19 colna kolesa na 147ko

Izgled Alfic, povečanje moči
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Alfe se kupi tudi zato, ker dobro zgledajo, s hudimi feltnami pa zgledajo še hujše

dejte človeku povedat tisto kar sprašuje, ne tisto kar si mislite
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak

Teo napisal/-a:
przlend napisal/-a:
Teo napisal/-a:19" na 147 ni pametna ideja, sploh pri 115 konjih, ker popolnoma ubiješ sposobnosti avtomobila, ki drugače niso slabe.

Bolj pametno je lepe 17" gor dat.
Zakaj,če ostane sam premer gume enak :doubt:

J = PI/32 * (D^4 - d^4) * b * RO

Vstrajnostni moment po domače. Enako kot velja pri lineranem gibanju F=ma, velja tudi pri vrtenju, s tem, da se tukaj učinek potencira in ne raste linearno z večanjem mase lai pospeška. :wink:

V praksi to pomeni, da je razlika med 17 in 19 col mnogo večj akot razlika med 15 in 17 col. :wink:
Še enkrat,premer gume ali obsega ostane enak,recimo 205/40/17 ima identičnega kot 195/55/15,podobno pa je z 17 in 19,le presek platišča se zmanjša z 45 na 30 :wink:
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

JOJ, poglej presek ostane isti, ne pa tudi mas ein vstrajnostni momenti. Tako lahko recimo poskusiš da na eno gred rolo WC papirja in eno utež enakih dimenzij iz svinca in poskusi obe zapored zavrteti z roko pa boš videl razliko.

Spet naprej se z večjo maso koles veča tudi nevzmetena masa avmobila in se spet slabšajo vozne lastnosti.

Zato ima recimo formual 13" kolo, ki skupaj tehta slabe 3 kilograme in ne 20", ki bi tehtala 15 kg. Vse je v masi ne v presekih.

Ampak, tako kot je že prjatu napisal, tuakj gre za lepoto in ne za vozne lastnosti.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
Modena
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Lj

Ja sam razlika v teži med 15 železno feltno in 18 alu feltno ni tolk kot med skret rolco in svinčeno utežjo :)
Pa naumo zdej s formulami primerjal, ker pol kr lepo vsi po alu vinge v trgovino pa na prtlažnik al pa streho montirat, sej izgled itak ni važn #-o

Važne so vozne lastnosti, ki pa so pri 18 ali 19 col z nižjo in širšo gumo sigurno boljše, kot pri 15,16 ali celo 17 col.
Ker je guma nižja se v ovinkih manj zvija in ker je širša se avto bolj drži ceste, je pa res, da je vožnja z niskopresečnimi gumami dosti manj udobna še posebej če ne menjaš tudi amortizerjev in uzmeti.

Tako, da če maš rad hitro vožnjo in dobro lego na cesti go for it, pa še avto bo dost lepši, čeprav je moje mnenje, da so 18 pa znižan avto zadosti za 147.

Lp.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Modena napisal/-a:
Tako, da če maš rad hitro vožnjo in dobro lego na cesti go for it, pa še avto bo dost lepši, čeprav je moje mnenje, da so 18 pa znižan avto zadosti za 147.

Lp.

Glede estetike se ne mislim vključevat, ke renomu je to lepše, spet drugemu pa kaj drugega.

Neresnic, ki sem jih odebeljil v citatu pa vseeno ne mislim pustit nekomentiranih.

