O kaksnih stroskih lahko govorimo?

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Ok neki me zanima. Pustmo dejstvo, da sem ze tako ali tako pustu okoli 450k za servise v preteklem letu. Mam se ene par tezav oziroma vprasanj za poznavalce, ker nevem tocno kaj se mi najbolj splaca. Kako popravit naslednje:

1) Zakaj avto se vedno trokira kljub menjavi LMMja in senzorja temperature vhodnega zraka in tankanju 100 bencina?
2) Zakaj se vedno zgine ves zavornji olje ceprav imam zelo blago voznjo in kljub menjavi tistga cilindra pri sklopki al kaj je ze..
3) Zakaj prihajajo neki cudni zvoki vedno ko prizgem ventilacijo in dam recimo na 2. stopnjo (neko skrtanje in cviljenje).
4) Zakaj mi je kar na enkrat zdaj med voznjo nehalo tisto za spricanje sip? (motorcek dela, cevi sem odklopil in spucal, posodo sem scistu, tisto mrezico za umazanijo tudi? Vedno slabse je sel curek ven, nato pa nic vec, seveda sem imel polno tekocino notr).
5) Zakaj slisim nenormalno mocne kovinske udarce ko zapeljem cez lezecega policaja ali ce malo hitreje speljem? (menjane so bile pred kratkim ze roke, koncniki in gumice stabilizatorja) Zvok prihaja in sopotnikove strani zadaj.
6) Zakaj je poraba se vedno nad 10l, ceprav je od tega 70% relacije z povprecno hitrostjo 130km/h. Gume so serijske 14ke, napumpane tko kot treba in seveda kljub PONOVNI menjavi sonde?
7) Zakaj vedno tezje saltam, dostikrat sploh ne gre v prestavo? Ponavadi pomaga ce sklopko spustim in jo nato ponovno pohodim - zelo neprakticno. Olje v menjalniku je bilo zamenjano na servisu.
8) Zakaj moram vsake 14dni zamenjat zarnice za luci ker crknejo? Vzel sem celo najdrazje ki naj bi bile najkvalitetnejse od Philipsa, iste voltaze in moci kot so priporocene. Luci imam vedno ugasnjene predno zaverglam ker sem mislu da s tem unicujem zarnice. Varovalke vse delajo in so tudi ustreznih nazivnosti.
9) Zakaj vedno bolj cutim vibracije na volanu v nekaksnih intervalih ki jih prej nisem? Nekako tako kot da bi se vklapljal kompresor za klimo, vendar v mojem primeru miruje?
10) Zakaj se je potrebno skoraj dobesedno zaleteti v vrata, da se jih zapre, kljub temu da so bili menjani celo nosilci, ki naj bi se seveda povesili?

No zdj sm nehu k mi je 10 lepa cifra. Po pravici povedan - avta imam poln k****. Moja druga najvecja zivljenska in financna napaka. Mogoce kdo ve kako bi to najceneje zrihtu al pa kaj bi lahko bilo?

V avto sem zmetu ze prevec, vedno sm mislu, sam se to zamenjam pa bo pol vredu, vsakic caku na placo, jo 80% takoj zapravu, pa vedno znova nekaj narobe. Po 15 mescih imam tega dovolj. Avta takega kot je, najverjetneje ne moram prodati nekomu in ga dobesedno nategnit, da je z njim kao vse v redu, itak bi pa neki tudi sam opazu. Da mu vse to povem po resnici, ga noben pomoje se pogledat nebo hotu. A se mi bol splaca it do avtohise pa vzet neki staro za staro? Malo mi bo ponudu sam jebiga, velik od tega avta nikol nisem in tud nikol nebom dobil.

Poleg vsega tega kar sem napisal pod tocke, sam predobro vem, da je potrebno zamenjati se sklopko, fedre, termostat in komplet kljucavnic (pri 119k km prevozenih).

