turbozob napisal/-a:Spartan kje pa si menjal termostat?
Probaj merit z ročnim merilnikom temp na cevi kjer gre voda skozi motor, in primerjaj temperaturo z kazalcem + odstopanje, tako boš vedel kakšna je dejanska temperatura vode.Mogoče pere temp. senzorju?
Nabavil sem si Facetov termostat v lastni režiji. Mogoče je bila napaka in bi moral dati tistih par € več za original.
Sicer bi naj bili Facetovi po kvaliteti kar za "Ricambi Originali", ampak...ne vem. Vem pa da ISO TS 16949 ni več to kar je pred leti bil. Ob menjavi sem dal not še original termostikalo, ki je dajalo signal za vklop ventilatorja na 93 °C - dejansko 97,4 °C.
Prejšnje termostikalo (staro 10 let) mi je vklapljalo na 90 °C - dejansko (če računam toleranco števca in stanje po testerju) na 95 °C. Je pa res da lahko na prste roke preštejem kolikokrat se mi je vklopil ventilator odkar avto imam.
Nič....danes sem vrgel not novo originalno termostikalo, vendar nisem imel šanse preveriti ker je tester na uradnem servisu šel rakom žvižgat....dobro da sam meni ne crkuje Alfa roba
Za vsak slučaj sem dal noter še Paraflu Up (do 108 °C) da sem vsaj ziher da ne bo vrelišč sem pa tja po motorju (prej imel noter OMV zeleno antifriz zadevo).
Po poti domov mi je temparatura na števcu narasla na max. 90 °C, več pa ne (pod polnimi turami v AC klanec). Vidim pa da mojemu 1.9 jtd motorju Paraflu Up "bolj paše" kot pa OMV zeleni antifriz. Avto se drugače greje in ohlaja kot prej.
Imam torej 5 neznank; (1) števec (2) termostat, (3) hladilno tekočino, (4) vodno pumpo in (5) termostikalo.