Nakup - AR 156 ali AR 147

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

Za nekaj časa sem se odločil da si kupim avto do max 3000EUR. Ne vem ali 156 ali 147 in sicer kateri motor. Najraje bencinarja ker delam 15000km letno. Kateri motor bencinar je dober??? alfe se mi zdi da so dizli tisti ki so odlični za bencinarje pa sam jok....zdaj imam 159 in moram rečt da je avto vrhunski.
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

156 1.8TS za cca 2000eu pa ti 1000 ostane da jo poštimaš u nulo in gas.
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

neki tazga sem imel v mislih... :))) kok je pa kej poraba 10 l po mesti zihr?
zvitafeltna
Alfist
Alfist

Pomoje nekaj takega. Verjetno malo manj, če ne bo samo mestna vožnja :mrgreen:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Nič niso jok Alfini bencinarji, samo včasih je potrebno zamenjati olje. Vsi so dobri motorji, noben motor na svetu pa ni brezhiben. Če že, potem so najbolj problematični 2.0 TS zaradi obrabe ojničnih in 2.0 JTS zaradi težav že iz tovarne.

V6 so odlični motorji.

Tukaj imaš TS motorje: http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=17670

Pa še malo morje drugih tem: http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=20136
Fullassss
Alfa Member
Alfa Member

jts je malo nemirna, drgač pa tut super mašinca :) samo redno je treba vzdrževat avto, pa lepo dela.
greddy
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Trzin

Živjo, malo si bom sposodu temo, da ne odpiram glih nove..
V ožji izbor za nakup je prišla Alfa 147 in sicer z 1.6 TS motorjem, sedaj pa me zanima kakšna je razlika med 105KM in 120KM (vzdrževanje, zmogljivosti, poraba), in če kdo morda ve za katero, ki bi bila vredna nakupa? Gledam do max 3000e. Hvala in lep pozdrav :wink:
jefk
Alfa Member
Alfa Member

Jaz imam 120hp 147-ko dobre pol leta in sem za enkrat full zadovoljen. Avto se zelo lepo vozi, če nimaš težke noge, tudi požrešen ni. Sam se sicer do službe peljem 80% po regionalni cesti (omejitev 70-90) in malo po mestu (vse skupaj 35km v eno smer). Če imam res nežno nogo, imam porabo okoli 6,2l/100km. Če pa peljem malo bolj dinamično pa pridem na 7,5-7,8l/100. Več še nisem imel. Povprečno porabo na en tank bencina (60l = 95€ ;)) pa imam 6,6l/100km. Gre pa za dejansko porabo, saj prevozim s polnim tankom dobrih 900km. Sicer pa števec porabe pri meni kaže presenetljivo točno(pri meganu 3 mi laže za 0,3l).

Mali servisi stanejo enako kot pri vsakem drugem avtu (delam jih na 10.000km, dajem pa olje Motul x-cess). Kak liter olja imam vedno doma, in pri vsakem dolivanju goriva, preverim še nivo olja in ga po potrebi doliem. V 10.000km sem ga dolil dober liter - če je to dosti ali ne, pa nebi vedel (pomoje ni neke sile).

Naročen sem na menjavo jermenov, vodne črpalke in kar sodi zraven (brez malega servisa) pri avtoTriglav v ponedeljek, dobil pa sem predračun za 329€, kar se mi ne zdi drago, pa še pooblaščeni so za Alfo. Je pa fajn, ker dobiš garancijo na dele in delo, kar pri lokalnem mehaniku po vsej verjetnosti ne. Ni pa v ceno všteta hladilna tekočina, ki jo bom sam kupil in jo nesel zraven (pooblaščeni servisi imajo svojo tarifo za tekočine). BTW, katero priporočate?.
Na dnu posta je slika predračuna.

Moti me še, da avto piska za vsako malenkost (npr. ne dela ena žarnica za osvetljitev tablice in že joče ;)). Problem je še s sovoznikovim sedežem. Če ga grdo podiraš, nastane za trenutek slabi stik za airbag, in se že prižge lučka za napako airbaga na konzoli pri števcu, ki jo lahko izklopiš le software-sko, kar pa za nas, navadne ne pride v poštev, ker nimamo obd2 konektorja. Ampak se tudi tega navadiš.

Ne-serijski avtoradio se po defaultu ne vgasne ob odvzemu kontakta (vsaj pri pre-facelift verziji) in se ne prižge ob dodanem kontaktu. Treba je potegnit dodatno žičko iz ključavnice.

Avto začne najbolj vlečt tam okoli 3700 obratov naprej. Končne hitrosti še nisem sprobal sem pa na 160/h prišel komot, gre pa verjetno kakih 180-190/h, mogoče še malo več (ne dam roke v ogenj). Za neko normalno vožnjo je avto čisto dovolj zmogljiv.

To je za 1x to, kar se spomnim z glave.