Z avtom lepse kot sem ravnal, preprosto nebi mogel. Na vsak plocnik sem plazil po 10minut, vedno sem pocakal da se je kazalec za temp. dvignil na delavno temperaturo, sele takrat so se obrati dvignili nad 3000, VSI servisi so bili opravljeni pri Cosmosu, Nordu ali Zegi. Redno ciscena, sesana, polirana pri TopFinishu... Zakaj to govorim? Zato ker mi je avto veliko pomenil in mi je bil zelo pri srcu, zato mi ni bilo tezko nic naredit ali zamenjat.

Sam nevem vec kaj naj naredim. Kaj bi vi? Koliko sem dal za servise sem ze napisal, koliko bi mogel dat da bi to popravu boste vsaj okvirno povedali vi, za avto sem dal pa 1.100.000.

Avta se bom znebil tako ali tako, nevem samo ali naj se spravim rihtat in ga nato se malo obdrzim ali naj se ga znebim takoj in kupim nekaj, kar bo sluzilo mojim zahtevam. In kaj so to? Nisem zahteven clovek. Samo to, da me pripelje od LJ do MB brez okvar.

Se opravicujem ampak take zalosti in hkrati takega razocaranja pac ne morem skriti!

Hvala ze v naprej,

LP
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zagorje

edin odgovor začni delat k prasica z avtom gon razmetavi pel ga ko rally specialko :)

velik lah žre tud zarad zabitih kanalov nepravilenga pretoka plinov lah ti kje vleče zrak in pol se računalniku mede da ma prerevno mešanco in ti meče več bencina da ne skuri motorja edino kar mi glede motorja pade na pamet un čudn zvok v aramturi je pa od ventilatorja lagerji grejo by by bo treba menat
Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
Uporabniški avatar
Spasky
Alfist
Alfist
Kraj: Zasavje

Jeb*** nekaterih avtomobilov se drži smola. :(
Kva čem ti rečt k moje sožalje. Sej se pr moji tut kej najde, lučke crkuje to je standard,nazadnje mi je crknla pozicijska pa me boli ku***
jo raj ne grem menjat, kr mi bo potem spet šla katera druga. #-o
Centralc dela kuker se mu sprdne. No ok pretiravam enkrat na mesc ne zaklene vseh vrat,krneki...
Mrzla tut mau trokira, ampak to je baje alfina bolezen. :roll:
Alfa k je brez vsakega problema je verjetno mit.

Po drugi strani mi pa spet daje neopisljive užitke, tko da pozabm na vse prej omenjeno. :D
Ko jo bom prodal, bom pa zelo premislil ob nakupu nove. No alfist po duši bom zmeri ostal in če bo le denar bo zmeri ena alfa pr hiši.

Vem, da ti nism pomagu,razumem te pa; no mogoče je res najbolj, da greš v varianto staro za staro.

Veliko sreče
Mitsubishi Outlander
Mini Cooper S
Ducati Diavel
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Avant2Go

To zato, ker jo šparaš. :D Šalo na stran, drugega ti ne moram rečt kot da si imel smolo. Zdaj si dobil pomembno izkušnjo in ta je, da ko avto zacne delat sranje ga prodaj, ker ocitno ni taprav. Na Alfo pac vem, da ne boš več šel, ker noben ne gre nazaj na znamko s katero je imel same stroške - dejstvo.
Jaz bi ga prodal, ker vse to popravljat in potem prodajat je kratkomalo neumno, ker ne boš dobil nič nazaj. Odpelji ga v avtohišo in vzemi kar ti ponujajo, ker to gre lahko v nedogled v tvojem primeru. Sicer si edn redkih, ki ima probleme z 145 ali 146, ker so prekleto zanesljive in mi res v tvojem primeru ni jasno zakaj imas tako smolo, posebaj ker jo šparaš.

