Nazaj na alfi 159 benzina

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 2009 159 Tbi with Squadra chip
Kraj: cerkno

Res je nikoli ni dolgčas če jo hočeš imeti jo moraš pa negovati :lol:
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sedaj pa prihaja glavno na vrsto -A-;

Proti koncu leta 2024 se je bližal spet glavni servis po 5 letih in nekaj cez 280k km prevoženimi kilometri.

Z motorjem se je nekaj zacelo dogajati: poraba olja se je opazno povišala in zjutraj hladen takoj po vžigu je cukal. Zacel sem preverjati in se pripravljati.

Narocen kompleten material za glavni servis: jermeni, šponarji, rolce, svecke itd, ter vsa olja motor/menjalnik/voda:

Slika

Slika

Letos februarja pa avto na dvigalo in zacetek podiranja ter preverjanja:

Slika

Pod pokrovom motorja pa šok #-o vse zalito z oljem:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Se pravi nekaj ni ok s plasticnim pokrovom ali segeratorjem ter tesnilom pokrova odmicnih, vse svecke polne olja:

Slika

Slika

Odstranilo se je napeljavo in plasticni pokrov, le ta je bil pocen ](*,) #-o

Slika

Odstranil sem jermene in jermenice odmicnih, ter od vijacil pokrov odmicnih. Kot ugotovljeno je bil problem tesnila, ki ga ni bilo vec:

Slika

Odmicne stran in inšpekcija vsega:

Slika

Slika

Ugotovitev pa šok :( odmicne v slabem stanju vse rjaste, enako ''klapalice''

Slika

Slika

Od kje ta rja in nacet material mi ni jasno pri meni avto ni stav vec kot par dni, se pravi je to bilo že pred nakupom in je do sedaj delalo, jasno ni kaj se je prej dogajalo z avtom, ker od tega prodajalca so avti kupljeni na dražbah brez znane zgodovine oziroma zamolcane zgodovine.

Zakaj avto kuri olje in cuka ko je mrzel sta samo dve varianti: pušcanje olja kot viden zgoraj in olje v motorju ''cilindru''.

Nic slabše ne more biti in gre naprej podirat še turbino, tu pa nov šok #-o

Polno olja v sesalnem kolektorju:

Slika

Slika

Slika

Se pravi nekaj ni ok s samo turbino in pušca #-o

Odstranitev turbine:

Slika

In ugotovitev da ima nekaj mm radialnega in aksialnega lufta sama sredica #-o

Nekaj dni tišine in razmisleka, spisek materiala se je zacel daljšati:

-turbina
-odmicne
-segerator
-kaj je z tesnilom glave?
-kaj je z ostalim delom motorja?

Kaj storiti dve opcija ali avto spravit skupaj tak kot je pa v prodajo kar bi vecina naredila vendar sam tega ne pocnem. Se pravi avto ustrezno obnoviti in imeti še naprej?
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Težka odlocitev ampak sem se takrat odlocil da motor ustrezno obnovim :-({|=

Narocene in dobavljene nove OEM odmicne, ''klapalice'' in ''lifterji'':

Slika

Nov vajl za mehansko crpalko goriva:

Slika

Nov OEM segerator:

Slika

Turbina poslana na pregled in obnovo potem pa spet nov šok #-o

Pri ventilu je izpušni kolektor pocen ter se turbine ne da obnovit #-o

V turbini neki cudni delci baje in pod vprašaj postavljen še ostali del motorja. Spet nekaj dnevni premor in premislek spet kaj naprej #-o

Potem pa spet odlocitev da gremo naprej z obnovo. Narocena komplet tesnila glave in novi vijaki.

Podiranje sesalne kolektorja in vsega okrog glave ter glava iz avta:

Slika

Preverjanje cilindrov in tesnila, koncno se je oddahnilo, cilindri vsi ok brez kakšne razpoke ali vecjega roba:

Slika

Slika

Slika

Po pravici povedano je bilo tesnilo ok in glave nebi bilo potrebno podirati :mrgreen:
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sledilo je kompletno cišcenje motorja:

Slika

Ter preverjanje ovalnosti cilindrov:

Slika

Cilindri spodaj na 0 zgoraj pa na meji 0,05 glede na specifikacije ce je meja nad 0,05 je potrebno zamenjati blok #-o

Slika

Spet nekaj dvoma glede porabe olja in preverjanja kaj se da narediti #-o ko sem bil že tako dalec sem dobil kar nekaj predlogov naj zamenjam še batne obrocke in ležaje :-k

Preverjanje ce ja kav opilkov v filtru olja:

Slika

filter brez kakšnih vsebnosti kovinskih delcev kar je dober znak.