Pri voznih lastnosti (omejimo se samo an gumo in platišče) so važne naslednje stvari:

- kvaliteta gume (zato na slovenskih avtoslalomih zmagujejo avtomobili s 15" gumami in ne tisti s 17", seveda, ko veš, da takšna 15" guma po komadu stane skoraj 300€ ti je jasno zakaj)
- masa gume
- masa platišča

- pri kvaliteti gume gre za mnogo faktorjem, med njimi so najpomembnejši: trdnost stranice, trdota zmesi, njeno temperaturno obnašanje, profil, delno presek kolikor to ne kompenzira kvaliteta stranice

- pri masi gume je pomembno, da je ta kar se da majhna pri nespremenjenih lastnostih gume, saj masa gume največ vpliva na vstrajnostni moment vrtečega se platišča in gume. Večja kot je masa na obodo večje sile bo moral premagovati motor, ko bo hotel pospeševati vrtenje (torej slabši bodo pospeški) in večje vstrajnostne sile bodo morale premagovati zavore, ko bodo hotele vrtenje zmanjševati (slabše bo zaviranje). Delno masa gume prispeva tudi k večjim nevzmetenim masam, kar pomeni, da mora amortizer (seveda tudi vzmet) premagovati mnogo večje sile pri gibanju kolega v vertikalni smeri.

- pri masi platišča je vse skupaj še bolj kritično, saj je ta v večini primerov mnogo večja kot je masa gume. Tako se z večanjem oboda eksponentno povečuje masa daleč od vrtišča platišča in s tem seveda tudi vstrajnostni moment. Kar pomeni, da bo spreminjanje vrtenja takšnega kolesa zelo težko spreminjati. Kolo je v tem primeru enako kot vstrajnik, če je lahko ga je mogoč ezelo hitro zavrteti z veliko hitrostjo in tudi zelo hitro ustaviti. Če je težko vedno bolj vstraja v svojem gibanju. Nevzmetene mase se prav tako pri večanju platišč zelo hitro povečujejo, kar pomeni dodatno obremenitev za vzmet in amortizer. V skrajnih primerih se ta obremenitev poveča tako, da amortizer in vzmet ne opravljata več svoje funkcije in začne kolo v vertikalni smeri zabijati amortizer in vzmet v skrajne lege. Torej ko zapelješ v lukno zabije kolo vzmet do konca, da se vsi zavoji vzmeti med seboj dotaknejo in amortizer do konca, k sreči se gibanje konča prej na gumijasti blazini na karoseriji, kamor se zabije ena od rok obes.

V vsakem primeru bi bilo optimalno kupiti res lahko platišča dimenzije 17" . To pa predvsem iz naslednjih razlogov:

- v tej dimenziji se da dokaj poceni dobiti dobre gume, ker je v nižjih dimenzijah dražje
- 17" je zgornja meja na katero je bilo dimenzirano podvozjež
- mase celotnega kolesa so še v sprejemljivih okvirjih

Če pa denar ni problem in so vozne lastnosti edino kar človeka zanima, izgled pa je postranskega pomena. Potem pa ena orto draga in lahka magnezijeva platišča in semi-tekmovalne gume.

Če mi kdo ne verjame mi pa naj pove zakaj dirkalniki nimajo skoraj nikoli večjih platišč od 18". Če bi bilo večje boljše, potem formula ne bi bila na 13".

:wink:
Uporabniški avatar
Modena
Alfa Member
Alfa Member

Teo vse lepo in prav, se čist strinjam s tabo, samo pogovarjamo se o cestnih avtomobilih. Se pravi, gramček gor al pa dol in kar sem napisal nakoncu glede lege je res, če primerjamo gume in platišča za navadne cestne avtomobile, ker najverjetneje nihče nima namena dat na avto, ki ga uporablja vsak dan dirkalnih gum 15" po 300 eu in jih menjat vsake dva meseca.
Sicer nisem strokovnjak za fiziko razne momente in podobno, tako, da hvala za razlago, ampak pomoje so v primerih, ki jih ti naštevaš razlike minimalne in privsakdanji uporabi avtomobila ne pridejo do takega izraza, kot mogoče na dirkališču.
Govorim pa mal tudi iz lastnih izkušenj, tko, da najd nekoga, ki ma 156 1.8 na navadnih 15col gumah pa bomo probal tist s pospeškom,bremzanjem in lego na cesti.
Pa fnt bi rad sam feltne gor zmontiru, da bi mal 8) mi smo mu pa čist zamoril s to fiziko :roll:

PS: ej teo zakaj pa GTA,BRERA,M3,M5,FERRARIJI,PORSHI nimajo pol 13-15 col feltn pa unih gum za 300 eu, ker to bi blo pol cenej k da morš kupvat 285/40-19 :mrgreen:
ginek
Alfist
Alfist

Modena napisal/-a:Teo vse lepo in prav, se čist strinjam s tabo, samo pogovarjamo se o cestnih avtomobilih. Se pravi, gramček gor al pa dol in kar sem napisal nakoncu glede lege je res, če primerjamo gume in platišča za navadne cestne avtomobile, ker najverjetneje nihče nima namena dat na avto, ki ga uporablja vsak dan dirkalnih gum 15" po 300 eu in jih menjat vsake dva meseca.
Sicer nisem strokovnjak za fiziko razne momente in podobno, tako, da hvala za razlago, ampak pomoje so v primerih, ki jih ti naštevaš razlike minimalne in privsakdanji uporabi avtomobila ne pridejo do takega izraza, kot mogoče na dirkališču.
Jaz sem težje platišče (recimo iz 15 na 17 col) občutil na pospeških (pospeševanje/zaviranje) pri 170 KM avtu s 1300kg.
Ne pozna se toliko, če imaš 400KM turbo mašino z obilico navora in pa zmogljive zavore. Niso pa to gramčki, ampak kar konkretno kilogramčki.
Modena napisal/-a: PS: ej teo zakaj pa GTA,BRERA,M3,M5,FERRARIJI,PORSHI nimajo pol 13-15 col feltn pa unih gum za 300 eu, ker to bi blo pol cenej k da morš kupvat 285/40-19 :mrgreen:

Povečini zato da lahko ustrezno velike zavore spodaj spravijo. Serijski Ferrari 15 let nazaj je imel 15 palčna platišča in grem stavit da so zmogljivosti še zdaj na nivoju. Je pa res da so bila še vedno enako široka kot zdaj
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Modena napisal/-a:Teo vse lepo in prav, se čist strinjam s tabo, samo pogovarjamo se o cestnih avtomobilih. Se pravi, gramček gor al pa dol in kar sem napisal nakoncu glede lege je res, če primerjamo gume in platišča za navadne cestne avtomobile, ker najverjetneje nihče nima namena dat na avto, ki ga uporablja vsak dan dirkalnih gum 15" po 300 eu in jih menjat vsake dva meseca.
Govorim pa mal tudi iz lastnih izkušenj, tko, da najd nekoga, ki ma 156 1.8 na navadnih 15col gumah pa bomo probal tist s pospeškom,bremzanjem in lego na cesti.
Pa fnt bi rad sam feltne gor zmontiru, da bi mal 8) mi smo mu pa čist zamoril s to fiziko :roll:

PS: ej teo zakaj pa GTA,BRERA,M3,M5,FERRARIJI,PORSHI nimajo pol 13-15 col feltn pa unih gum za 300 eu, ker to bi blo pol cenej k da morš kupvat 285/40-19 :mrgreen:

saj jaz sme tudi pisal iz svojih izkušenj in sem napisal, da je 17" najbolj pametno. Vse nad tem pa malo manj, če nimaš vsaj več kot 250 konjev pod haubo.
Uporabniški avatar
guma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hm, toliko je govora stalno o tem kako razne 17, 18 in celo 19 col #-o izboljšajo lego na cesti pri hitri vožnji, bla, bla, bla....
Tukaj moram še jaz dodati (na podlagi lastnih izkušenj), da bi to povsem držalo če bi bile naše ceste v boljšem stanju (bolj raven asfalt, manj lukenj, predvsem brez valov). Avto imam znižan (Eibach) in 17 col platišča in se mi je že večkrat zgodilo, ko sem kje tiščal, da mi je pri močnem zaviranju pred ovinkom avto začel grdo odskakovati po grbinah in valovih in je malo manjkalo, da bi šlo vse skupaj v maline. Večina odsekov po Sloveniji (kjer se da kdaj tiščat) je v takem stanju (Podnanos!!!, Kamnik-Tuhinjska dolina, Črni vrh, Gorjanci....). Tako, da jaz ne verjamem več v to teorijo in trdim, da je ekstremno nizka guma in trdo podvozje na naših kolovozih, primerna samo še za gledat.