1.) Ne rabiš tankat 100 oktanskega. V mojem primeru mi pozimi ne cuka samo takrat, ko tankam 95 oktanskega iz Agipa (pitaj boga zakaj). Ne vem zakaj si vse to šel menjat, če nisi sprobal prvo z bencinom? Jaz sem in tako mi ni blo trebat metat denar stran za nekaj kar ocitno ni potrebno.
2.) Ne vem, ampak mogoče ti kaj pušča.
3.) Verjetno je zamašen, v stilu kaksnih butastih primerih ti je kaj not padlo ne da bi vedel (ugibam, ker prvic slisim za tak problem).
4.) Si preveril, ce ti je mraz zamrznil lukno? Ali pa, ce je slucajno v cevi kakšna luknja in s tem ni pritiska?
5.)/
6.) Mogoce katalizator?
7.) Ali na servisu niso zamenjal olja pa so to napisali seveda na račun (se dogaja) ali pa je menjalnik pac v kurcu.
8.) Zarnice morš menjat zato, ker je verjetno tista kovinska stvar na katerem je povezan rjavi kabel zrahljana in potem ni dobrega stika. S kleščami zožaj kovinsko drzalo, da bo bolje drzalo in potem ne bo vec crkovalo. Ta problem sem imel jaz in je to pomagal, k sm mutil. :)
9.) Zmanjkal servo tekočine in nic drugega. Mozn je sicer, da je zobati jermen proti koncu.
10.) Spet tak problem, ki ga prvic slisim. Verjetno je kljucavnica ze znucana in ne prime.

Probaval sem na vse odgovorit, vecino odgovorov je cisto banalnih toda doskrat se zgodi, da je tudi kaj tako zabitega. :?

Zalostno je edino to, ker se ti bo zaradi smole zamerila Alfa, toda tako pac je. Vso sreco vnaprej. :P
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-ne morem verjet da se ti to dogaja,kar strah me spreleti,ker z rabljenimi alfami nimam izkušenj
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

sicr takih tezav nisem imel sem imel enako denarno krizo z avtom kot ti :) nanga vrgu ze 500k :) med drugim sem zaribu motor in ga tudi obnovil. to da sem tok dnarja not vrgu mi pa nic ne spremeni misljenja o ALFI. Mnogi bi opustili alfo kot je napisal dejch v takih primerih, sam pr men bo skos v zepu kljuc z napisom Alfa Romeo. Zgleda da si tudi avto prepuscal mnogim mehanikou ki je vsak delal po svoje. ce mene vprasas rabis boljsega mehanika da ti to ornk pogleda in ti pove tocno kaj je narobe in ti izracuna okvirno ceno popravila le tega. Ce rabs dobrga mehanika ki ve kaj dela in ki mu je najljubse sraufat alfo povej in te pelm do njega in ti bo sam povedal kaksno je stanje po temeljitem pregledu vozila.

LP
Uporabniški avatar
r2
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Domžale

