Alfa 145 in precej problemov

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
burecio
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ormož+Maribor

Pozdravljeni alfisti. Sem nov na vašem forumu in ponosen lastnik alfa romeo 145 1.6 TS letnik 98. In ta avto mi je velika uganka. Zato se obračam na vas, če mi bote lahko kako pomagali.
Zanima me precej stvari:

1. Moja alfa je pod 2500 obratov čist adijo. Če mi laufa na v prostem teku (se pravi nekje 900 obratv) in stisnem gas do kraja, avto spusti čuden zvok, včasih celo nekaj pokne v mašini (ko da bi se eksplozija dogajala veni in ne v cilindru) obrati padejo in glih toliko da avto ne crkne. Isto se zgodi tudi med vožnjo. Če pa stisnem na gas nežno, tako da pride počasi do 2500 obratov in ga potempohodim, pa je vredu.

2. Servo spušča včasih čudne zvoke. Vzamimo za primer v rondo. Se pripeljem v rondo in volan obrnem v levo nekaj pokne v volanu. Ne ne vem kako hudo, pokne pa. Isto se zgodi če grem v desno. Olje sem sicer dolil v posodico. Ampak tu se že pojavi tretji problem. V posodico se sploh ne vidi, če je kaj olja not in če ga nalivam ko je avto vgašnjen in servo na miru mi sploh posodica ne požira olja (olje se nabere v tulcu posodice).
Tak da nisem niti 100 posto če je dovolj olja not. Je pa res da malo prej ko sem nalival, je že ven vdarlo črno olje (se pravi staro, ki je že blo noter). Ampak vdarlo ej ven, ko sem volan zamotal skrajno levo ali desno.

4. Variator faze ali nekaj takega me tak al tak j*be. Ker me je zadnjič en vprašal če mam turbo dizla al navadnega dizla. Upam da to ne vpliva na mašino, ker mi ga ni za kupovat.

5. Zeza me tudi daljinsko centralno in alarem. V knjigi od avta piše, da je gumbek za daljinsko na ključu. Jaz pa mam zraven od SICURITA pilota. V knjigi tudi piše, da je zadaj v prtljažniku neka klučavica za izklop alarma in tega tudi nimam. Zdaj pa mi ni jasno al mam daljinsko pa alarem ali ne. Desno od volana se nahaja tudi rdeča dioda, tak da alarem bi mogo bit. Samo kaj ko nič ne funkcionira tudi po menjavi baterije v pilotu ne.

6. Spredaj pri akomulatorju sem našel klučavnico (v taki škatlici), ki tudi ne vem zakaj je. V knjigi ni nikjer opisana. Zraven pa sem dobil tudi en mali kluček ki to klučavnico odklepa. In ko jo naredim na ON in nato sedem v avto in dam kontakt nekaj piska in tuli. Če pa dam na off pa je tišina.

7. In na koncu me še zanima, če ma kdo slučajno doma odveč levi in desni knofek za štelanje ventilacije (toplo-mrzlo in pozicija pihanja).

Jaz se opravičujem za toliko vprašanj in se tudi že vnaprej opravičujem če je kakšno vprašanje že bilo omenjeno pa nisem našel.

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

1. po vsej verjetnosti se je poslovil merilec pretoka zraka (LMM), najlažje preveriš tako, da ti nekdo posodi delujočega, saj na testerju ni nujno, da se napaka pokaže

5.,6. Kar si prebral v navodilih, velja za tovarniški alarm, ti pa imaš očitno naknadno vgrajenega. Tista črna škatlica pri akumulatorju je centrala alarma
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

1. kok so svecke stare? preveri ce so vse pravilno privite (meni se je zgodilo da ni bila dovolj privita majhna svecka)
Mozn je tut da je Lmm-a ti to dela k je avto mrzel ali ogret?
Kaksna je poraba?

2.Ti poka servo al koncniki? Drugace ima pokrovcek servo olja merilno palicico,in tako pogledas ce je dovolj olja. Glede na to da avto ni star 100 let, pomoje ni problem v olju.

3. Variator naj nebi vplival na delovanje masine,morda malenkost pri zmogljivostih - ampak pazi,glede na 1. problem,preveri svecke,ce so ok,ker pri meri je bil isti zvok variatorja,v resnici pa se je izkazalo da se je zrahljala svecka in je mel avto dizel zvok.

5,6,7 bo pa kdo drug :)

Aja pa malo vec povej o avtu,kilometri,lastnik,oprema,slike itd...