Moj glas, max. 17 col na 147. :wink:
Slika
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

roadking napisal/-a:homologacija ne vem..ampak lepe in ugodne 19" ke...v A3M u, take kot jih ma bela 166ka gor (za tiste ki ste jo vidli, veste da zgleda huudo), Tomason TN1, če bi znal, bi prilepu slikco, tko pa samo link

http://tomason.de/tn1_galerie.php

Men so res hudo lepe.
Lol ... Domenvam da so te tomason felge precej zasoljene in res si jih privoščijo tisti, ki jim cekin ni neka ovira za dosego želja. No in kot smo opazili je med slikami tudi ena alfica 159, ki ji pomojem kar pristojijo ta platišča, so mi pa v oči skočile nizkocenovne gume Nankang. :D Očitno ni bilo več solate za kako pošteno gumo. Aja pa ne me narobe razumet, tudi sam sem na svojo alfo nataknil dotično gumo, znatno manjših dimenzij in ni slaba je pa še vedno "cenena" guma.

Kar se pa debate okoli felten tiče pa mislim, da ima avtor teme že skorajda vsa dejstva. Večja je dimenzija večji so stroški vzdrževanja tako gum kot tudi mehanskih delov in manjše je udobje. Vse ostalo je stvar okusa in zmožnosti posameznika. Moje osebno mnenje je da je 16 nujno zlo, 17 seksi, 18 in 19 preseravanje, ampak jaz tako ali tako ne kupujem felten.

Kar se pa dodatnih predelav tiče bi pa verjetno ne bilo slabo ako bi se jih izvajal pri tako velikih dimenzijah, vendar močno dvomim da bi to kdo počel.Tukaj namreč govorimo že o resnih posegi v samo zgradbo podvozja in kolesnih sklopov, z namenom večje vzdržljivosti rok, končnikov, itd... saj je avto tovarniško nekako pripravljen do 17 col. Kolkor je meni znano lahko brez dodatnih posegov namestiš 19 platišča v zakup vzemi le pogostejše servisiranje vseh elementov, ki držijo avto nad cesto. No pa obvezno morajo potem pasti nove vzmeti, ker v nasprotnem bo alfa izgledala kot traktor na velikih kolesih... hm terenc.

srečno
Uporabniški avatar
Modena
Alfa Member
Alfa Member

Ja sej tega ne razumem zakaj bi za 18,19 col mogu met 250+KM ( sej ne da bi se jih branu :) )
V glavnem prej sem mel 156 1.8 sport pack,original alu 16 ( 205/55-16 )avto pa je bil spuščen za 3.5 cm.Znižan avto je imel bolšo lego kot z original eibachovimi vzmetmi ampak se je na neravninah dogajalo to kar je napisal guma.
Vzrok za tako obnašanje znižanega avta so amortizerji,ki ob zamenjavi vzmeti z nižjimi ne opravljajo več svoje funkcije 100% saj jih zabije skupaj in se jim hod zmanjša ali celo izniči in pol avto skače.