takole, če jo daš za pametni dnar jo jaz uzamem

lp r
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

1 ) Lahko je luknja v kolektorju ali blizu tega, lahko je tudi pokvarjeno gretje lambda sonde, preveri te opcije.
2 ) Odvisno o katerem cilindru govoris? V tvojem avtu jih je ene par skozi katere se pretaka zavorna tekocina, primarni zavorni cilinder, primarni cilinder sklopke ter sekundarni clinder sklopke, lahko pusca kateri od teh, saj se redko zgodi da puscajo zavorne celjusti, bi pa na tvojem mestu najprej pregledal fleksibilne gumijaste cevke, ki peljejo do zavornih celjusti in do sekundarnega cilindra sklopke
3 ) Lahko so smeti v prezracevalnih kanalih ali v komori ventilatorja, lahko pa so hin lezaji ventilatorja.
4 ) Mozno je, da so se ti zabasale sobe. Vcasih se zgodi pri uporabi dolocenih tekocin za pranje stekel, ce niso pravilno redcene, ali pa je so bile kaksne usedline v posodi.
5 ) Zadnje roke so bile menjane? Nazalost zadnjega podvozja pri 145 ne poznam prevec dobro, sam kolikor vidim sploh nima nikakrnih gumic ali kaj podobnega.
6 ) Pri porabi spet pride v postev luknja na kolektorju oz kjerkoli na izpusnem sistemu pred ali tik za lambda sondo. Je lambda sonda originalna oz je sigurno pravi nadometek za ta avto?
7 ) Se ti to pojavlja, le ko je avto se hladen in vecinoma v prvi ali drugi prestavi? Kej veliko ne mores naredit, ponavadi to kaze da so sinhroni ze malcek bolj slabi.
8 ) Si mogoce poskusil zmerit kaksno napetost od sebe da alternator? Mozno je, da imas pokvarjen regulator napetosti posledicno pa je napetost previsoka in ti kuri zarnice. Druga moznost pa so tudi slabi kontakti pri konektorjih, ki se lahko pregrevajo in zgubljajo stik, obenem pa s tem zmanjsujejo zivljensko dobo zarnice.
9 ) Mogoce imas eno platisce na prednji osi rahlo skrivljeno, kar se pozna s tresenjem, pa cetudi so pnevmatike centrirane.
10 ) Verjetno bo potrebno nastaviti pozicijo zatica kljucavnice (tisti del, ki je pritrjen na karoserijo) ali pa malo naravnati vrata, to ti porihta vsak sposoben klepar.

Le en nasvet, nikoli ne placaj za delo ali kose, ce ne odpravijo problema. Torej, ce prides na servis in ti tam zaradi cukanja zamenjajo LMM in potem ni nic boljse, to ni odpravljena napaka, naj iscejo dalje.

Glede prodaje, pa ce ne mislis obdrzat avta se nekaj casa, ga raje prodaj takoj, nobena od teh tezav ni katastrofalna pa ceprav njih resevanje vzame kar nekaj casa in zivcev.

Koliko denarja nanese vse skupaj ej tezko rect, saj je trenutno vseskupaj le ugibanje kaj je narobe in kot sem povedal ze prej, dokler vzrok za okvaro ni tocno znan, naj denar ne zapusca tvoje denarnice.
Emperor of The Dark Realm
EboranMS
Alfa Member
Alfa Member

Najboljše je vse skupaj ignorirati in se ne sekirati.Ko bo pa hin pa prodaš za rezervne dele.Boš dobil več kot pa če zamenjaš staro za novo (predvsem felge maš dobre :) ).Moja alfica mi tudi samo stroške dela pa jo tudi mislim prodati pa kupiti kakšno qv(je baje manj problemov).
LP

BTW še enkrat hvala za poceni felge
androh
Alfa Member
Alfa Member

Če mene vprašaš, se ti staro za staro ne splača vzet, ker spet ne veš na kaj boš naletel (zna se zgodit da prideš na slabše kot si sedaj).

Svetujem ti, da zrihtaš svojo alfico (beri odpraviš napake), tako boš vsaj vedu kaj imaš!

Aja, pa ne se sekirat in špari živce, ker jih boš sigurno še rabu :D
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak

Matr,si mi pa mal strahu v kosti nagnal,ker jez pri 125K nisem razen LMM in termostata še nič menjal.Poraba pa je ugodnih 8-9l.
gosser
Alfa Member
Alfa Member

Jaz bi peljal nekam k se res spoznajo na alfe, vecina teh problemov so malenkosti, ki ti lahko pa še kako požrejo živce....

