Čuden zvok ob spuščanju plina - AR 156, 1.9 JTDm

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

davidof
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Mozirje

Pozdrav vsem na forumu. Sem nov član in dobra 2 meseca srečen lastnik alfe 156 1.9 jtd mjet 110kw, 2005, imam pa eno vprašanje ki me bega. Do sedaj na forumu tega še nisem zasledil in sicer. Ko je avto hladen in ga vozim pri nizkih obratih do cca 2000-2250 se mi ob hitrem spuščanju plina pri prestavljanju v višjo prestavo pojavi čuden zvok, ki bi ga najlažje opisal kot nekakšen frrr oz kot bi neko vetrnico pod tlakom sukal nazaj. Zvok ni piskajoč, turbina se drugače malenkost čuje oz piska, vendar to je že nekako normalno pri turbodizlih, zračnosti v turbini po hitrem pregledu ni, visokotlačne cevi so nove ker so stare spustile dušo, tako da to je izključeno, napak ne javlja in tudi vleče čisto normalno. Zvok se pojavlja tudi, ko na mestu v leru dam plin in ga hitro spustim, vendar se ne pojavi vsakič in tudi pri prestavljanju ni nujno da bo vsakič zafrčal. občutek imam da se to čuje nekje na voznikovi strani. Ko se avto ogreje ta zvok ni tako očiten, oziroma mu ne posvečam toliko pozornosti :D Se komu kaj dozdeva kaj bi lahko bilo? ali je to pač normalno in jaz paničarim?

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Tudi meni se sliši nekaj podobnega, že vsaj eno leto, sam sumim na kakšne čričke, ko se mašina bolj trese kot takrat ko je segreta.
Ko je segreta in dodajam glas na mestu, ta zvok postane res neizrazit, ampak sliši pa se, ampak jaz bi rekel da na sovoznikovi strani.

Ob radiju in hitrejši vožnji običajno tega sploh ne opazim, pa ker se ne stopnjuje se tudi ne sekiram.

Se ti da posneti zvok? Pa če boš odkril vzrok, da bom tudi jaz vedel kaj je problem.

:?
Uporabniški avatar
alesdrolec
Alfist
Alfist
Kraj: Kamnik

prveri jermenico altenatorja
če se na mestu sliši ta zvok da zatrese motor ko dodaš in spustiš plin se pravi ko je sprememba obratov večja in ne morejo pasti ker riba ležaj v jermenici to "trokira" motor in se sliši da potrese... če se zgodi najslabše ti lahko sname jermen kateri ti zlomi plastiko zobatega jermena in ti mikrojermen pride pod zobatega zaradi česar lahko sledi - zariban motor
možno je tudi da jermen samo vrže dol brez da bi bilo kaj škode, pri meni pa je bilo celo tako da je jermenico vrglo vn jermen pa je ostal na nekem bolcnu ki je ostal od jermenice na altenatorju vendar je jermen začelo žgati in ni bilo sigurno

če imaš še kakšno vprašanje povej drugače pa najboljše da posnameš in uploadaš posnetek sem
Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Jermenico altenatorja sem jaz sicer menjal, je pa bil zvok tak preskakujoč, skoraj klenkajoč.

Bom tudi jaz posnel, pa nej avtor teme primerja, če imava morda isti problem. :)
davidof
Alfa Junior
Alfa Junior

V petek gre avto na redni servis in bova z mehanikom poskušala poštudirat kaj bi blo narobe, drugače bom pa posnel jutri in naložil sem gor, danes se nimam volje ubadat z zasneženim avtom :wink:
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

pri zabasanem izpuhu se pojavlja tak zvok turbine, ker jo ustavlja )(ze par avtomobilov imelo isto sranje)

no ce je to ta zvok :)
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj

Ne bi rad odpiral nove teme, ko je že govora o zvoku motorja, bom še jaz pristavil svojega:

Posnetek sem sicer našen na youtube-u in ni moj, vendar zvok je pa identičen:
http://www.youtube.com/watch?v=Gy-bcGesk3w

Kaj bi to lahko bilo? Sicer ta uporabnik na youtube je napisal da mu je nehalo samo od sebe, ko so mu vse razdrli in nazaj sestavili...
Imam pa občutek, da je zvok vse glasnejši pri meni...bom poskusil posneti in tudi svoj posnetek dat gor...
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
davidof
Alfa Junior
Alfa Junior

http://www.youtube.com/watch?v=vUmwhK-P ... e=youtu.be
Evo takole to frči ;) danes se mi zdi bolj izrazito.
Uporabniški avatar
alesdrolec
Alfist
Alfist
Kraj: Kamnik

pri meni je bil zvok drugačen....tole mi bolj deluje kot kaka cev okoli turbine ali kaj podobnega... ne bom nič rekel ker ne vem :D ampak mislim da ni problem jermenica... v glavnem čimprej do mehankarja vsaj pregledat da veš kaj je
Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Men je pa v ušes padl "ka pa je spet?" :mrgreen:
kvasko
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Domžale

Mislm da zna met tribesman odgovor na tole :D
PAJCI1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Slovenska Bistrica

En napenjalec al pa alternator! Vzemi mikro jermen dol pa vžgi motor, če bo še zvok prisoten! Potem še pa samo pri zobatem jermenu!

Moj odgovor je bil na prvi posnetek!

Pri drugem pa je turbina! Men to dela že skoz odkar sem odstrano zadnji izpušni lonec!
Zadnjič spremenil PAJCI1, dne Pe Dec 07, 2012 12:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Pomojem se turbina oglaša ko se ustavlja. Ni nujno da je kaj slabega...
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

davidof napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=vUmwhK-P ... e=youtu.be
Evo takole to frči ;) danes se mi zdi bolj izrazito.
Pri meni popolnoma identičen zvok..

Hm, tribesman, turbina praviš... :|
davidof
Alfa Junior
Alfa Junior

Včeraj je mehanik poslušal zvok in rekel da je to normalno, da se pač turbina ustavi, ker po domače povedano pritisk iz visokotlačnih cevi udari nazaj. se pa danes posveča frčafeli, tako da kaj več povem zvečer. Verjetno res ni nič groznega :)
Odgovori
  • Informacija