kako vam potegne 156-ka 1,9 jtd

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Uporabniški avatar
alfasebastjan
Alfa Member
Alfa Member

Vprašanje predvsem za lastnike 156-ke z 1,9 jtd motorjem. Sam imam motor s 110 KM, vendar verjetno ni kake bistvene razlike tudi pri 105 ali 115 KM. Zanima me pri katerih obratih motor najbolje vleče in do katere hitrosti
gre pri določeni prestavi. Meni osebno se zdi da motor vleče dobro med 2 in 3 tisoč obrati. Nad 3 tisoč obrati se veselje konča. Sprašujem pa zato ker sem prej imel 19-ko 16V kjer se je nad 4 tisoč obrati veselje šele začelo, končalo pa pri 7. Vem diesel-bencinar ni primerjave, sam vseeno. A imajo 156-tke s tem motorjem tako kratka prestavna razmerja. 1 in 2 prestava sta full kratki :?
A je mogoče kdo čipal 1,9 motor? Kakšna je kaj razlika? Se splača?
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GT
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

Čipat diesel se itak kar se tiče pospeškov se splača...to pa ti ne bo podaljšal prestav tko da žal bo treba hitr šaltat...
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor
Kontakt:

-če je vprašanje predvsem za lastnike 156,potem pa nič :wink:
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

S svojo 115hp varianto sem zelo zadovoljen, nudi ogromno, še posebej glede na porabo 6.5l/100km in distinctive opremo. Čip pa absolutno pride, ko bo le kaj odvečnih tolarjev ozr evrov. Z naduvanci na semaforjih v malih škatlah tako ali tako pometeš, če se ti le da z njimi ubadat.

Prestavno razmerje je dokaj kratko, kar je navada pri vseh dieslih, mene osebno ne moti. Končno hitrost (190km/h) dosežeš praktično že skoraj v 4. prestavi, oziroma cca 170, za ostalo poskrbi peta.
Sam se zadnje čase zaradi evropske cene goriva na avtocesti najraje vozim cca 110-120 v peti prestavi, poraba cca 4,5.
Motor se za diesla rad vrti, mu pa sicer na obratih (nad 3.500) postopoma zmanjka sape, zato ga bom med drugim tudi čipal.

Pozitivna plat 156 so tudi močne zadnje meglenke, če si kdo s prekratke razdalje želi ogledati tvoj zadek (mene osebno to zelo nervira, še posebej v mestni gneči), jih enostavno vklopiš in, če ima človek za tabo vsak kanček inteligence, se bo oddaljil.

Tek motorja je relativno miren, še posebej v primerjavi z nemškimi TDI-ji, da zvoka ne omenjam.

Moje mnenje glede čipanja je tako:
Če že razmišljaš o tem, potem boš sigurno zadovoljen, cca 30% prirastek moči ni kar tako. Če pa ti misel ne pade na čipanje, potem ga po vsej verjetnosti niti ne rabiš.

GO 4 IT!
Kar se mene tiče: konj in newtonmetrov ni nikoli zadosti. :ukliam:
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
alfasebastjan
Alfa Member
Alfa Member

alfafil napisal/-a:-če je vprašanje predvsem za lastnike 156,potem pa nič :wink:
saj vprašanje je ''predvsem'' in ne ''izključno'' za lastnike 156, tko da zgleda da lahk poveš :lol:
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

zdej tko, jaz mam alfo 156 jtd 105 konjev, oče ma stilota jtd 115 konjev in moram povedat da stilo pelje dost boljše. tistih 10 konjev se kar pozna, teža avtov pa je tam tam.

Zdaj če ti ne dela dobro nad 3000 obrati je lahko kriv egr ventil. Jaz sem ga blokiral, ker mi je avto od 2700 obratov naprej čudno delal, ni dobro vlekel. Zdaj teče dosti lepše in tud bolj gre.

lp
rock n' roll
Uporabniški avatar
alfasebastjan
Alfa Member
Alfa Member

mkavci9 napisal/-a:zdej tko, jaz mam alfo 156 jtd 105 konjev, oče ma stilota jtd 115 konjev in moram povedat da stilo pelje dost boljše. tistih 10 konjev se kar pozna, teža avtov pa je tam tam.

Zdaj če ti ne dela dobro nad 3000 obrati je lahko kriv egr ventil. Jaz sem ga blokiral, ker mi je avto od 2700 obratov naprej čudno delal, ni dobro vlekel. Zdaj teče dosti lepše in tud bolj gre.

lp
Kaj je to za en ventil in čemu služi? A je menjava draga? Kako ga pa lahko blokiraš?
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

ta ventil je namenjen ekologiji. pod določenimi obrati izpušne pline vrne spet v motor. Samo ti plini so sajasti in vroči, tako da pomoje to ni najboljše za motor. če ga blokiraš pač vleče samo čist zrak v motor.

Pri moji se nahaja na sprednji strani motorja, na izpušnem kolektorju, pri novih motorjih 115 konjev pa se mi zdi da je zadaj desno.

Tukaj so navodila kako ga očistiš, če pa ga hoćeš blokirat enostavno odviješ dva vijaka in vmes daš pleh ali kaj takega in s tem preprečiš pretok.
tak ventil mam jaz na 156 l.99 jtd
<http://www.fiatboo.co.uk/photogal/guide ... output.pdf >
rock n' roll
andrejk
Alfist
Alfist

Imam jtd s 116 km. Motor vleče močno do 4000 obratov, tam ima največjo moč, nato pa upada in do 5000 ni več kaj dosti veselja. Da ti moč upada že pri 3000 se mi zdi malo čudno, lahko da je kaj narobe z EGR ventilom ali čem drugim. Kolikšno imaš končno hitrost po števcu? Moralo bi iti gladko čez 180kmh.

LP.
Uporabniški avatar
alfasebastjan
Alfa Member
Alfa Member

Končno hitrost niti nisem sprobaval. Verjetno pa je res mogoče da bi bil kriv ta EGR ventil. Bom dal preverit, škodit nima kaj. A se drgač sploh vrti ta motor do 5000 obratov?
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GT
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

Mislm da ma pr 4800 blokado?
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

alfasebastjan napisal/-a:
alfafil napisal/-a:-če je vprašanje predvsem za lastnike 156,potem pa nič :wink:
saj vprašanje je ''predvsem'' in ne ''izključno'' za lastnike 156, tko da zgleda da lahk poveš :lol:
-no,pol pa takole:pri moji 147 116KM motor vleče konstantno do 4000 in malo več,končna po števcu 200,210 z zaletom
-koliko gre v kateri prestavi nisem testiral,vem pa da v 5. pri 3000 obratov števec kaže cca 142km/h,povp.poraba pa malo nad 6 (testiral na relaciji Logatec-MB)
-samo za 5. prestavo ti lahko povem,da mi po klancu navzdol kaže pri 215 4500 obratov (na meji rdeče),prilezem pa največ do 219 (v rdečo) :D
-poraba zadnjih 2000km je 6,2 (zmerne vožnje),po mestu ne vozim veliko :doubt:
-ja 1. in 2. sta kratke,o čipu pa še razmišljam :doubt:
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak

Folk,sam ne chipat JTD,bodo šle turbine rakom žvižgat. :x
jery
Alfa Junior
Alfa Junior

Zakaj že???

Utemelji svojo trditev prosim :wink:
LP

Jernej
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak

jery napisal/-a:Zakaj že???

Utemelji svojo trditev prosim :wink:
Ker same lopatice turbine prenesejo do 840 C,s chipanjem pa temparatura preseže 900C
Odgovori
  • Informacija