Sedaj pa prihaja glavno na vrsto
Proti koncu leta 2024 se je bližal spet glavni servis po 5 letih in nekaj cez 280k km prevoženimi kilometri.
Z motorjem se je nekaj zacelo dogajati: poraba olja se je opazno povišala in zjutraj hladen takoj po vžigu je cukal. Zacel sem preverjati in se pripravljati.
Narocen kompleten material za glavni servis: jermeni, šponarji, rolce, svecke itd, ter vsa olja motor/menjalnik/voda:
Letos februarja pa avto na dvigalo in zacetek podiranja ter preverjanja:
Pod pokrovom motorja pa šok

vse zalito z oljem:
Se pravi nekaj ni ok s plasticnim pokrovom ali segeratorjem ter tesnilom pokrova odmicnih, vse svecke polne olja:
Odstranilo se je napeljavo in plasticni pokrov, le ta je bil pocen
Odstranil sem jermene in jermenice odmicnih, ter od vijacil pokrov odmicnih. Kot ugotovljeno je bil problem tesnila, ki ga ni bilo vec:
Odmicne stran in inšpekcija vsega:
Ugotovitev pa šok

odmicne v slabem stanju vse rjaste, enako ''klapalice''
Od kje ta rja in nacet material mi ni jasno pri meni avto ni stav vec kot par dni, se pravi je to bilo že pred nakupom in je do sedaj delalo, jasno ni kaj se je prej dogajalo z avtom, ker od tega prodajalca so avti kupljeni na dražbah brez znane zgodovine oziroma zamolcane zgodovine.
Zakaj avto kuri olje in cuka ko je mrzel sta samo dve varianti: pušcanje olja kot viden zgoraj in olje v motorju ''cilindru''.
Nic slabše ne more biti in gre naprej podirat še turbino, tu pa nov šok
Polno olja v sesalnem kolektorju:
Se pravi nekaj ni ok s samo turbino in pušca
Odstranitev turbine:
In ugotovitev da ima nekaj mm radialnega in aksialnega lufta sama sredica
Nekaj dni tišine in razmisleka, spisek materiala se je zacel daljšati:
-turbina
-odmicne
-segerator
-kaj je z tesnilom glave?
-kaj je z ostalim delom motorja?
Kaj storiti dve opcija ali avto spravit skupaj tak kot je pa v prodajo kar bi vecina naredila vendar sam tega ne pocnem. Se pravi avto ustrezno obnoviti in imeti še naprej?