Spet kaj pa narediti z ojnicnimi ležaji in batnimi obrocki :-k
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Spet potreben premislek in kaj narediti naprej #-o :-k

Glede ovalnosti cilindrov in potencialne porabe olja je tukaj generalni problem. Ce zamenjam samo obrocke bo poraba olja velika ker so cilindri zgoraj ovalni in obrocki še neudelani na ovalnost.
Se pravi ce hocem da je urejeno tip top, je potrebno blok motorja vzeti iz avta in pobrusiti cilindre na okroglost. tu pa spet nastane problem ker potem je potrebno kupiti vecje bate in nove obrocke. ok Ker smo že tako dalec preverjamo naprej #-o

Karter spet dol:

Slika

Slika

Demontaža in preverjanje ležajev:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vsi ležaji so v super stanju in v tolerancah tako da tukaj je olajšanje da je motorjem vse ok :mrgreen:

Je bila pa zaradi slabe turbine in zapackanosti motorja neka gošca v karterju:

Slika

Ponovno cišcenje karterja in motorja znotraj:

Slika

In potem pridobljene informacije glede batov spet šok #-o original skoraj nic dobavljivo, batih vecjih pa OEM ni, dobijo se samo performance kovani bati po narocilu, cene pa od tam 600 do 700€ po komadu naprej 8-[ se pravi ce menjam bate me pride brušenje cilindrov še dodatnih 300€ pa potem novi bati in obrocki ter še ostala tesnila nad 3000€ kar je pa povsem prevec ](*,)

Primer:

Slika

Odlocitev je da se sprejme tveganje porabe olja in se zacne motor sestavljat nazaj :verycool:

Vse ocišceno namešcen karter in motor postavljen v fazo:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ker bo avto tip top in je želja še kaj vec prišla nova turbina:

Slika

Slika

Ni pa taka kot prej, prej je bila K03 sedaj pa je K04 z hibridno sredico :-)( :-({|=

Dobil sem še obnovljeno glava, poravnana, spucana, zamenjana vodila ventilov, novi tefloni in vse na novo sestavljeno:

Slika

Zamenjan material :mrgreen:

Slika
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Lep projekt =D>
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

No ja, nekaj si pa naredil od korone dalje... Skoraj nov avto =D> =D> =D>
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ja letos je nov 8) odločitev za to je tudi ker je poden in vse ostalo še zmeraj brez rje \:D/
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zacetek sestavljanja nazaj skupaj :mrgreen: ta motorcek je res zelo enostaven za šraufat in bi rekel se zmerjan najboljši od vseh v 159 ()::

Sprintal sem cel fascikel navodil, seveda brez navorne racne ne gre in dvojnega preverjanja vsega.

Cišcenje, pregled gumic, mazanje in namestitev inektorjev:

Slika

Nabavljen komplet vseh tesnil za glavo tako da bo vse novo

Slika

Pregled sesalnega kolektorja in menjava vseh tesnil:

Slika

Novo tesnilo na blok in že smo z glavo na motorju, novi vijaki in zategnjeno vse na ustrezen navor:

Slika

Namešcanje bloka za priklop cevi za hladilno vodo z novim tesnilom (turbina testno namešcena :-)( ):

Slika

Priprava ''klapalic'' in ''lifterjev'' za montažo, ter montaža:

Slika

Priprava novih odmicnih gredi, postavljanje v fazo:

Slika

Cišcenje pokrova odmicnih:

Slika

Ter montaža na glavo z ustrezno kolicino tesnilnega kita:

Slika

Tukaj se vidi da je namešcen tudi nov termostat vode in blokirane odmicne na ustrezno pozicijo:

Slika

Slika

Menjava še vseh stojnih vijakov na izpušni strani in priprav na namestitev turbine:

Slika

Montaža vodne crpalke in semeringov na odmicne gredi:

Slika

Namešcen še nov segerator ali plasticni pokrov in priprava za montažo vsega ostalega:

Slika

Tukaj pa še zanimivost glede variabilnih jermenic. Jermenice se prosto vrtijo na odmicni gredi ce jih odvijaciš, to je potrebno da lahko ustrezno namestiš jermen. Ko je jermen v poziciji vijake jermenic samo zategneš na navor in je zadeva rešena :mrgreen:

Slika

Priprava kompleta jermenov za namestitev:

Slika

Namešcen še jermen in nekoliko vec sestavljen motor:

Slika

Kot zanimivost šponar za zobati jermen zmeraj nastavim nekoliko nad mejo, ko se z leti jermen nekoliko raztegne je tocno na sredini oznake:

Slika

sestava še mikro jermena in vseh jermenic:

Slika

Spodaj pri turbini pa še nekoliko dela da so se priklopile vse cevi na svoje mesto:

Slika
Zadnjič spremenil dejan031, dne Ne Jun 29, 2025 9:49 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

sledila je še montaža novih sveck, vsega kablovja na vrhu in priklopov vode:

Slika

Slika

Slika

Dotakanje vseh tekocin:

Slika

Preverjanje še enkrat vsega od napetosti jermena, do vseh priklopljenih stvari, zategnjenih vijakov itd.