S takim avtom se pa nima smisla vozit okol, če sam čakaš kaj bo spet narobe ni feelinga, zamenjaj mehanika, sej avto je že ves zamenjan, tko da neb smel bit še veliko stroškov!
lp
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hvala vsem za odgovore. Zdej vsaj priblizno vem kaj je lahko narobe. Sam neki je tuki. Sej mogoce res nebo velik strosek da odpravim te napake ki sem jih napisal pod tocke. Ampak vecji problem je pri meni v casu. Nazalost jz nimam casa da se vsedem poleg avta in studiram kaj bi lahko bilo narobe vsakic ko kaj crkne. Sluzba in ostale stvari mi vzamejo ves cas. Za vikende pa tako ali tako nisem doma. Velik problem pri meni predstavlja ze dejstvo, da sem brez avta recimo 3 ure.
Lahko so res malenkosti, ampak kot sem ze reku, jz rabim avto za prevoz od tocke A do tocke B in se res nimam casa vedno znova in znova poglabljat in studirat kaj bi lahko bilo, klicat okoli kje se da to dobit, kjer je najceneje kdo mi bo najbolse popravil etc.
Ce bi imel 2 avtomobila s tem da eden dela tako kot mora in imam potem tega za sraufat v prostem casu (ki ga tako ali tako skoraj nimam), bi bila stvar malo drugacna.
Nisem tak da bi takoj obupal in avto prodal pri najmanjsi napaki. Vedno sem bil mnenja, da se tole popravim in zrihtam pa bo v redu. Ampak to ni res, vsaj ne v mojem primeru in ne drzi niti dejstvo, da ti bo Alfica lepo sluzila, ce bos z njo lepo ravnal.
Nevem vec h komu naj jo peljem, ce omenjeni serviserji niso dobri. Vsekakor bom probal narediti vsaj nekaksen priblizen izracun, ko bom vedel kaj je hin. Ce bo znesek velik, bom zamenjal samo najbolj pomembne stvari in jo cimhitreje prodal. Tako pac je, ce si odvisen od avta.

@Dejch: menjat sem sel vse to ker sem dobil rabljeno vendar delujoce za male pare, in zato ker mi zamenjava bencina ni resila tezave.

@ShadowX, iz tvojih odgovor sem prebral da je lahko kar za par stvari kriv kolektor, tako da je najbolje da kot prvo pregledam celoten izpusni sistem. Sonda ni vec originalna, je sicer univerzalna, vendar je vecini na tem forumu tudi s to delalo tako kot je treba. Kar se tice zatikanja, ja, pojavlja se ponavadi ko je avto hladen in predvsem v prvi in drugi, se vecji problem je rikverc, ali sploh ne gre in moram sklopko spustiti in jo ponovno pohoditi, ali pa zaskrta da folk misl da ne zna vozt. Glede tega da bi bilo platisce zvito se mi problem pojavlja tako pri letnih kot zdaj na zimskih in kljub temu da je bila opravljena optika...

Hvala se enkrat za odgovore.

LP
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

Magari nisem ravno strokovnjak, pa vseeno...
1. tudi meni zjutraj avto kakšnih 30 sekund rahlo trokira, pa se ne sekiram preveč zaradi tega. Sedaj sem ta čas zmanjšal na cca. 3 sekunde: in sicer; zjutraj, ko se usedem prvič v avto, dam kontakt, počakam da vse lučke ugasnejo (tiste, ki pač morajo), vzamem kontakt nazaj, potem pa ponovim proceduro in štartam. Torej: On, off, on, štart. Stvar mi izgleda, kot da ima komp podatke za vžig od prejšnjič, ko je bla mašina topla in zunaj tudi topleje, ter da mu s ponovnim kontaktom pove da danes zjutraj pa ni tako. :doubt: smešno, ampak pri meni deluje.
2. očitno je bil menjan napačen cilinder (kot ti je to povedal SHadowX), ta napakica pa je verjetno tudi povezana (v manjši meri verjetno) tudi na problematično pretikanje prestav - (tako da pač 2×stisneš sklopko in je bolje)
3. tudi že bilo - ali smetje, bolj verjetno pa, da ti ležaj počasi "umira"
4. zamašene šobe
5. čudno, ampak vseeno (tu se vidi, da točno ne poznam vseh stvari o vsakem tipu alfe - le za tiste, ki sem jih imel) - meni je tak zvok povzročala nepritrjena dvigalka :?: :doubt: lahko pa tudi, da te zvoki rahlo "nategujejo" in nisi čisto prepričan od kod prihajajo - ker lahko je tudi gumica stabilizarorja za mašino :?: pa še najbolj preprosta: a izpuh ti pa ziher ne tolče po podvozju?
6. na kakšnih obratih pa je ta vožnja (ker ni hitrost merilo, ampak obrati)... dobro - na AC ne bi smelo imeti takšnega vpliva, drugače pa vem, da sem imel tut sam veliko porabo, potem pa sem opazil, da majhni obrati niso najboljši, če se greš merit porabo. Poraba lahko ima povezavo tudi s trokiranjem (ker ne vem točno kdaj ti trokira - vedno, ali samo hladen)
7. Do danes so mi vse alfe (že 9 jih je blo) razen spajderce zjutraj težko šaltale 1. in 2. prestavo dokler se niso vsaj malo ogrele. Pomagala je menjava za rahlo redkejše olje.
8. kontakte na žarnice malo stisni, da bodo šle bolj "trdo" nataknit in ti jih ne bo več "šmelcalo" (po domače koroško povedano)
9. uničeno platišče, slabo centriranje, slabe gume... :?:
10. SHadowX že odgovoril

