Hišni ljubljenčki

kar vam pade na pamet
Odgovori
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Ne enačite nem. ovčarja in češ. volčjaka, ker sta svetova narazen tako po karakterju kakor po učenju, čeprav sta bila "izdelana" za isto stvar.

@ivan: prelepa volčjakinja, ista kot mama mojega pokojnega Hectorja. Jaz sem zdaj prešaltal na nemško kvaliteto, bomo videli kako se bo obnesla :lol:
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana -Vič

He he :) čeprav ima večino genov od NO, jih ni kaj dosti zaslediti :) ...recimo če bo NO lahko 20x ponovil isti trik za isti posladek brez pardona, bo Čehec tretjič ali četrtič recimo trik naredil pa niti posladka ne bo več vzel, ker se mu bo zdelo izpod časti in končal vajo :lol: brihtni so zelo, ampak bolj kot to da jih učiš trikov, ki so za njih malo nesmiselni, jih je treba nekako mentorirati skozi odraščanje in jih socializirat. Znancu ki ima Čehca se je celo zgodilo, da je bila pasja šola največja napaka, ker ga je matral tam po poligonu in se je psu čist zamerilo in je totalno zgubil kontakt z njem. Po drugi strani je pa NO kot nalašč za učenje na poligonu v pasji šoli ;) ... nujno sem si moral razširit obzorje tudi na volčjo stran pasme :)
The story goes that Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass, and that on the day he managed to beat the Alfas, Enzo Ferrari cried like a baby.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

Kakšne težave so se pojavile? Ne mislim zdravstbenih, pač pa vedenjske. Kavč je cel? :lol:
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist

A pri znancu? Ja jaz vem, da je ogromno ur vložil v psa in pač pretiraval s temi ponavljanji v pasji šoli, tko da ga pes sploh ni več maral - lastnega lastnika #-o ni več ubogal ukazov, ni ga mogel več toliko spuščati kot prej, težave z ostalimi samci itd. ... pač zgubil je kontakt in navezavo z njim, kar je pri tej pasmi ključnega pomena, ker imajo zlo močan instink za trop in medsebojno navezanost. Sem pa še enkrat potem srečal lastnika in psa in je stanje bilo dosti bolje.

Pri nas je blo pa od začetka, ko je bila že 8 tednov stara "huda" agresija in posesivnost na hrano... za primerjavo - zdaj že dolgo časa lahko je iz iste posode z mačkom hkrati :lol: ...in testiranje nas domačih, prišla je recimo do mene in me pogledala v oči. Stotinko preveč sem omahoval, ker nisem vedel da mi je dala izziv, tako je začutila šibkost in me je začela testirat (skakat vame, grizt ipd.) in preizkušala kje imam mejo in kako se bom s tem soočil. Zanjo je bila to več ali manj groba igra in poizkus prilaščanja, ampak pomen je bil zlo pomemben. Bolj kot sem se jo naučil pravilno podrejat, bolj se je navezala name, dejansko je to hotela od mene in mi potem zmeraj bolj zaupala. To je bilo tam nekje do 1 leta starosti, ko se je nehala toliko poizkušat rangirat. Tko da večino ukazov sem se moral naučiti s pogledom in gesto, ker besede skoraj da ne pomagajo oz. šele zdaj lahko delam z besedami, ko je podlaga že narejena :) težko je razložit te fore, najlažje si je predstavljat, da gre pri vsaki stvari za nek "ritual", ki je njim zelo pomemben in to mi je najbolj fascinantno :) mogoče se sliš za psa to čist nesprejemljivo, ampak načeloma se to dogaja pri vseh psi, le da ne tako intenzivno in da je treba to pri Čehcih po mojem mnjenju naslovit na bolj prvinski način, če me razumete? :)
The story goes that Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass, and that on the day he managed to beat the Alfas, Enzo Ferrari cried like a baby.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Preizkušajne mej človeka je čisto normalno, je pa tako, da so močnejše pasme (in bolj samosvoje, inteligentne) bolj nagnjene k temu, da te testirajo dobesedno vsak dan. Moj zdajšnji dobi je sicer imel neko kratko fazo tega, a ker mu je bilo hitro pokazano kje je njegovo mesto z moje strani (povodec je tukaj ključnega pomena) je v parih dneh trma pri vztrajanju na njegovih pogojih izginila.

