sam sem imel namen narediti samo certifikat, cestnino bi plačal polno in imel normalne tablice. Če sedaj res zavarovalnice zahtevajo oboje, bo avto registriran kar normalno. Aja včasih si naredil homologacijo na lpp, sedaj rabiš še mnenje svs ali svamza. Seveda so pristavili svoj lonček. Ni mi pa jasno zakaj se je sploh delalo certifikate, če je bila homologacija cenejša in avtomatsko si dobil popust pri obeh stvareh. No mogoče se motim,ker po forumih kroži veliko različnih razlag, še na zvezah ne povejo zmeraj isto.

p.s. svamz so res šalabajzarji, če so šele letos od maja obvezni ogledi dejanskega avta, s strani komisarja. Prej si samo slike poslal. Svz pa nima drage cene a-1 je 60e, b-2 40e.......
Uporabniški avatar
HyperJack
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo 147
Kraj: Tam kjer so medvedi
Kontakt:

THOR napisal/-a:Sem poslal mail, mojemu agentu, ampak sedaj lenari nekje na kubi. Ko izvem kaj več poročam. No baje pridejo za avte z homologacijo starodobnika, oz vsak avto ki je uvožen in starejši kot 30 let, ki avtomatsko dobi vpis starodobnika plave oz zlate tablice. Za 1x naj omejitev in nalogov naj ne bi bilo. Pa kje mi živimo, da mi bodo še rekli kdaj se lahko vozim. Še koreja nima tako. Drek v celofan je zavita, ta naša svoboda. Do sedaj je bilo najboljše narediti certifikat starodobnika in si imel 90 posto popusta pri zavarovanju. Če si naredil še homologacijo pa še 80 pri cestnini. Sam sem imel namen narediti samo certifikat, cestnino bi plačal polno in imel normalne tablice. Če sedaj res zavarovalnice zahtevajo oboje, bo avto registriran kar normalno. Aja včasih si naredil homologacijo na lpp, sedaj rabiš še mnenje svs ali svamza. Seveda so pristavili svoj lonček. Ni mi pa jasno zakaj se je sploh delalo certifikate, če je bila homologacija cenejša in avtomatsko si dobil popust pri obeh stvareh. No mogoče se motim,ker po forumih kroži veliko različnih razlag, še na zvezah ne povejo zmeraj isto.

p.s. svamz so res šalabajzarji, če so šele letos od maja obvezni ogledi dejanskega avta, s strani komisarja. Prej si samo slike poslal. Svz pa nima drage cene a-1 je 60e, b-2 40e.......
Javi če še kaj pametnega zveš, jaz se tud že 2leti spravljam uredit to zadevo z starodobnikom, pa nikol ni prave volje :P
Manj komentarjev kot dobiš pod svoj avto, lepši je.... saj ni stvari ki bi ti jo lahko skritizirali..word!
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tilia zahteva certifikat in članstvo pač v enem društvu.
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No na hitro bom opisal postopek pridobitve certifikata pri Svs zvezi.

-včlaniš še v eno od društev, ki je član zveze svs. (Posameznik ne more biti direktno član zveze.) Tukaj predlagam amtk ljubljana, ker je ta klub včlanjen v amzs oz je kar del njega in za 40e letne članarine dobiš vse ugodnosti amzs-ja(vleke...popust pri tehničnem)+ugodnosti amtk+ včlanjen je v svs. To pa je tudi pogoj za pridobitev certifikata-izkaznica svs. Prav tako zavarovalnice zahtevajo članstvo v enem klubu+ seveda certifikat. No v amtk se včlaniš kar preko e-obrazca.

-pokličeš pristojnega gospoda v amtk za področje starodobnikov in dogovorita se za nadalnji potek.

-ko se vse sprocesira dobiš kartico-certifikat in tako si deležen popusta 90% pri zavarovanju. Vendar moraš imeti v lasti tudi eno novodobno vozilo.

-kdor želi dobiti popust tudi za cestnino (80%) mora opraviti še homologacijo starodobnega vozila-vpis v prometnega,da je vozilo starodobnik. Izvaja se na lpp in tudi v amzs-jih, kjer dobiš tudi popust,ker si pač član amtk-ja. Vendar tukaj pozor: govori se,da bodo homologirani avti dobili modre ali zlate tablice (močno bomo izstopali). Za tablice je že kar potrjeno,da bo verjetno tako, se pa govori tudi o omejitvi kilometrov, potnih nalogih..... Na podlagi tega sem se sam odločil,da bom raje plačal polno cestnino in bom izkoristil samo popust pri zavarovanju.

p.s. Avti, ki so uvoženi iz tujine in so starejši kot 30let, dobijo avtomatsko vpis v prometnega,da je vozilo starodobnik.Drugače se avta ne da uvoziti.
Torej za uvožen avto iz italije dobite oba popusta + lepe barvne tablice :)
So pa avti iz tujine tudi oproščeni plačilo dvm-ja, ko so starejši od 30 let.

p.s.s. Meja za starodobnika( certifikat in homologacija) se z koncem leta 2013 poveča na 30+ let. Sedaj še velja 25+, kao mladi oldtimerji.

No tole je bilo na kratko o samem pridobivanju certifikata pri svs, za svamz pa je postopek dokaj podoben. Aja pri svs dobite po preteku 5 let, stalni certifikat avtomatsko, pri svamz-u ga plačate še 1x.
Uporabniški avatar
Xeon
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo 155 1.8 TS; Toyota Auris TS
Kraj: Ljubljana

Tudi jaz sem bil prepričan, da še vedno velja 25 let, tako, da me je vse skupaj malce pobilo (no ja, kaj hočemo). Nisem pač vestno sledil vsem spremembam zakona in si s tem porušil moje odštevanje (T-7 let bi imel še po "starem"). No, kakorkoli že, upam, da dočakam to dobo, tačas pa jo ohranjam kakršna je, prodajam pa ne, ker kar slutim, kaj bi se lahko zgodilo.
Uporabniški avatar
godlike
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: okolica MB

Huh, pa sem skoraj obdržal Renault štirko mojo, ker sem mel idejo da bi bila kmalo odltajmer.

Direkt bi ji leto zmanjkalo pol pa se meja zveča.
Renault 4 GTL 1992
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2012
Ford Focus ST-Line karavan 1.5 (182) 2019
Odgovori
  • Informacija