GT - Trzanje pri speljevanju

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Alfista93
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa Romeo GT 1.9 JTDm

Zdravo. Sem lastnik GTjke 1.9 Jtdm, letnik 2007 in imam sledeč problem.

Ob speljevanju avto cuka oz. trza, nato se pelje normalno. Občutek je podoben, kot če bi pri speljevanju dodal premalo plina. Težava se pojavlja samo pri prvi prestavi. Speljati sem poskusil hitro in počasi. Hkrati se pojavlja določen in ne preveč intenziven zvok (kot, da bi s kovinsko ščetko drgnil po kovinski površini, žvenkljanje), kadar je avto v prostem teku. Če pritisnem na sklopko, zvok utihne.

Obrati so stabilni in v normalnem razponu, prav tako mi avto ne javlja nobene napake. Vse opozorilne luči so izklopljene. Občutek trdote sklopke je enak kot prej. Na forumu sem skušal poiskat kakšno podobno temo, pa je nisem našel. Ali se mogoče problem nanaša na merilec pretoka zraka? Moje tehnično znanje je slabo, zato se vnaprej opravičujem za neumna vprašanja.

Lep pozdrav, Alfista93
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Na pamet težko rečt, samo mogoče injektorji? Bi bilo treba pogledat korekcije injektorjev med vožnjo, če se pojavlja kaj čudnega...

Merilec bi rekel da ni problem, to bi se poznalo povsod drugje pomojem...
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Mogoče vztrajnik že slab, če trese pri speljevanju, pa kovinski zvok, ki izgine ob pritisku na sklopko?
Če je ravno, ni zabavno.
Lucky_Boy
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor

potisni ležaj na sklopki bi jas rekel. ce se zvok spreminja ob stiskanju sklopke v prostem teku.
Fiat bravo 2.0 20V Turbo
Alfa 156 2,4 JTDm
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če je vztrajnik, se preveri tako, da pustiš motor v prostem teku, prestaviš v nevtralno in spustiš pedal sklopke. Potem pa ugasneš motor in poslušaš.

Če zaslišiš šklopotanje ko se motor zaustavlja, potem ima vztrajnik zračnost in je zdrav za menjavo...
Alfista93
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa Romeo GT 1.9 JTDm

Hvala za odgovore. Pojavili so se dodatni simptomi, tekom dneva je bilo vedno težje prestavljati. Zvečer pa je menjalnik odpovedal. Ko avto ni prižgan, se lahko menjuje normalno, pri prižganem pa je nemogoče prestaviti, razen s silo... Tako, da je trenutno nevozen, servis pa ga čaka komaj v ponedeljek.
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

vztrajnik...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če ne moreš prestavljat je verjetno krivo to da sklopka ne razdvoji tako kot bi bilo treba...

V vsakem primeru te čaka razdiranje, menjalnik dol, pa pogledat tako sklopko kot vztrajnik.
boom357
Alfa Junior
Alfa Junior

Menjava sklopke, vztrajnika in potisnega ležaja ter cilindra na menjalniku... Priporoča se pa menjava olja za sklopko.
To je moj nasvet da mašpol neki cajta mir,...
Odgovori
  • Informacija