Kako pa se obnese čs. volčjak v stanovanju? Dlake in to ... Pa zavijanje in tuljenje? Ali je to bolj moška zadeva? Moj je bil mešanec (belgijski Mallinois in čs. volčjakinja) pa je včasih tako grozno zavijal, da sem ga slišal po celi vasi, pa ponoči v času gonjenja je bilo neznosno.
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist

Pri nas kakršnokoli kaznovanje in predlogi drugih ljudi so jo samo bolj podžgali, ker kaznovanja oni ne spoštujejo - spoštujejo samo discipliniranje/dominiranje (mirno, neosebno) s tem da kakršnokoli blefiranje odpade takoj, ko te pogledajo v oči. Razni triki kot so uščip za uho, malo po smrčku, časopis itd. ne delujejo ... kljub temu da je vedela kaj sledi, je naredila napako. Verjem mi, ni tko preprosto :D trajalo je pa tam do enga leta, še večkrat ko me ni bilo doma kakšen dan in sem prišel nazaj, je blo takoj treba ponovit "ritualček", da je razumela kakšno pozicijo sem prišel zavzet. Zanimivo je tud to, da je večino Čehcev težko spodbudit za klasično igro s tisto klobaso ali drugim predmetom. Oni bi se samo s tabo radi igrali in popolnoma ignorirajo tisto stvar v rokah in grizejo samo za dele telesa, kar je uredu po tem ko se naučijo malo regulirat ugriz in zamenjajo tiste njihove mlečne šivanke :mrgreen: in pa tudi mi se moramo naučit "ravsat" z njimi :)

Drugače pa zdaj je super, lahko jo mrcvarimo in crkljamo kot se nam zahoče :mrgreen: tudi z otroki je fajn, imeli smo tud majhnega mucka, ki je skupaj z njo odraščal in ga je vzela za svojega... nažalost ga je kak mesec nazaj avto povozil :cry:
V stanovanju po resnici povedan si ne bi znal predstavljat, da bi bil tam nekje do 1 leta in pol mali volčjakec sam spuščen po stanovanju brez nadzora :evil: he he, drugače je uredu. Niti nima veselja se igrat z igračami oz. največje veselje ji je stvar razstavit na prafaktorje, tko da igrač že dolgo časa ne kupujemo več, dajemo pa redno stvari, ki so za stran, da jih ona demolira :lol: plastenke, škatle, karkoli pač, da ni ravno nezdravo. Ampak za to demoliranje sem slišal tudi že za labradorce, ovčarje, belgijce itd. tako da tudi Čehec ni nič pretresljivega pomoje. Kožuh menja 2x na leto, takrat je treba malo več zunaj skrtačit, drugače pa če se ga vsake nekaj dni zunaj malo potegne s krtačo ni nič pretiranega v stanovanju potem. Tulila je samo nekajkrat, ko je klicala mene ali sestro, ko katerega od naju ni bilo doma, ponavadi je zmeraj nekdo doma. Pa če ji dam volkove za poslušat tuli, drugače pa ne. Meni je lepo, ampak zveni skoraj žalostno, tako da je ne spodbujam preveč :) aja pa dal sem jo sterilizirat, tko sem se pač odločil, glede na to da se še učim in si nisem hotel nakopati preveč naenkrat.

