AR 145 - lambda sonda, variator faze, računalnik za ABS

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
veloce
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 156 1.8 16v TS Sport Pack 02
Alfa Romeo 159 2.0 SW TI 2.0 Mjet
Kraj: Ajdovščina

Torej praktično vsa že 10 in več let stara vozila.
Slika
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

veloce napisal/-a:Torej praktično vsa že 10 in več let stara vozila.
Morate tudi ločiti, da so nekatera vozila v tem obdobju imela tudi še mehanski vbrizg (FI), poleg vozil z elektronskim vbrizgom (EFI)!

Torej, lambdo imajo lahko samo vozila, ki imajo EFI, ker mora računalnik podpirati lambda sondo! Pri FI sonda odpade.
Uporabniški avatar
dejan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Giorgio Armani napisal/-a:
dr napisal/-a:Stvar je takale. Včeraj je bil moj avto na servisu pred tehničnim pregledom in so fantje ugotovili, da mi je crknila lambda sonda, variator faze (to sem že prej vedel) in pa računalnik za ABS (neka črna škatla).
Glede na to da imam čez dva tedna tehničnega bi nujno rabil lambda sondo in pa eventuelno tudi variator faze.
Naše trgovine sem že poklical in imam cene, zdaj pa me zanima če bo v kratkem kdo kaj hodil po Italiji, pa če bi lahko pogledal še njihove cene, da vidim če se mi splača zapeljat čez mejo.

Samo za info vam pa napišem še cene od Avto Triglava tolk da vas bo mal glava zabolela

Lambda sonda - cca 45.000 SIT
Variator faze - cca 45.000 SIT
Variato faze, pride v Italiji 101E, seveda za 147ko.Po moje da dražje ne more biti, razen ceneje seveda.

Predlagam da avto zapelješ v Italijo in ti tam naredij tako kot se šika!!
Pozabil si napisat kje se ga da kupit za 101 EUR-o, ker italija je kar velika.

Pa še ostale ki poznate kakšno trgovino blizu meje (Gorica, Trst) bi prosil, če lahko napišete kakšen e-mail ali pa telefonsko od štacune, da se lahko malo pozanimam. Lahko je pa trgovina z original deli ali pa ponaredki.
Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo Stelvio 2.0 Q4 GT Junior
Kraj: Brda

101 EUR stane verjetno komplet varjator, če imaš pa varjanto kjer se zamenja samo "kit" vzmet in en plastični del te pride pa materjal 1500sit!!!

Za 147 je po mojem popolnoma enak varjator kot za 145-146!! Kar vem js so tudi enaki varjatorji pri 1.4-2.0TS!!!

Ciao Alfista :D
Slika
Giorgio Armani
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Živjo

Torej servis za katerega sem napisal ceno variatorja faze je v Gradiški.To je 5 kilometrov od Gorize naprej proti Udinam.Imaš telefonsko
- 0039048169511 in
- 00390481698311

Najbolje bi bilo če pokliče nekdo ki zna italijansko, sicer pa se da zmeniti tudi v angleščini.Servis opravijo odlično, poleg tega uredijo vrhunsko in hitro:)), zato tudi servisiram tam svojo Alfo.

Servis se sicer imenuje Alfa Bigot, Marianoi di friulli pa je kraj kjer je salon.
Lp G.A.
Uporabniški avatar
dejan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Giorgio Armani napisal/-a:Živjo

Torej servis za katerega sem napisal ceno variatorja faze je v Gradiški.To je 5 kilometrov od Gorize naprej proti Udinam.Imaš telefonsko
- 0039048169511 in
- 00390481698311

Najbolje bi bilo če pokliče nekdo ki zna italijansko, sicer pa se da zmeniti tudi v angleščini.Servis opravijo odlično, poleg tega uredijo vrhunsko in hitro:)), zato tudi servisiram tam svojo Alfo.

Servis se sicer imenuje Alfa Bigot, Marianoi di friulli pa je kraj kjer je salon.
Najlepša hvala, bom poklical
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdravo!

