Je nekje na forumu tema o termostatih. Na kratko samo toliko: mora se ti segret in potem pri tej temp. tudi ostat. Meni se segreje na 90stC in se potem sploh nikamor vec ne premakne. Predno sem menjal termostat, pa je temp. obstala nekaj cez 70stC. Ko je bilo zelo mrzlo, pa tudi do tu ni prislo. Seveda je veliko pametnih, ki pravijo, da je to za Alfo cisto normalno - tudi moj bivsi mehanik!
Ampak moraš vedet da vsi motorji ne delajo na 90C TS deli pri nižji temp - okoli 83C, pa še tu se razlikujejo od letnika, ker so 3 različni termostati glede na serijo motorja. V6 ima zopet drugačno temp in dela pri 87C.
Mene ko je res mraz (-10 pa nižje) neki zajebava tale termostat...
Zlo zlo dolgo traja da se avto ogreje na 90°C. Če se vozim po lokalnih cestah je sploh problem, traja tudi 20km pa kr ne prileze do 90°C. Na avtocesti se sicer segreje, samo recimo ko prideš do cestninske postaje pa ponavadi spustim gas že 1km pred cestninsko in "odjadram" proti cestninski, začne temperatura padat.
Kar je bolj hecno, če je zunaj mal bolj toplo (nad 0°C) ni nobenega problema. Termostat? Al je to normalno?
To da dalj casa traja da se ogreje je normalno ce je temperatura zunaj -20°C ... To da potem pada, ko je ze ogret pa malo kaze na to da bo naslednjo jesen za zamenjat.
Mislim da sem v mojem prejšnjem postu mal zamešal.
Na števcu za temperaturo je pač nevem kako opisat...na sredini števca je 80 stopinj in ko se avto normalno segreje je malo pod 80 stopinj.Če pa avto brni na mestu kakih 15-20 min. se pa segreje na 90 stopinj in tam ostane,če pa se zapeljem in po parih km se lepo ohladi in števec nazaj malo pod 80.
Tako je že odkar sem avto kupil in ni nikakršnega problema v zvezi z tem.
gre pa se za AR 146 1.4 ts 16v
ZORE89 napisal/-a:potem ko sem ga dal kuhati da sem videl če se odpre in ga očistil z nitro razredčilom sem ga namontiral nazaj in avto se mi je v 20 minutah lepo zagrel malo nad 80 stopin. Prosil bi če ima mogoče kdo sliko alfe 1.6 ts ko je kazalec točno na delovni temperaturi da vidim kje točno mora biti? Zanima me tudi za koliko naj bi temperatura nihala in kje je lahko najnižje kazalec ko je motor ogret?
Lp
Cajger mora bit točno na 90, mogoče milimeter nižje, potem več ni nihajn...tak je tud pri meni.Segreje se po 6-7min normalne vožnje.
js mam letnik 97 in ce se tastari modeli ne segrejejo na to temperaturo na koliko se more? Ker meni kar nekaj časa rabi da se segreje potem je vcasih malo nad 80 vcas pa malo pod. Je to zarad tega ker je sedaj tako hladno?
Stari TS imajo dva senzorja temeperature vode - en je na termostatu in en na bloku motorja. En senzor pošilja signal ECU, drugi kazalcu temperature. Kazalec kaže cirka 80 pri popolnoma delujočem termostatu, ki odpira tam nekje pri 88 stopinjam. Nejevernim Tomažem to lahko potrdi priklop na tester, ki v takem primeru kaže natanko 90 stopinj, čeparv cager kaže manj. Tam nekje od letnika 99 naprej, pa imajo TS samo en senzor za temeperaturo in tam števec kaže toliko, kot pošilja tudi ECU!
To sem že nekajkrat napisal za stare TS, nekateri pa še vedno trdijo, da termostat ne deluje, a žal po zamenjavi ni nič bolje