Po kar nekaj letih sem se odlocil oziroma je bila tudi potreba po vecjem avtu, da bi spet imel nekaj podobnega bivši 156 V6. Pri zimskem iskanju kakšnega mocnejšega bencinskega primerka sem imel kar težave, ker so takšni avtomobili redkost.
Pri alfi razen JTS motorja nic kaj posebnega, pri Fiatu tudi ne, tako da sem gledal že BMW E90 325xi. Preizkusil sem limuzinsko razlicico, ceprav sem iskal karavana, ki pa ga ni. Nekaj sem našel v Nemciji vendar me je pa odvrnila cena avta in strošek uvoza, nekje 15K € za avto letnik 2006.
Ker meni osebno najbolj odgovarja atmosferski bencinar z delovanjem v širokem razponi vrtljajev, sem se sprijaznil in zacel iskati turbo bencinarje. Raznih octavia RS, ali audi A4 2.0 TFSI in podobnih spet ni bilo na voljo veliko. tako da sem se na koncu že skoraj vdal in zacel iskati dizle, teh pa je na internetu cela poplava. S službenim passatom 2.0 tdi sem se že kar nekaj prevozil in mi osebno ni ta motor nic posebnega, samo obicajen vlecni konj in nobenega športnega pridiha.
No na koncu grem preizkusit, ker sem si rekel ce bo dizel mora biti vsaj nad 170km alfo 159 2.0jtdm. Se peljem avto se pelje ok, prostora dovolj, le od motorja sem pricakoval nekaj vec. Ne najbolj navdušen preizkusim E90 320D, avto po obcutku bolj poskocen od alfe, pa vendar v notranjosti precej manj prostora in bolj utesnjen. Audi A4 2.0 170Km, zgodba podobna z vec prostora v notranjosti napram BMW-ju in precej vecjo ceno.
Ves obupan in nezadovoljen preizkusim še alfo 159 tbi, edina ki se prodajala. Se usedem in odpeljem prvi obcutek ok avto se pelje v redu, prostora dovolj, pridem do ravne ceste in pospešim. Na obrazu se mi izriše
Avto v osnovi ok, kljub zatrjevanju, kar je klasika prodajalcev da avto ni bil barvan, je ta bil vendar nic kaj konkretnega. Motor v osnovi ok, razen potrošnega materiala in ker druge izbire ni bilo, sem se odlocil za nakup:

LP