Sem bolj frišen v temle Alfa svetu, bojim pa se, da imam iste probleme, hehe. Fiati v Armani oblekah, tele Alfe, ne? Uf, bogokletstvo, bom raj tiho.

Anyway, par vprašanj glede mojga pleha bi imel (sicer je polovica odgovorov že na forumu, a vseeno, mogoče bo kdo imel še kako novo idejo):

145 1.4TS 16V, 97 letnik, 71000km

1)
Vžgeš, TRAKTOR, vsaj dokler je mrzla, pa tudi z ogreto mašino se tam nekje iz motorne glave sliši šklopotanje, hm, ventila? A ne vedno, kakor jo prime. Pri serviserju, recimo, je bila 3krat na to temo. In trikrat topla NI ropotala. Kilometer vožnje STRAN od serviserja pa seveda spet....

Skratka, glede na zgornje texte bi to lahko bil variator faze. Kaj za vraga je variator faze? Kolk to pride za mojo mašino in kdaj naj dam to menjat? Načeloma naj bi se "ta velk" servis delal na 120.000, kar je 50.000km stran. Seveda je nedopustno, da bi do takrat čakal na popravilo tistega šklopotanja, ker se mi srce para ob zvoku vsekakor nezdravega izvora.

2)
Enako velja za lučko, ki naj bi nakazovala težave z zavorami/diski/paknami. Lučka sveti(vedno)/ne sveti(pri serviserju).

Pakne imajo še več kot 60% "mesa", diski so praktično novi (še originalni, ampak ker 1.lastnik bolj ali manj zavrača koncept zaviranja, nimajo sledi obrabe, serviser je celo mislil, da so novi diski gor...). Mehanik pravi, da je bil v fabrki najbrž senzor v pakni porinjen pregloboko v meso ploščice, pa prezgodaj sveti. A vseeno, zihr je zihr. Torej: KAKŠNE pakne naj dam na obstoječe originalne diske? Serijske sicer kar solidno primejo, ni kaj, bi pa raje imel kakšne še boljše. Pri ostalih zadevah še lahko šparam, pri bremzah pač ne. Brembo Serie Oro (in ali sploh pašejo gor?)? Kaj drugega?

Zavore so brez ABS, btw.

3)
Mašino, hm, "zaliva", ko dodaš gas v 1. ali 2. pri nizkih obratih. Saj veste, počasi spelješ, da se revca mrzla ne matra, pa pri nizkih, recimo cca. 2000 obratih z MINIMALNIM gasom mašina odreagira, kot da bi jo do konca nahodil z gasom. Skratka, cuka in, hm, zaliva/duši jo, dokler ne pride prek 4000rpm.. (a se sliš logično?). OK, elektronski čok naredi svoje, ampak to je že smešno, no joke. Servis narejen 3k nazaj, isto kot prej, vsi filtri menjani, točim striktno le 98 oktanski bencin, avto v vzornem stanju (hvala, bivši lastnik, beri stari stric, da si se vozil le na vikend in nikoli po mestu, hehe), mašina redno na servisu. Dobro, razumem, alfe so visokoturažne mašine, 1.4TS ima navor pri 4600rpm, ampak vseeno, tole je smešno, avto vleče le, če ga nabiješ prek 4k rpm, kar pa z mrzlim nekak ni zdravo počet. Now what?

4)
Auspuh zadnji lonec bo počasi za zamenjat. Najceneje dobim zadevo kje natančno? Sem iz Ljubljane.

5)
Plunl so mi avtoradio. OK, jebi ga, s**** happens, jaz sem brez radia, storilec je pa še vedno junkie, tko da sem vseeno na boljšem. Je pa poba "profesionalno" opravil posel, torej z izvijačem hopla po ključavnici desnih vrat, pa je bil notri, kjer je polomil armaturo, da je uspel dobit radio ven. ERGO potrebujem ključavnico za desna vrata (armaturo pa k.gleda). Moram do Avtotriglav vampirjev po novo ali obstaja kakšna alternativna rešitev?

Lp,

Jure
Uporabniški avatar
dejan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo Niko ti bom poizkusil pomagat.

