Porast temp. do 130°C

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica

Danes preveril temparaturo s testerjem na uradnem servisu. Temparatura 90 (po števcu) je dejansko 95, kar pomeni da gre za odklon 5 %. Temparatura ob vklopu ventilatorja druge stopnje je 97,40 °C.

Se pravi da je normalna delovna temparatura 88 °C za moj 1.9 jtd (deklarirana na termostatu) znanstvena fantastika in da motor (po zamenjavi termostata) deluje konstantno na območju od 93 - 96 °C.

Prej sem imel probleme da je bila temparatura prenizka, zdaj pa da je previsoka. Pa to je za popizdit ](*,)
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Đuko...a si že prečekiral svojega :?:
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Naslednji petek sem dogovorjen za redni servis... :wink:

Mi pa nekje pušča hladilna tekočina, bom tudi to v petek odkril kje...
Balki
Alfa Member
Alfa Member

spartan napisal/-a:Danes preveril temparaturo s testerjem na uradnem servisu. Temparatura 90 (po števcu) je dejansko 95, kar pomeni da gre za odklon 5 %. Temparatura ob vklopu ventilatorja druge stopnje je 97,40 °C.

Se pravi da je normalna delovna temparatura 88 °C za moj 1.9 jtd (deklarirana na termostatu) znanstvena fantastika in da motor (po zamenjavi termostata) deluje konstantno na območju od 93 - 96 °C.

Prej sem imel probleme da je bila temparatura prenizka, zdaj pa da je previsoka. Pa to je za popizdit ](*,)
Če je temperatura 97 stopinj je to normalno. Tako so meni potrdili na večih pooblaščenih servisih.
turbozob
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

spartan napisal/-a: deluje konstantno na območju od 93 - 96 °C.

Če maš temperaturo v tem območju 93 - 96 °C potem ni tok strašno. Men so na uradnmu rekl da je delovna temperatura od 82 - 90 °C. Kazalec temp. pa itk skor vsem laže za 5°C.
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Strašno ni, ni pa normalno...tudi mene to moti... :lol:
turbozob
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

Spartan kje pa si menjal termostat?
Probaj merit z ročnim merilnikom temp na cevi kjer gre voda skozi motor, in primerjaj temperaturo z kazalcem + odstopanje, tako boš vedel kakšna je dejanska temperatura vode.Mogoče pere temp. senzorju?
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

umetnik1 napisal/-a:Jst sem zamenjal termostat in zdaj je še slabše ! Prej je temp. nihala od 70-90 stopinj in je kuhala samo v hrib, zdaj ko pa je temp. skoz 90 mi pa kuha tudi po ravnem !

Sumim na en zajeban problem, in to je počeno tesnilo na glavi motorja in zvita ali počena glava motorja, kjer zrak iz motorja pod tlakom prodira v hladilne kanale. To je že najbrž posledica večkratnega pregretja. Jst sem imel namreč polno zraka v hladilnem sistemu.
Najprej sem sumil 1. stopnjo ventilatorja, samo pri 80km/h zrak dovolj piha in zaradi tega ne bi smela kuhat.
Danes bom peljal k mehaniku, da preveri kaj je s tesnilom.
Ali je možno, da gre zrak tudi obratno, da bi zrak iz hladilnega sistema prodiral v motor? ... ampak verjetno bi to potem bila voda in bi se videla emulzija v olju?
Poanta je v tem, da je zdej neka "normalna" temp. okol 75-80 stopinj, če ga prtisnem po ravnem pride okol 90, če pa v klanc gre pa na 110 in več, če ne spustim noge s pedala.

Grem še k mehaniku in javim.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Če pride voda v motor se najhitreje vidi na spodnjem delu čepa za dolivanje olja; spodaj je siva emulzija.

Naj ti @El Barto pove o tem stručno mnenje.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

turbozob napisal/-a:Spartan kje pa si menjal termostat?
Probaj merit z ročnim merilnikom temp na cevi kjer gre voda skozi motor, in primerjaj temperaturo z kazalcem + odstopanje, tako boš vedel kakšna je dejanska temperatura vode.Mogoče pere temp. senzorju?
Nabavil sem si Facetov termostat v lastni režiji. Mogoče je bila napaka in bi moral dati tistih par € več za original.

Sicer bi naj bili Facetovi po kvaliteti kar za "Ricambi Originali", ampak...ne vem. Vem pa da ISO TS 16949 ni več to kar je pred leti bil. Ob menjavi sem dal not še original termostikalo, ki je dajalo signal za vklop ventilatorja na 93 °C - dejansko 97,4 °C.

Prejšnje termostikalo (staro 10 let) mi je vklapljalo na 90 °C - dejansko (če računam toleranco števca in stanje po testerju) na 95 °C. Je pa res da lahko na prste roke preštejem kolikokrat se mi je vklopil ventilator odkar avto imam.

Nič....danes sem vrgel not novo originalno termostikalo, vendar nisem imel šanse preveriti ker je tester na uradnem servisu šel rakom žvižgat....dobro da sam meni ne crkuje Alfa roba :mrgreen:

Za vsak slučaj sem dal noter še Paraflu Up (do 108 °C) da sem vsaj ziher da ne bo vrelišč sem pa tja po motorju (prej imel noter OMV zeleno antifriz zadevo).

Po poti domov mi je temparatura na števcu narasla na max. 90 °C, več pa ne (pod polnimi turami v AC klanec). Vidim pa da mojemu 1.9 jtd motorju Paraflu Up "bolj paše" kot pa OMV zeleni antifriz. Avto se drugače greje in ohlaja kot prej.

Imam torej 5 neznank; (1) števec (2) termostat, (3) hladilno tekočino, (4) vodno pumpo in (5) termostikalo. :-s
Zadnjič spremenil spartan, dne Sr Sep 01, 2010 10:20 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ramo
Alfist
Alfist

Če je prebito tesnilo glave motoraja ni nujno, da se voda meša z oljem, tudi seveda ni majoneze na oljnem čepu. Lahko enostavno voda prebija v cilinder in izgoreva - izpuh je parnato bel. V takem primeru se da ugotoviti prisotnost CO v ekspanzijski posodi.
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member

ramo napisal/-a:Če je prebito tesnilo glave motoraja ni nujno, da se voda meša z oljem, tudi seveda ni majoneze na oljnem čepu. Lahko enostavno voda prebija v cilinder in izgoreva - izpuh je parnato bel. V takem primeru se da ugotoviti prisotnost CO v ekspanzijski posodi.
AHA! Evo to sm čaku ... na nek način #-o .
Je to lahko odgovorno na kakršenkoli način za nenavadno obnašanje temperature?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Sicer ni 100%, vendar lahko poskusiš z opazovanjem, kaj se dogaja v ekspanzijski posodi, ko malce na gas pritiskaš, če začne šibat kake mehurčke, potem bo verjetno treba menjat tesnilo glave.

Da bi se olje in voda mešala, je pa že kar ekstrem, ker tu bi pa moral blok počit.

Če je olje v ekspanzijski, bi pa lahko prišlo mimo tesnila glave.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ce gre dihtnga, se avto lahko pregreva ko zmesan, kompresijo nabija v hladilni sistem, dobis zrak notr in evo tezave
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Danes zjutraj sem spet dolil hladilno tekočino in se mi zdi da se je temperatura vode malo bolje obnašala. Mogoče je moj "problem" povezan samo z izgubljanjem hladilne tekočine... :|
Odgovori
  • Informacija