Lep pozdrav

Slika
Zadnjič spremenil jefk, dne To Sep 25, 2012 11:15 am, skupaj popravljeno 1 krat.
greddy
Alfa Member
Alfa Member

Hvala za izčrpen odgovor :cheers: Poraba me je po pravici povedano malo presenetila, pričakoval sem namreč višjo, to da vse piska za vsako malenkost mi je pa znano, saj se precej prevozim s 156ko :)

Še ena stvar, glede nato da ima večina 147k na avto.netu prevoženih okoli 150k km, na kaj treba pazit, oziroma katere stvari bi bilo potrebno počasi menjati?
jefk
Alfa Member
Alfa Member

Jaz imam 162.000 prevoženih. Pri meni so bili jermeni menjani na 85.000 km, tako da se mi zdi sedaj pravi čas za menjavo. Čez kakih 10-15.000 pa bom menjal še svečke ob naslednjem malem servisu.

Pri malem servisu menjaš oljni filter, olje, zračni filter, filter kabine (jaz sem prvič zamenjal še filter goriva, ker ne vem, če ga je prejšnji latnik). Filter kabine lahko zamenjaš kr sam (imaš vodič na našem forumu), preostalo pa ti lahko menja lokalni mehanik. Materijal te pride okoli 50€, se mi zdi.

Mali servis na 10-15.000, veliki servis na 80.000, svečke na 100.000, pa nivo olja redno spremljat, mogoče tudi hladilno tekočino. Jaz sem jo dolil kakšen deci po 10.000 prevoženih.

Nizko porabo imam zato, ker pri 70-90/h v 5i prestavi pije okoli 6, po mestu pa 10 litrov. Po avtocesti 130/h v 5i bi znala popit kakih 7,5-8 litrov (nimam veliko izkušenj, ker se z alfo ne vozim po avtocesti, ker niti nimam/ne rabim vinjete).

To še preberi http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=13737

Lp
imzy
Alfa Member
Alfa Member

Jaz sem imel 147 105KM.
Poraba je bila med 7-8.
V 60k kilometrih, ki sem jih naredil z njo pa ni bilo nobenih večjih problemov.
Crknil mi je zadnji lager in gumice od stabilizatorja.
Pozoren je treba biti samo na rjo. Pri zadnjih kolesih in na podvozju se najprej pojavi.
Tudi meni je spila kakšen liter olja na 10k kilometrov. Pa še to če sem jo fejst gonil v visokih obratih (avtocesta in včasih samo zato, da slišiš "tisti" zvok, ko ti grejo vse kocine pokonci) drugače pa skoraj nič.

Jaz sedaj kupujem 156SW.
Me pa zanima kako se obnese vsa ta elektronika: ASR, ESP...
Nisem še imel avta z temi dodatki, pa me zanima ali se jih splača imet?

PS: Včeraj sem prvič peljal alfo dizel 116KM (Kaj pa to potegne :shock: )
Alfa Romeo 146 1.6 l.95
Alfa Romeo 147 1.6 TS l.01
Alfa Romeo 156SW 1.9 JTD l.03
greddy
Alfa Member
Alfa Member

Hvala obema :), bom prebral tisti link, imata pivo v dobrem, če se odločim za nakup 147ke :cheers:
jefk
Alfa Member
Alfa Member

Ti samo dobro kupi. Jaz sem pred nakupom šel z avtom na pooblaščen servis. Daš 50€ pa ti ga priklopijo na tester, dvignejo ga in pogledajo roke, podvozje,... (bil sem pri Stepančiču).
Uporabniški avatar
Assholer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: AR 156 SW 1.9 JTDm
Suzuki Vitara
Kraj: Logatec

imzy napisal/-a: Jaz sedaj kupujem 156SW.
ESP je super, če je treba pri visoki hitrosti (avtocesta) na hitro zaviti. Brez se hitro zgodi, da avto začne nenadzorovano drseti postrani - vem da je to zelo redko, vendar, ko se zgodi, je ESP zlata vreden.
Če pa želiš pozimi malce zabave, lahko na to pozabiš, saj avto ne gre postrani, pa lahko delaš kar hočeš.

ASR je bolj ali manj neuporaben. Pozimi mogoče malo pomaga, vendar če je treba speljati na kakšnem ledenem klancu, ga jaz vedno izklopim.
greddy napisal/-a:to da vse piska za vsako malenkost mi je pa znano, saj se precej prevozim s 156ko
Hey!

Piska samo, ker vsakič pozabim izklopit tisto opozorilo za speed limit
#-o
lp. Tomaž
Slika

If in doubt - flat out
csamo001
Alfa Junior
Alfa Junior

Assholer napisal/-a:
imzy napisal/-a: Jaz sedaj kupujem 156SW.
ESP je super, če je treba pri visoki hitrosti (avtocesta) na hitro zaviti. Brez se hitro zgodi, da avto začne nenadzorovano drseti postrani - vem da je to zelo redko, vendar, ko se zgodi, je ESP zlata vreden.
Če pa želiš pozimi malce zabave, lahko na to pozabiš, saj avto ne gre postrani, pa lahko delaš kar hočeš.

ASR je bolj ali manj neuporaben. Pozimi mogoče malo pomaga, vendar če je treba speljati na kakšnem ledenem klancu, ga jaz vedno izklopim.
greddy napisal/-a:to da vse piska za vsako malenkost mi je pa znano, saj se precej prevozim s 156ko
Hey!

Piska samo, ker vsakič pozabim izklopit tisto opozorilo za speed limit
#-o
ESP se pri 156-kah (SW) ne da izklopit?
Odgovori
  • Informacija