Sam avta še ne bi dal stran. Zakaj? Ker si menjal prektično vse vitalne dele avta in bi moglo bit vse ok. Mislim, da so omenjene napake bolj verjetno napakice, ki bi ti jih moral znat odpravit tudi kak bolj domač "majster". Včasih so za te reči boljši taki majstri, kot pa visoki profesionalci na pooblaščenih in podobnih servisih. Zakaj? Ker profiji najprej vidijo velike napake, majster pa bo začel na dnu in počasi kdaj tudi kaj sprobal, predenj ti bo pol avta zamenjal. Pa še nekaj: 3/4 serviserjev ki so specializirani za določeno znamko, večino izobraževanja opravijo v učilnici, kjer se učijo delat s kompjuterjem in testerjem in kar slepo verjamejo kar le-ta izpiše po opravljenem testu, Majstri pa znajo uporabljat tudi svojo glavo ter so bolj praktično podkovani.
Poznaš kakega Majstra in bi mu lahko zaupal, čeprav mu na vhodu v servisno delavnico ne sveti gromozanski znak "Alfa Romeo" in delavnica ne izgleda ravno dezinficirana?
Pelji takemu!
Drugače, če pa res misliš prodajat, pa povej, ker sam bi se takega avta zelo razveselil - punca bi imela 145, in če je takšna kot v podpisu, potem kar sem z njo - malenkosti (verjamem da so le malenkosti) bi verjetno kar hitro odpravil - seveda s pomočjo Majstra.
Sem imel srečo, da sem takšen avto že kupil (164 3.0), ki je imela problem, da ji je vsake toliko časa zmanjkalo vode v hladilnem sistemu. Diagnoza na servisu: dihtunga na glavi, vodna črpalka, menjava napeljave (cevi-poroznost materiala itd...). Lastnik se je ustrašil in z mislijo na ogromne stroške, prodal avto za skoraj 1/2 cene. Kupec - moja malenkost - pa sem ob nakupu opazil čudno nabiranje kapljic pod eno izmed objemk na cevi hladilnega sistema. Kupil avto po ponujeni ceni, na najbližji črpalki dotočil antifriz, zategnil objemko in nikoli več dolival hledilne tekočine.
Prosi koga s foruma če ti pomaga da skupaj pregledata stanje avta - dovolj jih je takšnih ki so praktično podkovani, kakšno popoldne pa le še riskiraj za lepotico - po moje ti ne bo žal.
EboranMS
Alfa Member
Alfa Member

Na srečo imam kolega, ki je mehanik in mi lahko popravi za precej manj kot na servisu in se prekleto razume na Alfe (bivši lastnik 33 1.7 16v).Glede zatikanja prestav,najbrž je hin zajla (isto kot pri meni).
Odgovori
  • Informacija