Lp, Ivan
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne, saj nisem ciljal na kaznovanje z roko, udarjanje ali kaj podobnega. Zato pa pravim, da je povodec izjemnega pomena, da se ga takoj popravi, ko kaj "začne ciljat", samo ga na hitro potegneš in FUJ ali NE. Saj vse zastopijo, samo pač iščejo mejo, do kam lahko. Moj je tudi grizel roke nenormalno, zdaj več ne, je prešaltal na nežno grizljanje in lizanje. So pa tiste iglice od zob res nenormalne. Na srečo so skoraj že vsi stalni zobje zunaj.
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist

Ja se strinjam, smo si velik s povodcem pomagal! ;) ampak besede niso pomenile nič dokler si nisi prislužil spoštovanja, je bil tud kakšen "profi" presenečen, ko njegovega glasu ni jebala 5 posto :lol: je bil obdobje ko po več dni skupaj nisem rekel besede in sem probal sam z gestami, načinom premikanja, pogledom narest kontakt in takrat se je začel vse na boljš obračat, ko je začela iskat moj pogled in iskala navodila. Ta problem opažam pri mnogih psih, da jim ljudje dajejo neke zvočne ukaze, pes jih pa sploh ne gleda v oči in včasih naredi neko stvar včasih ne, kakor se mu zazdi. Sem mel tudi v rokah pred kratkim samca husky/malamut in samičko husky, oba sta imela probleme z agresijo in sta tudi preusmerila agresijo na lastnike. Obe pasmi husky in malamut naj bi imele vsaj nekaj podobnih lastnosti s Čehci - trma, svojeglavost ipd. ampak sta se zelo hitro predala po tem, ko sta vidla da neko podivjano obnašanje pri meni ne zaleže in se jih nisem ustrašil čeprav sta probala tudi name agresijo preusmerit. Pač velika razlika je bila, da sta se onedva veliko prej vdala in tud kasneje takoj začela poslušat moj glas, kot moja Vila :) ...malo sem zašel :oops: sam zdi se mi, da nam Čehci res lahko dajo lepo možnost, da pse še enkrat spoznamo in jim damo tist kar oni rabjo, oni nas pa tud ogromno lohk naučijo. Zlo velik psov, ki jih dnevno srečujem, se skoraj ne obnašajo več kot psi, večinoma zarad lastnikov, ki jih majo za plišaste živalce in ker jim psi to pustijo... Čehec... in upam da tud kakšni drugi psi pa tega ne bo dopustil in prav je tko ;)
Uporabniški avatar
Killergame17
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2 1990 in Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 2005
Kraj: Brežice
Kontakt:

ivan napisal/-a:Krasen mačkon :( iskreno sožalje... smo mi tudi pred kratkim izgubili mucka - ga je avto zbil :( ...srečno na drugi strani mavričnega mosta Puma!
svabo napisal/-a:Jeba je ko izgubiš žival-sožalje-
Ampak tisto da ne boš več imel mačka pa nebi podpisal veš :wink:

Hvala :( Noben drugi maček ga nebi mogo nadomestit, zato sigurno lep čas več nč ne mislim met.

Obstaja pa tut možnost, da ga je kdo ukrado, ker lepe mačke baje tut ful kradejo. Celo par primerov ko so znanci komu ukradli mačka #-o
Alfa 164 3.0 V6 12V QV Q2
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16V 2005

Spletna trgovina z avtodeli Alfa R
http://www.alfa-parts.net
http://www.facebook.com/shop.alfar
http://www.facebook.com/Italianengineworkshop
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist

Poznam primer! So prijatelju cigani kužka mopsa ukradli in čakali, da so dali letak in obljubili nagrado, potem so ga pa pripeljali nazaj in takrat zahtevali 10.000 sit :evil:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ivan napisal/-a:Ja se strinjam, smo si velik s povodcem pomagal! ;) ampak besede niso pomenile nič dokler si nisi prislužil spoštovanja, je bil tud kakšen "profi" presenečen, ko njegovega glasu ni jebala 5 posto :lol: je bil obdobje ko po več dni skupaj nisem rekel besede in sem probal sam z gestami, načinom premikanja, pogledom narest kontakt in takrat se je začel vse na boljš obračat, ko je začela iskat moj pogled in iskala navodila. Ta problem opažam pri mnogih psih, da jim ljudje dajejo neke zvočne ukaze, pes jih pa sploh ne gleda v oči in včasih naredi neko stvar včasih ne, kakor se mu zazdi. Sem mel tudi v rokah pred kratkim samca husky/malamut in samičko husky, oba sta imela probleme z agresijo in sta tudi preusmerila agresijo na lastnike. Obe pasmi husky in malamut naj bi imele vsaj nekaj podobnih lastnosti s Čehci - trma, svojeglavost ipd. ampak sta se zelo hitro predala po tem, ko sta vidla da neko podivjano obnašanje pri meni ne zaleže in se jih nisem ustrašil čeprav sta probala tudi name agresijo preusmerit. Pač velika razlika je bila, da sta se onedva veliko prej vdala in tud kasneje takoj začela poslušat moj glas, kot moja Vila :) ...malo sem zašel :oops: sam zdi se mi, da nam Čehci res lahko dajo lepo možnost, da pse še enkrat spoznamo in jim damo tist kar oni rabjo, oni nas pa tud ogromno lohk naučijo. Zlo velik psov, ki jih dnevno srečujem, se skoraj ne obnašajo več kot psi, večinoma zarad lastnikov, ki jih majo za plišaste živalce in ker jim psi to pustijo... Čehec... in upam da tud kakšni drugi psi pa tega ne bo dopustil in prav je tko ;)
Dobro, čeprav je pa tudi ogromna razlika med zgoraj naštetimi pasmami, opazna razlika pa je že med spoloma iste pasme, samci so veliko bolj dominantni kot samice, potem je tu še kastracija/sterilizacija, ki psa umiri oz mu odvzame nagon itn. Sam trenutno resno razmišljam, da bi svojega dal sterilizirati. Ne toliko zaradi njega samega, ampak zaradi podivjanih "Rexov", ki lomastijo prosto pri nas in komaj čakajo, da srečajo kakšnega samca, da se grizejo. O nevzgojenosti malih pasem pa ne bom zgubljal besed, itak je vsega vedno kriv večji pes :roll:
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist

Verjetno boš svojga psa dal kastrirat, če je samec ane? :) ampak to se pa ne bi strinjal glede razlik samec samica... samice so lahko ekstremno dominantne, toliko celo da dvignejo tačko in lulajo kot samci, označujejo in se tudi stepejo z drugimi samci... pa samice med sabo se bodo prej do smrti steple, kot samci, katerim se gre bolj za položaj in odnehajo, ko drug pes odneha... samice se pa nekatere enostavno ne prenesjo in jim to dovolj razlog za napad. Osebno podpiram tak poseg, še posebej zato, ker potem pes ni več tarča za druge pse in se lažje izogne slabim izkušnjam... mamo primer tu na sprehodih zelo dominantnega nekastriranega boucerona, ki bi najrajš pojedel vse ostale nekastrirane samce ampak ima zelo močnega lastnika, ki ga dobro kontrolira... medtem pa lahko drugi kastrirani samci lajajo nanjga, skačejo po njem, se skupaj igrajo in je temu bouceronu popolnoma vseeno, ker nimajo jajc in jih nima za izziv ali pa misli da so mladički :lol:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ja, kastrirat #-o :lol:
Uporabniški avatar
Killergame17
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2 1990 in Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 2005
Kraj: Brežice
Kontakt:

Ma jz dam 100€ bilokomu, da mi najde mačka! Še več kot 100€ bi dal tut če treba.
Alfa 164 3.0 V6 12V QV Q2
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16V 2005

Spletna trgovina z avtodeli Alfa R
http://www.alfa-parts.net
http://www.facebook.com/shop.alfar
http://www.facebook.com/Italianengineworkshop
zvitafeltna
Alfist
Alfist

Killergame17 napisal/-a:Ma jz dam 100€ bilokomu, da mi najde mačka! Še več kot 100€ bi dal tut če treba.
Da se ne bodo res kaki cigoti najdli #-o
Odgovori
  • Informacija