Potem pa zagon motorja brez bencina da olje zaokroži po motorju in se vse podmaže, ter preverjanje ce se vse vrti brez kakršnega koli problema.

Sledil je prvi vžig motorja in ogrevanje motorja na delovno temperaturo, ter preverjanje vsega okrog motorja ce vse deluje in ce kaj pušca.

K sreci vse brez problema :-({|=
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Avto se je testiralo nekaj casa, deluje super brez napak, nihanja vrtljajev, cukanja in podobno. Gre tudi enako kot prej oziroma celo malenkost bolje.

Testiranje in primerjava tlaka na turbini pred cipanjem in sedaj s stage 1 ki je bil narejen cca 5 let nazaj:

Slika

Tukaj se lepo vidi kar znajo v Sguadri pripraviti da je manj agresiven navor v nižjih vrtljajih od originala, kar pomeni ga menjalnik in sklopka zdrži vec casa in pri meni po 280k km še ni bilo nic menjano.

Ker pa sedaj K04 omogoca vec možnosti preko 300km se je pricelo spet iskanje za možnost custom popravka mape na ECU, v Sloveniji kar je vec kot genericna mapa, zaradi katerih potem jokajo ce kaj ne dela ni možno nic drugega dobiti ali receno noben ne zna kaj vec. Spet spraševanje v Squadro in takoj pozitiven odgovor da se lahko mapa pripravi glede na želje \:D/

Zamislil sem si da z navorom ostanem nekje na istem cca 390Nm le konje se nekoliko poveca da bo še rezerva. Za ta motor gre nekje do 300km najvec zaradi omejitve na injektorjih. Željo sem imel tudi po izklopu spodnje lambe zaradi možnosti naprej.

Po nekaj dneh sem prejel mail da je mapa pripravljena in lahko pošljem ECU na upgrade. Hitro ECU iz avta in na pošto :mrgreen: po cca 4 dneh sem prejel nazaj paket:

Slika

Podatek kaj je na mapi narejeno pa:

cca 415Nm navora
cca 280Km
limita vrljajev na 6500RPM
Spodnja lambda: napaka odstranjena mora pa ostati lambda priklopljena ker se še naprej uporabljajo vrednosti za regulacijo. Pomeni pa da lahko dam katalizator stran brez problema v delovanju.

Preverjanje in testiranje avta :-({|= kaj naj recem avto dejansko leti \:D/

Spet test in primerjava tlaka na turbini med OEM, stage 1 in stage 2:

Slika

Avto dejansko vlece od 3k RPM vse do blokade brez popušcanja :mrgreen:
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ker pa motor rabi sedaj vec zraka in je edina stvar ostali ki še ni opucana je OEM interkoler na avtu :mrgreen:

Tako sem nabavil:

Slika

Demontaža odbijaca, original interkulerja ter montaža novega, predelava nosilcev da lahko gredo že na dolocena mesta brez dodatnega vrtanja:

Slika

Slika

In recimo da je do sedaj vse kar sem nameraval prerediti za enkrat zakljuceno. Od prenove narejenih cca 8k km vse brez problema ;;.,
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Lepo brati tole =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Imeti Italijana ali Italijanko je "lifestyle"... :D
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rešena še težav s stropom ki mi je šla na živce :D povešeno blago da se dotika glave #-o :roll:

Vse kljuke stran, panele na stebrickih in stropne luci pa je ven :D

stanje se vidi da se blago ne drži vec stropa:

Slika

Potem pa preverjanje kaj se lahko naredi. odstranitev blaga in preverjanje kako se zadeva ocisti in ali se lahko blago zalima nazaj. Stanje da se gre za zelo lepljiv lim na panelu in blago samo še za v smeti ](*,)

Slika

Preverjanje za obnovo in pri 3 tapektnikih sem dobil informacijo da stropa ne preoblacijo, pri enem pa da popravilo stropa pride 300€, ker je potrebno panel opucati in zalepiti novo blago ](*,)

Potem pa kakšna urica za racunalnikom iskanja blaga in evo ga enak vzorec in tudi odtenek:

https://quilted.eu/product/laminirana-t ... ke-strope/

1,7m širine in 2.5m dolžine za karavana, ter 2 spreja lima 75€

navodila pa tukaj:

https://www.youtube.com/watch?si=vMP4uv ... e=youtu.be

Potem pa cišcenje panela s ''špohtlnom'' in razmašcevanje:

Slika

Polaganje blaga na panel in nanos lepila na obe površini ter lepljenje:

Slika

zarez in lepljenje še okrog vseh odprtin in koncni izdelek:

Slika

Še ponovna sestava v avto in je =D> 8) :-({|=

Tudi vonj v avtu je drugacen tak po novem :D

ocenjena poraba ur: cca 1 ura za razstavljanje, 1 ura za cišcenje panela, cca 1 ura za lepljenje in 1,5ure za sestavljanje nazaj. :mrgreen:
Odgovori
  • Informacija