LP Miholl
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

1.) bo skorajda MAF - odklopi ga pa posku če je kaj drugače, drugače pa tester

2.)pokanje ja lahko v zglobih oz. končnikih krmilnega mehanizma (lahko tisti, ki je pritrjen na zobato letev ali pa tisti na obesi).
2,5.) če je olje črno je fuč - zamenjat komplet servo olje, če dela mehurčke oz ga meče ve, potem je lahko problem na ceveh, pri katerih vleče zrak in se olje peni - preglej cevi za servo in po potrebi zamenjaj (lahko so samo objemke bolj slabo pritrjene), zadnja je pa lahko problem v tesnilih same črpalke in je potrebna obnove

najprej priporočam menjavo servo olja in podroben pregled napeljave

4.) ni hudega, ampak ga menjaj pri velikem servisu (ali pa samo obnovi) - kdaj je bil delav veliki servis in pri koliko km, pa klok km ma sedaj

5.) 6.) tista škatlica spredaj naj bi bila alarem - treba bi blo pregledat, kaj se sploh dogaja s to zadevo (avtoelektričar)

Če se motim me prosim popravte ...

Aja pa dobrodošel na forumu, pa kakšne slikce so dobrodošle ... :wink:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

5.,6.) Ko vklopis alarm (obrnes kljuc na ON) moras potem avto odklenit z daljincem, ki ga imas poleg kljucev. Tako bos izklopil alarm in ti ne bo piskal, ko bos dal kontakt. Ce ti daljinc ne dela probaj z menjavo baterije.
Slika
Pepsi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

1.glede prvega sma nekje na istem samo da mojga zaduši in potem cukne(brez ognjemeta) in to so svečke, ki baje niso pocen... js jih bom menju na naslednjem servisu, sicer ma pa moj avto 117.500km in prve svečke... pač ga pr nizkih obratih ne smeš stiskat

2.definitivno olje tut men se je to nardil... ze drugic...

4. variator če ne ropota preveč ga niti ne menjat kr se bo itak najbrž v cca. 20-40k km spet zj*bu

5. kar se pa alarma tiče sm js svojga vrgu kr vn ker se je konstantno uklaplu in pržigu trikotnik

in moje vprašanje a ma kdo tesnilo za servo(ko zamotam do konca naredi kot bi iz balona spuščal zrak:)pssssssshhh)
It doesn't matter what you drive, but how you drive it :)
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

To, da ko zamotaš do kraja in spušče, je ventil, ki preprečuje da bi zadevo "preteral". Tu ni kaj pokvarjenega - in to dela čisto vsak avto s servom.
burecio
Alfa Member
Alfa Member

Hvala zaenkrat za odgovore. Seveda, če še kdo kaj ve, je dobrodošlo da pove.

Tisti, ki ste mi rekli naj preverim svečke.. Svečke so skoraj nove. Tak da to ne more bit.

Za avtoalarem se je meni tudi zdelo, da je tam centralo, samo če druga ne naredi kot da neke melodije igra, ko daš kontakt. Ne zaklepa, ne odklepa, ne prižgejo se smerniki, nič... Pa je menjana baterija. Tak da to je najbolje da grem k avtoelektričarju.

Merilne palčke na servo posodici tudi nisem nikjer zasledil.

Se pravi prvo kaj morem menjat je LMM.

Najlepša hvala fantje za odgovore. Slike pa bodo v prihodnosti enkrat, ker trenutno nimam s čim poslikat.
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

LMM najprej stestiraj, ker ni majhen strošek

ga odklopiš in vidiš kako se zadeva obnaša

ali

ti nekdo posodi enakega in sprobaš
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
burecio
Alfa Member
Alfa Member

Aja pa še nekaj sem pozabil. Ko je avto topel je sicer malo bolše, samo ga vseeno ne smem takoj pohodit, tako da je vseeno če je mrzel ali topel.

Pa še eno blesavo vprašanje. Kater je sploh LMM spredaj pa kaj sta ostala dva? Ker jaz mam neke 3 zadeve na dovodu zraka. Sredinska je največja se mi zdi da je bosch.
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

merilna palcka je na zamasku od posode.
ta bosch zadeva je lmm.
izgleda nekako takole Slika

drugace pa predlagam, da avto odpeljes na servis in ti tam preverijo, ce je lmm res fuc (lahko je tudi lambda?)
Slika
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pa ce bos ze kupoval LMM, probaj najdti kaksno alternativo pri Fiatu ali pa Lanci, ker te bo za Alfo prisel zelo zelo drago :?

LP
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

Prvi problem se je pojavljal na sestrini 146-ki, ker je manjkala resonančna škatla pred škatlo z zračnim filtrom (spredaj na vozniški strani pred kolesom v odbijaču) Ko sem jo zmontiral gor je avto nehal cukati in je tudi lepše vlekel.
V posodo za servo dotakaj olje, medtem pa naj nekdo vrti volan levo-desno, pri vžganem avtu. Dotakaj toliko časa da bo nivo na max in ne bo mehurčkov v posodi.
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
burecio
Alfa Member
Alfa Member

Sej sem dotočil olje tak, da sem obračal volan. Tak dolgo sem dotakal, da je začelo že ven metat potem ko sem obračal. V posodivo not pa se ne vidi čisto nič. Se pravi za mrtvost v nizkih turah pa je kriva lambda ali lmm? Druga kaj ne more bit?
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Si preveru nosilce motorja? Da ti nebi mašina mal plesala.
Odgovori
  • Informacija