debimeter ter MAP senzor - razlika?

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0

Kakšna je razlika med tema dvema deloma?
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

MAP senzor (manifold absolute pressure) meri absolutni tlak v sesalni veji. Večinoma daje napetost od 0 do 5V, ki je proporcionalna tlaku. Glede na to, motorna elektronika računa količino bencina, ki jo mora vbrizgati.

Za debimeter nisem slišal. Vsekakor, nekatere motorne elektronike imajo namesto MAP senzorja MAF senzor (manifold air-flow), ki ma enako funkcijo, le da namesto tlaka meri pretok.
Uporabniški avatar
alfatuner
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

debimeter ti meti količino vsesanega zraka ki ustopa v kolektor motorja
TUNIN TILL PERFECTION!
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

a mislite da bi napačen MAP senzor lahko vplival na zmogljivost motorja, torej če imam 1.5 motor, senzor je pa za 1.3 motorje?

Pa če ta azdeva deluje skozi celotno območje vrtljajev ali samo pri prostem teku.

Pri mojem računalniku v avtu so nekaj drkali in namesto originalnega map senzorja imam sedaj prilotanega gor nadomestnega od magneti marellija (prt 03/04). Če priklopim nazaj originalnega je delovanje motorja v vseh pogledih boljše, razen v prostem teku potem crkne.

Pa če ima kdo slučajno 33ko 1.5 i.e., če date čisto malo gasa, kako se obnašajo vrtljaji? Meni takoj skočijo na 2000/min, ni tistega gladkega prehoda, pipneš gas in bum takoj na 2000obr/min.
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

Treba bi bilo zvedeti specifikacije originalnega senzorja. Tale PRT 03/04 ma napajanje 5 V, daje pa izhodno napetost od 0.25 V pri 170 mbar do 4.75 V pri 1050 mbar. Jaz sicer ne vozim Alfo (pač foter), ampak mam podatke o njemu, ker so enako reč vgrajevali v Citroene. A veš katero elektroniko maš v avtu, mogoče mam kakšne podatke ?

Vsekakor, MAP senzor je glavni senzor, po kateremu računalnik računa količino vbrizganega bencina, glede na število vrtljajev. Ostali senzorji (temperatura zraka in hladilne tekočine, potenciometer na loputi za plin ...) so samo korekcija. Končni rezultat potem kontrolira lambda sonda (razen pri polnem plinu in ostrem pospeševanju, ter pri nekaterih motorjih v prostem teku), ampak v določenih mejah.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

bosch mp 3.1
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

Našel sem nekaj podatkov - MP3.1 so ravno tako mele PSA mašine 1.4 določenih letnikov.

Žal so podatki precej skopi. Za MAP senzor piše ravno tako, da ma napajanje 5V, torej je možno, da ma enake karakteristike kot tisti od Magneti Marelli, ampak ni rečeno.

Fajn bi bilo, če bi si lahko nekje sposodil originalni senzor, da vidiš, če je kaj razlike. Možno je tudi, da je kaj drugega narobe, ampak da s tistim tvojim pokvarjenim senzorjem elektronika dela v tistem 'zasilnem načinu', pa da zaradi tega motor deluje bolje.

Žal kaj veliko praktičnih izkušenj s tole tematiko nimam.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

mah saj že iščem nov računalnik.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo še zaključek projekta na alfi 33 1.5 i.e.

Simptomi:
- neodzivnost na dodajanje plina
- nemogoče držanje na 1500rpm/min s pedalom za plin, takoj skoči na 2200rpm/min
- cukanje v nižjih obratih

Rešitev:
zamenjava boschevega elementa - MAP senzorja v računalniku (bosch motronic mp 3.1) z drugim. Avto dela kot puška. Hvala Gregorju za nadomestni del ter pomoč.
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

Torej si dal Bosch-ov MAP senzor in zdaj dela v redu, medtem ko z Magneti Marelli-jevim ni, to je, senzorja mata drugačno karakteristiko ?
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

pomojem nista različna, ker mi je avto dve leti čist ql delal, zadnje pol leta ga je pa nekaj sral. Mislim, da sta po funkciji enaka, oba imata tudi tlak 100 kPa ter 3 kontakte. Sedaj sem pač nalotal gor tisto kar sem lahko dobil in to je boschev element.

A se ti kaj sanja koliko stane tale kos od magneti marellija ali pa od boscha?.
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

Ne vem - vem pa koliko je za mojo Xantio (je spet nekoliko drugačen, se direkt pritrdi na sesalni kolektor) - 25 jurjev !
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Natanko toliko je včeraj hotel en pobec na Igu za računalnik od 33ke. Pred tem mi je še povedal, da je za cel avto dal 40 jurjev.
alex
Alfa Junior
Alfa Junior

Ja, eni so res face ...

Koliko si pa dal za senzor ?
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

turtle (mensezdi da ima tak nick) šenkal senzor s svojega okvarjenega računalnika. Še enkrat hvala!

Pa cinla sva vmes in to tako, da nobeden ni čist vedel, če bo po končanem cinjenju avto še kdaj vžgal, ampak zdej dela. Pri cinjenju sva uporabljala še klešče, zvito knofljo, vžigalnik, kovinsko špico, spajkalnik... Turtle je hotel še neki s kladivom mlatit :oops: Počutila sva se kot prava elektronika. Sam men je deci žganega falilo, ker sem otresal s spajkalnikom po celem PCBju.
Odgovori
  • Informacija