Sedaj imam prav tako 156 1.8, alu platišča 18 (225/40-18 ) avto je znižan za 6cm in ima komplet KW ( vzmeti+amortizerje )športno podvozje.Obnašanje avtomobila je fenomenalno,v zavoje gre kot po tračnicah,na neravninah ne odskakuje in ne nabija,pri močnem zaviranju-lahko tudi v ovinek je avto povsem vodliv prav tako pri naglem speljevanju ali pospeševanju.Ne boste verjeli samo vožnja je bol udobna,ker ni nabijanja na vsaki neravninci pa na ležečih policajih sem z prejšno tudi prej podrsal saj se je avto bolj guncal.
Kar se pa tiče zmoglivosti : pospeški praktično enaki, pri novi mogoče za par desetink,sekundo boljši saj je imel avto pri naglem speljevanju boljši oprijem.Pri zaviranju nisem opazil bistvenih razlik v dolžini zavorne poti,če zaviram v ovinek pa je avto povsem miren,prejšnji je pri zaviranju z velike hitrosti v Črnuškem krožnem na obvoznici odnašalo rit.Pri končni hitrosti pa je razlika cca 10 kmh po števcu v prid prejšne Alfice vendar je potrebno upoštevat,da so na novejši širše gume in kar obilica dodatne opreme ki poveča težo avta.Kar sem napisal je iz lastnih izkušen saj sem dva meseca imel oba avtomobila in sem vozil malo enega malo drugega,pospeške pa smo preizkusili na Brnčičevi.

V glavnem to so moje izkušnje, če kdo ne verjame ali dvomi se lahko tudi dobimo pa gremo zapelat, samo tisti, ki nima prav, da za :cheers:

Kar se tiče velikosti feltn je pa tko k z ženskami enim so všeč blond enim črne eni bi pa ke vse :)
Zdej sm pa že cel spis napisu-brez zamere Lp.
Uporabniški avatar
guma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Modena, to z odnašanjem zadka pri zaviranju v ovinek je tudi pri meni stalna praksa. Z 15 col platišči in originalnimi vzmetmi se to ni dogajalo. Sprva mi je bilo rahlo moteče, zdaj mi je pa celo všeč ratalo. Tebi se pri beli 156 to ne dogaja več? :steering:

Še to, tvojo prejšno rdečo 156 sem večkrat videl, pa se mi je zdela zelo nizka za sport paket. Si imel original vzmeti od sport paketa?
Slika
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak

Evo,dons sem vagal 15 in 17 feltne,pa je 17 za 230g lažja.Torej teorija o večji masi odpade,sploh,če računate,da so originalno ponavadi jeklena platišča,katera so znatno težja.
Pri meni v praksi to pomeni popolnoma identično končno hitrost v 17 in 15,in pospeških,ter za 100% boljšo lego v ovinkih.Z presekom 40 se vozim že drugo leto in narejenih 90K km,pa je ne zamenjam več z drugo gumo,da pa menjam končnike na vsakih 40K km,me pa ne moti,glede na to da je en komad 1800 sit :lol:
Drugač sem pa videl v Trstu 156 GTA z 20 colskimi felgami,pa zgleda fenomenalno!!!!! =D>
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Modena napisal/-a: Sedaj imam prav tako 156 1.8
OT: jz sm pa skoz mislu da mas 2.0?:)
Slika
Uporabniški avatar
Modena
Alfa Member
Alfa Member

Guma sej pravm, pomoje je to zarad tega ker maš zamenjane samo vzmeti in amortizer ne deluje več pravilno, meni se je isto dogajalo pri bivši rdeči, ki je bila spuščena za 3.5cm ( menjal sem vzmeti,amorizerji pa vso ostali isti )
Bela je spuščena 6cm (menjane vzmeti in amortizerji ) in kot sm napisal, lega popolna,brez odskakovanja,nabijanja,guncanja in odnašanja zadka pri zaviranju v ovinek.
Odnašanje je sicer zabavno,se pa pozna pri hitrosti :)

sleby pa sej je skor isto,sam jaz pa sanjam da bi bla 2.5 :)
Odgovori
  • Informacija