1. Sigurno variator faze, včeraj mi je Darko razložil, pa ti lahko povem kaj je to. Zadeva je montirana na odmično gred in pri nekih 4000 obratih spremeni kot odpiranja. Ker notranji mehanski deli (neki zobniki baje) dobijo luft ti avto ropota kot dizl, vsaj dokler ne porine olja skozi variator in se zadeva segreje

2. Nimam pojma, meni se je recimo ABS včeraj spet čudežno popravil po treh mesecih. Lučka je ugasnila in spet dela.

3. Verjetno lambda sonda

4. Lauš, Novak... imajo bolj poceni zadeve. Na avtotriglav sploh ne klicat, ker te bo bolela glava. Drugače pa še razne športne variante, kliči v A3M, DeVito...

5. Pošlji ZS uporabniku Laserjamm, on ima svašta, oziroma ti zrihta.
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

2. Se mi zdi da te zajebava senzor količine zavornega olja, mene namreč tudi in mi v ovinkih zasveti opozorilna lučka
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

Lučka:
Nope. Olje je menjano ter ga je več kot dovolj. Zna bit tudi kaka vlaga kje na inštalaciji, ker v suhih dnevih manjkrat sveti (ali pa sveti le tako, hm, na pol, recimo da brli...). Kaj pa vem. Fiat. A kdo ve za način, da bi 30.000 švabov al pa japoncev preselili v severno Italijo, pa jim job zrihtal v FIAT grupi? Bi bli dobro skonstruirani avti tud dobr skup dani. Končno. :roll:

Ma k.jo gleda, črn selotejp bom tam čez na armaturki prlepu, pa je.

OK, varijator.... Se mi splača TAKOJ zamenjat zadevo al' kaj?

Lambda sonda? Rešitev anyone? Sam sem najprej mislil, da preprosto dobiva prebogato mešanco, ko je avto mrzel. Ter takoj pomislil na boljši zračni filter (kar bi vseeno naredil, morda kdo ve, kaj paše na 1.4TS16v? Nekaj dobrega, vendar ne PREGLASNEGA, cresscendo naj raje pride iz auspuha...)

thx,
Jure
Uporabniški avatar
zombi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm
Kraj: Logatec
Kontakt:

Za lambda sondo si preberi poste prej.
Najceneje jo dobiš v Italiji in tudi pri nas univezalne (brez konektorja) niso pretirano drage. Preciniš tiste štiri kablčke in to je to.
Če boš peljal na servis pa bodo pametnjakoviči računal cca30K...

Kar se variatorja tiče:
LaserJaMM napisal/-a:dr. darko567 zna popravt variator. Drgač je pa mene pršu 40 jurjev z zamenjavo uret. Teh variatorjev je več vrst. Obstaja tud tak ko moraš zraven še odmično zamenjat #-o
Pošlji mu PM, pa se dogovorita.
Uporabniški avatar
Sinister
Alfist
Alfist

tudi "original" Boschova sonda ni tako draga, jest sem dal za novo ob rednem servisu 18 + 3k (i think) za montazo. Motor je 1.8 TS.

ce ti kaj koristi stara (morala bi se delat) ti jo shenkam :mrgreen:
Uporabniški avatar
Sinister
Alfist
Alfist

Lonec pa lahko zakrpas v Mostah za jurcka ali dva. Nov plehan od Lausa ti bo zdrzal priblizno enako :doubt:

Ce pa ze hoces nov lonec pol pa kako bolj kvalitetno zadevo (custom).
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Variator je zadeva, ki ima življenjsko dobo ravno tolikšno, kot imaš ti kilometrov! :wink:

Glede prebogate mešanice pa sem ziher, da ni lambda ampak debimeter aliaz merilec pretoka zraka, se mi zdi! cca 40000-60000 kSIT! Jaz sem dal za mojo 155 16V 110 kSIT! V tolažbo...
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Aja, če je res debimeter, pa pokliči na BOSCH SLO, pa bi moral priti še cenejši!
Odgovori
  • Informacija